Racesturen vanaf nu toegestaan bij strandracen

Racesturen vanaf nu toegestaan bij strandracen

Sta jij ook alweer te trappelen om met je neus in de wind over het strand te beuken? Het strandrace seizoen gaat bijna beginnen en zodoende staan ook de jaarlijkse besluiten van de KNWU online. Een document vol regeltjes, afspraken en statuten met daarin één opmerkelijke wijziging als het om strandracen gaat.

Kijken we op pagina 17 van het document dan zien we namelijk een belangrijke wijziging. Meer dan één regel is het niet, maar wel een regel die het opbouwen van je nieuwe strandrace machine een heel stuk eenvoudiger kan maken. Met de ingang van seizoen 2019/2020 is het namelijk toegestaan om op een strandracefiets een normaal racestuur te monteren. Een vlak mountainbike stuur of naar buiten uitlopend strand racestuur is ook nog steeds mogelijk natuurlijk.

Waarom deze wijziging? Strandracen wordt meer en meer een peloton sport waarbij het koersverloop meer weg heeft van wielrennen dan mountainbiken. De technische onderdelen zijn minimaal en daarom is er niet langer een reden om de racesturen te verbieden.

Foto: Léon van Bon

Het voordeel is natuurlijk dat je nu niet meer hoeft te zoeken naar een stuur dat zo dicht mogelijk tegen een racestuur aanhangt. Verderop staat ook genoteerd dat enkel door UCI goedgekeurde geïntegreerde opzetsturen zijn toegestaan. Wat houdt dat in? Een aantal merken maken voornamelijk platte mountainbike sturen met een opzetstuur er aan vast. Zolang deze sturen een UCI keurmerk hebben zijn deze toegestaan. Een aantal voorbeelden vind je hieronder. Losse bar ends in het midden van het stuur monteren is bijvoorbeeld niet toegestaan.

Share this post