Voor op de bucketlist: Atlantic Road in Noorwegen

Voor op de bucketlist: Atlantic Road in Noorwegen

De Atlantic Road is één van de meest populaire toeristische attracties van Noorwegen. Maar wist je dat je deze route ook kunt fietsen? De spectaculaire weg van ruim 8km gaat letterlijk door de Atlantische Oceaan en dit levert een waanzinnig uitzicht op!  

De Atlantic Road is een echte eye-catcher, geweldig om te zien en nóg mooier om er zelf over te rijden. Dit kan natuurlijk met de auto, maar óók op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets! De 8,3km lange weg verbindt de twee meest dichtbevolkte steden van de provincie Møre, namelijk Kristiansund en Molde. De Atlantische weg bevat tientallen kronkelende bochten, stijle bruggen en heerlijke afdalingen. Dwars door het woeste landschap met een waanzinnig uitzicht over de Atalantische Oceaan. Je kan er zelfs walvissen en zeehonden spotten!

Op de route liggen diverse uitzichtpunten waar je even kunt rusten en genieten van de natuur. En als je er toch bent, kan je ook nog vanaf Geitoya (op de route) de boot pakken naar het nabijgelegen eiland Håholmen. Een piepklein, schattig traditioneel vissersdorpje, alleen per boot bereikbaar. Hier kan je overnachten of genieten van een heerlijke lunch. Ideaal voor een mooie tussenstop.

Klimmen en dalen

De route is niet alleen prachtig, maar ook nog ontzettend leuk om te fietsen met diverse uitzichtpunten en (korte) beklimmingen om vervolgens naar beneden te racen. Zo bevat de Atlantische weg in totaal 8 bruggen, waarvan de bekendste de Storseisundburg is. Dit technische bouwwerk heeft een hele bijzondere bocht, waardoor het tijdens het rijden net lijkt alsof deze van vorm verandert. Ook een geweldig plekje voor een Instagram waardige foto 😉

De bruggen die je passeert zijn van oost naar west:

  • Lille Lauvøysundbrug
  • Store Lauvøysundbrug
  • Geitøysundetbrug
  • Storseisundbrug
  • Hulvågen bruggen (3 bruggen achter elkaar)
  • Vevangstraumenbrug

De bijzondere Storseisundbrug

Bouwwerk van de eeuw

Wist je dat deze route meerdere keren is uitgeroepen tot de mooiste toeristische route ter wereld? En zelfs ook tot bouwwerk van de eeuw? Dit komt niet alleen door het geweldige uitzicht, maar ook door de bijzondere bouwconstructie. De constructie verbindt diverse kleine eilandjes, waardoor een groot deel van de weg uit dammen en bruggenen bestaat. Ook de geschiedenis van de weg is bijzonder te noemen. Zo begon de aanleg van Atlantic Road in augustus 1983 en pas zes jaar later (ongeveer 1,4km per jaar) kon de weg gebruikt worden. Dit kwam door de bizarre weersomstandigheden in dit gebied, waaronder 12(!) orkanen.

Loading ... Loading …

De afdaling van de Storseisundbrug – Foto: visitnorway.se

Share this post