Minder fietsers omgekomen bij verkeersongevallen

Minder fietsers omgekomen bij verkeersongevallen

Nieuws

woensdag 15 april, 2020

Er zijn afgelopen jaar minder fietsers omgekomen in het verkeer, blijkt uit onderzoek van het CBS. Er zijn 203 mensen overleden, in 2018 waren dat er 228. Een derde van de omgekomen fietsers reed op een e-bike.

De afname van verkeersdoden is nagenoeg alleen bij fietsers te zien. Bij personenauto’s en bromfietsen is het aantal omgekomen mensen juist gestegen in vergelijking met 2018. De daling van fietsongevallen is vooral te zien bij mensen tussen de 40 en de 60 jaar. De meeste doden na een fietsongeval zijn mensen boven de 60 jaar.

Meer e-bikes

In 2019 zijn 65 personen geregistreerd als verkeersdode die rijdend op een e-bike een dodelijk ongeval kregen. Dit aantal is hoger dan in 2018, met 57 fietsdoden op een e-bike. De genoemde aantallen e-bikedoden zijn wel de minimale aantallen, dus een ondergrens.

Het CBS is afhankelijk van de invulling van het type fietsen/" 7136 target="_self">fiets op het proces-verbaal bij het Openbaar Ministerie of op het doodsoorzaakformulier. Hier wordt vaak geen onderscheid gemaakt tussen gewone fietsen/" 7136 target="_self">fiets en de e-bike. Als er geen onderscheid gemaakt kan worden, worden deze overledenen bij de categorie gewone fietsen/" 7136 target="_self">fiets geteld.

Alle cijfers en het onderzoek zijn hier te vinden.

Bron: CBS.


Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *