Woensdag Tooltest! Rockshox vorkpomp

Woensdag Tooltest! Rockshox vorkpomp

Nagenoeg iedere mountainbike heeft een verende voorvork. Bijna altijd werken deze (deels) op olie. Met een vorkpomp kun je de luchtdruk bepalen. Soms krijg je zo’n pompje bij je fietsen/" 7136 target="_self">fiets geleverd. Vaker moet je er zelf één aanschaffen. We proberen de digitale versie van Rockshox. Vet!

Waarom heb je een aparte vork nodig om een vork op te pompen? Ik heb toch al een fietspomp!
De luchtkamer in een voorvork is klein, maar staat onder vrij hoge druk. De ruimte binnen in een vork is niet veel groter dan pakweg een XL Mars of een ferme frikandel. In die beperkte ruimte pomp je al gauw 7 tot 8 bar. Net zoveel als in je binnenband. Wanneer je een fietspomp, of zelfs een compressor zou gebruiken dan vult de luchtkamer zich te snel met lucht. Het gevolg is dat je de vork ‘opblaast’. De druk moet dus geleidelijk worden opgebouwd. Met kleine beetjes.

Bijkomend voordeel hiervan is dat je de druk veel nauwkeurig kunt bepalen. Dit is een van de redenen waarom de schaalverdeling bij dempers en vorken niet Bar maar PSI is. 1 Bar is 14,5 PSI. Het verschil tussen een fijne vork of te stug gevoel kan 5 Psi zijn, drie tiende bar dus!

Voor mij de reden om deze behoorlijk kostbare digitale versie aan te schaffen. Een duidelijk scherm laat tot op 1 psi nauwkeurig zien wat de druk in de vork is. Goed om te weten is dat de slang in de pomp 15 PSI aan lucht opslurpt wanneer je de pomp op de vork aansluit. De getoonde waarde is dus 15 PSI lager dan dat er daadwerkelijk in de vork zat. Je zult dus ook 15 PSI moeten bijpompen voordat je de vork weer los schroeft.

De pomp heeft de mogelijkheid te switchen tussen PSI en Bar, geen enkel idee waarom. Maar het kan. De ergonomie is – zoals bij iedere vorkpomp – ronduit slecht, waarom weet geen mens. De eerste vorkpomp die lekker in de hand licht moet nog worden uitgevonden.

Rockshox is samen met Fox een van de weinige die een digitale vorkpomp aanbiedt. Met dik 80 euro zeer kostbaar en daardoor enkel interessant voor bikers die geregeld met hun vering spelen. Houd je de online winkels in de gaten dan vind je geregeld goede aanbiedingen wbt deze pompjes!

Rockshox vorkpomp €84,-
Meer informatie: rockshox.com


Volgende week de laatste Tooltest, Een bracketpers van Wheels Manufacturing.

Share this post