Woensdag Tooltest! Parktool getest

Woensdag Tooltest! Parktool getest

Het blauwe boek. Een bijbel zo dik als eenzelfde soort boek met een rode kaft van een zeker man uit Spanje. Maar deze keer vol met alles wat je over onderhoud van een fietsen/" 7136 target="_self">fiets moet weten. Ongeveer hetzelfde dus als onze eigen onderhoudsgids. Dat blauwe boek is van Parktool. Hét merk als het om fietsgerelateerd gereedschap gaat. Belangrijkste kenmerken: Slimme oplossingen voor ‘werkplaats problemen’, levensduur en uhhh Blauw natuurlijk!.

In de catalogus, die overigens net zo dik is als dat blauwe boek, hadden we werkelijk van alles kunnen kiezen. Van magneten voor interne kabelgeleiding tot bandenlichters en pizzasnijders. Alle tools die we hier reviewen komen uit de ‘ultieme toolbox’. En daar zit enkel en alleen het nodige in om alles te kunnen doen onderweg. Veel tools worden vaak gebruikt, maar zijn niet heel spannend, wel belangrijk. Vandaar dat onze selectie Parktool gereedschap bestaat uit schroevendraaiers, een schaar en kabelkniptang.

Schroevendraaiers zijn steeds minder vaak nodig bij het opbouwen van een fietsen/" 7136 target="_self">fiets. We gebruiken ze om derailleurs mee af te stellen, shifterkapjes te monteren en fietsbellen van nieuwe fietsen af te schroeven. De vierdelige set van Parktool bestaat uit twee maten platte schroevendraaiers en twee kruiskop varianten. Van beide varianten gebruiken we deze grootste versie amper. Simpelweg omdat dit op luxe racefietsen gewoon onbruikbaar is. De kleine platte schroevendraaier had van ons dan nog wel een tandje kleiner mogen zijn, zodat het ook bruikbaar is om even iets los te wippen of uit een moeilijk te bereiken positie te peuteren. De grip van de tools is goed, de kleurcodering makkelijk (veel blauw is plat, andersom is kruiskop) Stel ik weer een toolbox samen, dan blijven 2 van de schroevendraaiers (de grootste) achterwege.

De schaar is klein en scherp. Gelukkig had ik ook een paar pleisters in de doos gestopt (echt waar). Het prettige aan de schaar is dat hij niet enkel bruikbaar is voor mensen die rechtshandig zijn, maar ook voor de linkse goegemeente waar ik aanhanger van ben. Waarom een schaar in de toolbox? Verpakkingen, tape, beschermings tape. Stiekem gebruik je zo’n ding behoorlijk vaak.

Last but not least de kabel kniptang. Menig thuisklusser gebruikt een combinatietang voor alles wat moet knippen of knijpen. Tot je een schakelkabel wilt doorknippen. Uiteindelijk lukt het wel, maar je kabel ziet eruit alsof er een rat aan heeft zitten knagen en van je tang blijft ook niet veel meer over. Een goede kabelkniptang (en deze behoort in die categorie) knipt buitenkabels zonder moeite door. Eenmaal de binnenkabel er doorheen geregen dan knijp je met de kleine uitsparing ook je kabeleindjes netjes vast. Eerlijk is eerlijk, bijna vier tientjes voor een tang die je amper gebruikt is wellicht wat veel. Er zijn ook goedkopere alternatieven die heel behoorlijk werken. Klus je echter vaker en onderhoud je de fietsen voor de hele buurt dan loont het de moeite een ‘echte’ tang te kopen.

Parktool SD-Set  €20,99
Parktool SZR-1 schaar €9,90
Parktool CN 10C kabel kniptang €39,90

Meer informatie: Parktool.com


Volgende week Feedback sleutels.

Share this post