Voor op de bucketlist: Pico del Veleta

Voor op de bucketlist: Pico del Veleta

Dit is er eentje voor de echte bikkels én liefhebbers van hoogte. Met 3398m staat de Pico del Veleta in Spanje namelijk ook wel bekend als de hoogste verharde weg van Europa! 

De Pico del Veleta ligt in de Sierra Nevada in Andalucië, waarbij de beklimming begint in de stad Granada. Vergis je niet in deze kuitenbijter. De hoogte, extreem ijle lucht, stijgingspercentage én de afstand van 41km maken het een hele heftige uitdaging. Zo heftig, dat de Pico del Veleta niet alleen de hoogste verharde weg van Europa wordt genoemd, maar ook nog eens de zwaarste beklimming van Europa.

Details
Lengte:
41km
Gemiddelde stijging
6,5%
Maximale stijging: 10-15%%
Hoogtemeters
:
2700m
Hoogte top: 3998m

Tijdens deze klim maak je maar liefst 2700 hoogtemeters, dat is meer dan twee keer de beklimming van Tourmalet! De top ligt op 3998 meter en daarmee is de Pico del Veleta de op drie na hoogste berg van Spanje. Bijna de gehele route is er een gemiddelde stijging van 6,5% maar de laatste 8km zijn nóg iets zwaarder met een stijging van 8%. Niet alleen pittig voor de benen, maar ook voor de longen. De lucht wordt namelijk steeds ijler, waardoor je een brandend gevoel in de longen kan krijgen. Ook stopt de onverharde weg enkele meters eerder, waardoor het laatste stuk naar de top in alle opzichten zwaar is.

De hoofdroute loopt over de A395 tot aan het service punt op 2700 meter hoogte. Hier stopt de verharde weg, maar zoals gezegd kan je met de fietsen/" 7136 target="_self">fiets doorrijden. Er is ook nog een andere manier om de top te bereiken. Zo kan je ook via het stadje Monachil, ten zuiden van de A395 omhoog klimmen. Let wel op, deze route is nóg zwaarder met een maximale stijging van 17%, maar hier is er bijna geen verkeer op de weg én het uitzicht schijnt fenomenaal te zijn.

Beste periode
Wil jij de Pico del Veleta beklimmen? Ga dan niet in de zomermaanden op pad, de extreme hitte maakt het er namelijk niet leuker op. En van april tot november is ook geen aanrader. Niet alleen vanwege de sneeuw, maar ook door de drukte op de weg (de A395) die naar het skidorpje Pradollano loopt. De beste en meest rustige periode is in mei, begin juni of eind september en oktober. Extra tip: zorg dat je je warm genoeg kleed, vooral tijdens de 40km lange afdaling kan het behoorlijk koud zijn.

Heb jij de Pico del Velate beklommen? Laat het ons weten!

Share this post