La Planche de Belles Filles, venijnige slotklim in de Vogezen

La Planche de Belles Filles, venijnige slotklim in de Vogezen

Zaterdag valt op La Planche de Belles Filles de beslissing in de Tour. Niet met een rit-in-lijn, maar met de enige tijdrit in de 107de editie van de Franse ronde. Als Tourliefhebber heb je ongetwijfeld wel eens van de klim gehoord, maar hoe zwaar is-ie echt? Dit is een artikel uit de Fiets 500.

La Planche de Belles Filles is het enige skistation in het departement Haute-Saône en beleefde in de Tour 2012 haar première. De klim ligt centraal in het Parc Régional des Ballons des Vosges dichtbij de Ballon d’Alsace. In het bosrijke gebied fietsen/" 7136 target="_self">fiets ik langs bijzonder houtsnijwerk en metershoge houtsculpturen die overal langs de weg staan. De aanloop over de D16 is vals plat, vanaf de splitsing stijgt de goedlopende klim pittig door het bos naar de meet met zeer lastige slothectometers. Het profiel liegt niet: 5,8 km, ruim 8,5% gemiddeld en 18% maximaal!

Dramatische legende

La Planche de Belles FillesEen kort en steil klimmetje dus, waar zowel in de cyclo Trois Ballons en in de Tour menig renner een goed eindklassement zag verdampen. Chris Froome (2012), Vincenzo Nibali (2014) en Dylan Teuns (2019) zijn tot nu de drie excellerende profs die de etappe naar de Planche winnend wisten af te sluiten. |

De naam van de klim verwijst naar een dramatische legende: tijdens de 30-jarige oorlog vluchten in 1635 de mooiste meisjes uit het dorp de berg op om een bloedbad te ontlopen. Dat mislukte: een jonge Zweedse aanvoerder werd op slag verliefd op de beeldschone Inès. Hij kon zijn manschappen echter niet tegenhouden en kerfde ter herinnering de meisjesnamen in een plank.

Aanstaande zaterdag maakt La Planche des Belles Filles deel uit van de voorlaatste Touretappe. Een tijdrit, waarbij de eerste dertig kilometer zo goed als vlak zijn. Daarna begint het grote klim- en klauterwerk en weten we aan het eind van de middag wie de 107de Tour gaat winnen.

Bekijk hieronder het profiel van de 20ste etappe.

La Planche des Belles Filles
Sfeerbeeld op de klim.

Dylan Teuns 2020
Dylan Teuns won vorig jaar.


Dit is een artikel uit de bergengids fietsen/" 7136 target="_self">Fiets 500, een bewaarspecial met de 500 mooiste Europese beklimmingen. Voor slechts €12,50 haal je de gids al in huis. Leuk om te krijgen, maar ook leuk om te geven. Bestellen doe je hier.

Share this post