Voor op de bucketlist: La Vélo Francette

Voor op de bucketlist: La Vélo Francette

Frankrijk heeft ontzettend veel prachtige fietsroutes, maar dit is misschien wel de mooiste én de meest bijzondere. La Vélo Francette is een avontuurlijke route van 617km die van Normandië naar de Atlantische kust loopt. Je fietst over bospaden, door oude tunnels, over landweggetjes en langs de oevers van rivieren. 

La Vélo Francette is dan wel een iets vlakkere route en minder uitdagend dan een Marmotte die over de Alpe d’Huex en Galibier gaat. Maar het is alsnog een zeer spectaculaire en prachtige tocht. De fietsroute loopt namelijk niet via de ‘gewone wegen’, maar gaat via de zogehete Voie Vertes. Denk aan fietspaden door de bossen en oude spoortunnels, langs kastelen en de oevers van Mayenne.

Ook deze oude spoortunnel is onderdeel van de route (lampen aan ? ) – © TravelValley

Tijdreis

Geen fan van klimmen? Het hoogste punt op deze route is slechts 215m hoog, dus dit is een zeer geschikte route voor de vlakke fietser. La Vélo Francette is trouwens ook bijzonder, omdat je een soort reis door de tijd maakt. Zo herinnert de noordkust van Normandië nog volop aan de invasie op D-Day. De route loopt daarnaast ook pal langs de legendarische Pegasus brug. Deze stalen brug werd in de nacht van 6 juni 1944 als eerste object bevrijd door Britse parachutisten. Voor de brug staat het eerste bevrijde café van Frankrijk, café Crondée. Hier kan je nog steeds op het terras genieten van een drankje. Tragisch feitje; de eigenaar van dit café heeft de bevrijding nét niet meegekregen. Vlak voordat de Britten landden, werd hij neergeschoten voor zijn café.

Ook fietsen/" 7136 target="_self">fiets je over deze oude Romeinse brug – © TravelValley

De Route

Het eerste deel van La Vélo Francette voert langs de landingsstranden van de Tweede Wereldoorlog en gaat over rustige wegen en paden. Vervolgens rij je via Domfront over jaagpaden langs de rivier de Mayenne en kan je naar wens de bijzondere grotwoningen in de Val de Loire bezoeken. Bij Angers steek je de Loire over om vervolgens verder langs de rivier te fietsen tot aan Saumur. Hier wordt de tocht vervolgd in zuidelijke richting door het prachtige dal van de Thouet om bij Niort af te slaan en het Parc naturel régional du Marais poitevin te bezoeken. Vervolgens is het nog een klein stukje rijden tot aan La Rochelle, het prachtige havenstadje waar de route eindigt. Hier kan je op de vele terrassen genieten van een welverdiend etentje.

La Rochelle

Mocht je na deze 600km nog niet genoeg hebben van het fietsen dan is er een optie om verder te gaan. De echte bikkels kunnen namelijk hun geluk op met een andere aansluitende fietsroute: La Vélodyssee. Dit is een fietsroute die verder loopt naar Hendaye in het Baskenland op de grens met Spanje.

Voor meer informatie over deze route: La Vélo Francette

Share this post