Teunissen: ‘Het duurt een paar dagen voor ik dit besef’

Teunissen: ‘Het duurt een paar dagen voor ik dit besef’

Mike Teunissen wist zaterdagmiddag vriend en vijand te verrassen door de openingsetappe van de Tour de France 2019 te winnen. Normaalgesproken trekt hij de sprint aan voor Dylan Groenewegen, maar door diens val kon hij voor eigen kansen rijden. Op de meet versloeg hij Peter Sagan. “Iedereen viel stil”, blikt hij terug.

Onwerkelijk

Jumbo-Visma had voor vandaag maar één doel: Groenewegen aan de ritwinst én het geel helpen. Hij zou de eerste Nederlander in dertig jaar in het geel moeten worden, maar het verliep anders. Als enige topsprinter kwam hij met nog anderhalve kilometer te gaan ten val en viel het plannetje in duigen. Teunissen zat net voor de val en schakelde snel om.

“We werken al maanden naar dit moment toe om Dylan aan de zege te helpen. Met nog anderhalve kilometer te gaan liep alles in de soep door zijn val. Ik zat er nog, dus ik probeerde het. Iedereen viel stil in de laatste meters en ik pakte Sagan net voor de lijn. Het is onwerkelijk.”

‘Ik deed niet veel’

Teunissen wist in eerste instantie niet dat Groenewegen gevallen was. “Ik kon niet zien wie er gevallen was, toen hoorde ik dat het Dylan was. Ik bleef in positie en deed niet veel. Wout zat bij mij en deed nog wat werk”, daarna sprintte Teunissen achter Colbrelli aan en drukte hij zijn wiel voor Sagan over de meet. “Het is een rare dag, want ons grote doel viel met anderhalve kilometer te gaan.”

“Ik denk dat het een paar dagen duurt voor ik dit besef. Je kunt erover dromen, maar dat het ook werkelijkheid is.. Ongelooflijk. Morgen wacht een belangrijke dag met Steven, dus het is tijd om snel de knop weer om te zetten. Maar nu ga ik er even van genieten.”

Mike Teunissen 2019

Share this post