Vier prachtige merenroutes

Vier prachtige merenroutes

Nieuws

donderdag 4 maart, 2021

Het uitgestrekte water van een meer, glinsterend in een beginnend lentezonnetje… Wij kunnen niet wachten. Daarom hebben we vier routes geselecteerd langs een aantal meren door heel Nederland. Veel fietsplezier!

Wolderwijd en Nuldernauw (Flevoland) – 40 km

Toen de provincie Flevoland werd aangelegd, ontstonden er een aantal randmeren tussen Flevoland en aangrenzende provincies. Randmeren zorgen ervoor dat het niet-ingepolderde land niet verdroogt of verzakt. De Veluwerandmeren zijn vier meren aan het zuidelijke deel van het IJsselmeer en deze fietsroute gaat langs twee van deze meren: het Wolderwijd en het Nuldernauw.

Langs de Gooise Meren – 52 km

Tussen Muiden en Muiderberg fietsen/" 7136 target="_self">fiets je een stukje langs het IJmeer, een belangrijke rustplaats voor vogels. Vanaf Muiderberg fietsen/" 7136 target="_self">fiets je langs het Gooimeer richting Naarden. Het Gooimeer is maar liefst 2670 hectare groot en is ontstaan bij de inpoldering van Flevoland. Het meer was vroeger onderdeel van de voormalige Zuiderzee. En vergeet het prachtige Naardermeer niet, ook daar fietsen/" 7136 target="_self">fiets je op deze route langs.

Gelderse meren langs de Rijn – 40 km

Midden in het gebied de Tolkamer ligt het meer De Bijland, een meer van 300 hectare. Je start de route in Tolkamer. Tussen de eerste twee knooppunten fietsen/" 7136 target="_self">fiets je langs De Bijland aan je rechterkantKijk je naar links, dan zie je het Bijlandskanaal dat samenvloeit met de Rijn en de Waal. Richting Pannenden fietsen/" 7136 target="_self">fiets je langs kleine uitsparingen en rustige meertjes.

De meren van Groningen – 39 km

Maak kennis met twee noordelijke meren van Nederland: het Zuidlaardermeer op de grens tussen Drenthe en Groningen en het Foxholstermeer in Groningen. Beide meren liggen in een (voormalig) veengebied. Bij het Zuidlaardermeer kom je bijzondere diersoorten tegen, zoals de witwangstern, de bever en de otter. In de dorpen rond het Foxholstermeer lagen verschillende veenborgen, landhuizen die door welvarende burgers uit de Veenkoloniën waren gebouwd. In Westerbroek is Vaartwijk een mooi voorbeeld van zo’n veenborg.


Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *