Veilig bergaf, protectie getest

Veilig bergaf, protectie getest

Leuk, steil de berg af. Vet, die hoge sprong. Maar wanneer je maandag terug op kantoor komt heb je het liefst een stel propere knieën zonder verband. Daarom rijden wij op ‘heftig’ terrein steevast met kniebeschermers en meestal rugprotectie. Kleine moeite, veel plezier. Afgelopen tijd zijn we op pad geweest met meerdere sets protectie. Hierbij de modellen van Fox en het Noorse Sweet Protection.

Fox Enduro Pro

Kies je voor kniebeschermers dan heb je grofweg keuze uit drie modellen. Je hebt de vederlichte beenstukken met bescherming. Deze zijn zacht, makkelijk aan en uit te trekken en geschikt voor het ruigere XC werk. Dan heb je de stevigere kneepads met uitneembare bescherming. Deze zijn stug maar niet van kunststof. Het materiaal houd goed zijn vorm en beschermd bij impact. Wel is het dusdanig soepel dat het meebeweegt tijdens het trappen. Als laatste zijn er de beschermers met harde kunststof buitenkant. Niet prettig tijdens het trappen en deze laten we dan ook achterwege.

De Enduro pro beschermers trek je aan als een stel kniestukken. De pasvorm is daardoor
behoorlijk strak. Passen is aan te raden, waarschijnlijk kom je een maat groter uit dan in eerste instantie gedacht. Bekijken we de voorkant dan zien we een vrij soepele stof met daarop smalle maar een lange streep beschermend materiaal. Lekker soepel en makkelijk buigbaar rondom de knieen. Het maakt de kniebeschermers daarmee geschikt voor lange dagen in het zadel.


Aan de achterzijde is een dunne mesh stof gebruikt. Deze rekt lekker mee om (mijn) dikke kuiten. Nadeel hiervan is dat wanneer je ze eenmaal aan hebt je ze nauwelijks meer uit krijgt. Ook is het materiaal zodanig dun dat aan en uittrekken echt met beleid moet. Een flinke ruk is er niet bij, dan is het direct gedaan. Dit hebben we aan de lijve ondervonden. Net als de nodige gaten na wat valpartijen.

Aan de bovenzijde zit een redelijke antislip strook. Deze zorgt ervoor dat het geheel stevig op z’n plek blijft zitten. Want, toegeven, het zijn één van de meest stabiele kniebeschermers waar we al mee reden. Ophijsen of opnieuw strak trekken hoeft niet. Dat kan ook amper want een klittebandstrap om de boel te stellen is niet beschikbaar.

Doordat het grootste deel van de beschermers behoorlijk dun zijn blijft een te warm gevoel achterwege. De koeling is meer dan voldoende. Nog even over de bescherming. Het geheel is dun en soepel. Dat betekend direct dat dit geen heel stevige protectie is. De enduro Pro knee pads zijn vooral bedoeld om te dragen tijdens dagtochten of zoals de naam al zegt enduro races. Een soepel geheel dat volledig rondom de knie en met name het scheenbeen beschermt. Qua bescherming houdt dat dan met name in dat je bespaard blijft van schaafwonden of andere open vleeswond malheur.

De Enduro Pro’s dragen we zeer graag. Vooral omdat ze zo soepel zijn en je daardoor nauwelijks voelt dat je kneepads draagt. Wel zou de duurzaamheid wat beter mogen. Vooral de stiksels en (te) dunne stof aan de achterzijde zouden wat beter kunnen.

Te koop voor ongeveer €75 bij diverse dealers in het land.

Sweet Protection Knee Pads

Misschien niet het eerst merk waar je aan denkt maar het Noorse Sweet Protection maakt kleding en accessoires voor diverse outdoor sporten. De knee pads van de onderneming met als thuisbasis Oslo zien er uit als het type ‘skeelers beschermers’ die je als kind gebruikte op straat. Niet te groot en met voorgevormde schaal waar je vrij in kunt bewegen. Het geheel is gemaakt van een wat dikkere stof. Licht gevoerd zelfs.

Tijdens zomerse dagen zijn ze dan ook redelijk warm. De dikke antislip strip aan de onder en bovenzijde houdt het geheel op zijn plek. Toch zal je op zijn tijd de knee pads even op moeten trekken. Met de flinke velcro straps kun je ze hierna weer aansnoeren.

We verkozen de Sweet Protection knee pads boven de Fox modellen wanneer we het bikepark ingetrokken en niet zo veel zelf hoefden te trappen. Ietwat meer bescherming en grovere afwerking. Ze kunnen tegen een stootje. De bescherming komt voort uit een schaal gemaakt van visco elastisch traagschuim. Dit materiaal word hard bij impact en krijgt hierna langzaam weer zijn oorspronkelijke karakter terug. De pads zijn eenvoudig uitneembaar wanneer het geheel in de wasmachine gaat.
Het ziet er uit als een half ei. De schaal is volledig dicht, geen perforaties, gaatjes of enige andere vorm van ventilatie. Ook dit zorgt ervoor dat het wat broeierig kan aanvoelen als de temperatuur aangenaam is.

Ongeveer 370 gram weegt een setje. Acceptabel en zeker laag genoeg om ervoor te kiezen de pads standaard te dragen in plaats van enkel berg af. Al met al een stevige beschermer van zeer duurzaam en makkelijk te wassen materiaal. Kneepads die je koopt voor meerdere seizoenen. Niet geschikt voor lange enduro’s in combinatie met hoge temperaturen. Wel perfect voor dagen shuttle of een uurtje ‘spelen’ op de plaatselijke jumpspot.

Sweet Protection is in Nederland in sommige outdoorwinkels beschikbaar. Het makkelijkste is het echter ze rechtstreeks te bestellen. Een setje kost je €99,-

Share this post