Vrijdag Bosdag: Tuningtips voor een prikkie

Bredere velgen, een betere demper. Allemaal verbeteringen die enorm veel geld kosten. Hoe een fietsen/" 7136 target="_self">fiets voelt, en hoeveel vertrouwen het beestje de berijder geeft kan soms uit de kleinste dingen komen. En dat hoeft zeker geen fortuin te kosten. Vandaag een handvol kleine tips om je fietsen/" 7136 target="_self">fiets stiller, fijner en sneller te maken. En dat allemaal voor een paar euro.

Meten is weten

Wanneer je vaak in het buitenland rijdt dan check je af en toe of alle bouten van je fietsen/" 7136 target="_self">fiets nog vast zitten. Of er niet per ongeluk was los gerammeld is. Nu kun je continue met de momentsleutel in de weer gaan. Bitjes wisselen, momenten opzoeken. Veel gedoe. Met een normale sleutel alle bouten steeds wat vaster draaien is onverstandig.

Gebruik een stift, geschikt om op lak of aluminium te schrijven en stip de bouten en het frame aan. Wanneer een bout los zie je snel dat de boel niet meer is uitgelijnd doordat de streepjes niet meer op één lijn staan. Tijd om de momentsleutel te pakken!
*de streepjes in dit voorbeeld zijn niet enorm subtiel. Dit kan natuurlijk ook met een klein plakkertje of dunnere marker. Kosten? €2,-

Baas in eigen buis

Wanneer je een fully hebt en een blubber rit rijdt kom je weken later nog klodders opgedroogde prut in de diepste spelonken van je veersysteem tegen. Door deze ruimtes op te vullen met een spons kan er geen modder in de plaats. Het vrij compacte materiaal op de foto is niet het beste voorbeeld. Hoe meer ‘open’ het materiaal, hoe minder makkelijk er modder blijft kleven.

Knip het materiaal op het juiste formaat en druk het op de benodigde plaats. Denk hierbij ook aan de binnenkant van je vorkbuis! Kosten? €1,50.

Plakken maar

Iedereen wil een stille fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Derailleurs zijn tegenwoordig zeer strak gespannen. Maar wanneer het pad, maar ruig genoeg is kan het toch voorkomen dat de ketting tegen het frame ‘klappert’. Gebruik een oude binnenband en wat dubbelzijdige tape om je fietsen/" 7136 target="_self">fiets geruisloos te maken. Knip de band in de juist vorm, ontvet het frame, en de binnenband en plak beide delen met dubbelzijdige tape aan elkaar op de juiste plek. Vind je een binnenband niet mooi? De zachte kant van klittenband doet hetzelfde, en ziet er meer pro uit!


regenkleding

DecathlonShare this post