Romeinse fietstocht Via Romana

Romeinse fietstocht Via Romana

Nieuws

vrijdag 30 april, 2021

Stap op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets en ontdek de Romeinse geschiedenis in een grensoverschrijdende fietstocht. De fietstocht voert je tussen de landschappen van Nijmegen en Xanten, door de eeuwenoude Romeinse Limesstraat.

Stap in de geschiedenis
2000 jaar geleden maakte het zuiden van Nederland voor honderden jaren deel uit van het Romeinse Rijk. De grens tussen het Romeinse Rijk in het zuiden en de Germaanse stammen in het noorden wordt tegenwoordig de Romeinse Limes genoemd. De Limes verbond de nederzettingen en forten met elkaar. Dit aaneengesloten gebied, genaamd de Limesstraat, betekende veel voor de welvaart van de steden. In de Limesstraat vind je nog steeds tal van prachtige historische en culturele bezienswaardigheden. Het gebied had twee grote Nederrijnse Romeinse vestigingen namelijk: Ulpia Noviomagus Batavorum (het huidige Nijmegen) en de Colonia Ulpia Traiana (gelegen bij Xanten). De Via Romana langeafstand fietsroute verbindt deze steden en alle bezienswaardigheden die zich daartussen bevinden.

Grensoverschrijdende fietstocht
De lange afstandsroute Via Romana van 250 kilometer brengt je langs alle bezienswaardigheden met betrekking tot de Romeinen. De Via Romana is de ideale route om te gebruiken als basis voor je fietsvakantie. Ook is de route opgedeeld in zes etappes die allemaal de hoofdroute volgen! Je kunt de route eenvoudig verspreiden over meerdere dagen of een aantal van de losse etappes proberen. Plan een paar overnachtingen bij verblijfsaccommodaties op de route, dan heb je genoeg tijd om de vele overblijfselen uit het Romeinse tijdperk te bezoeken en te bekijken.

Afstappers onderweg
Verheug je met de Via Romana dus op een reis door 2000 jaar geschiedenis: langs natuurlandschappen van de Nederrijn, middeleeuwse stadscentra, musea, parken en kastelen. Wanneer je eenmaal een blik hebt geworpen op het leven van de Romeinen, wil je gegarandeerd meer te weten komen over hun geschiedenis! Na 2000 jaar zijn er nog veel opmerkelijke overblijfselen van de Romeinen te ontdekken tussen Nijmegen en Xanten.

Neem een kijkje in het LVR – Archeologisch Park en het Romeins museum in Xanten of het kasteel van Moyland in Bedburg-Hau. In Kalkar is een bezoek aan de St. Nicolai kerk met zijn wereldberoemde altaren de moeite waard. In Kleef fietsen/" 7136 target="_self">fiets je langs historische tuinen en in Kranenburg nodigt de historische binnenstad, met daarin de bedevaartkerk van de Heilige Petrus en Paulus, je uit voor een bezoek.

In de omgeving van Berg en Dal ontdek je het Aquaduct, een bouwwerk van de Romeinen. Bezoek in de gemeente Mook en Middelaar de Romeinse villa in Plasmolen en ontdek in Cuijk museum Ceuclum, waar je veel over de Romeinen kunt ontdekken. In Museumpark Orientalis waan je je even compleet in de wereld van de Romeinen.

Klaar om een duik in de geschiedenis te nemen? Trap op je gemak langs alle bezienswaardigheden in de eeuwenoude Limesstraat en waan je in Romeinse tijden. Meer informatie en de complete route vind je op visitnijmegen.com/via-romana


Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *