Je fietsketting een beetje kleur geven

Je fietsketting een beetje kleur geven

Tijdens de wintersport hangt jouw snelheid op de piste vooral af van het glijvermogen van je board of ski’s. En die krijg je door te waxen. De roots van Meadowfoam Waxes, dat onder andere Wend Waxworks bestiert, ligt in de sneeuw. De Amerikanen hebben het principe overgebracht van het board naar de ketting. Ze hebben een wax ontwikkeld op basis van gesmol­ ten parafine. Een combinatie van wax met onder andere teflon moet voor
een optimale smering van je ketting zorgen. Die wax zou er bovendien voor zorgen dat de ketting schoon en stil blijft.

Wend WAX-ON

De Wend WAX-ON is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waarmee je de ketting kunt pimpen. Dat is vooral wat het zo aantrekkelijk maakt: die zes kleurtjes (onder andere rood, roze, geel en groen). Of het werkt? Ja en nee. De wax is redelijk flexibel en voelt aan als kauwgum. Je maakt eerst je ketting schoon en bedekt het vervolgens met een laagje wax. Gewoon met je handen: goed verspreiden en aandrukken.

Wij hadden de simpelste variant, een klein potje, er is ook een soort deodorant­ stick die je over de ketting rolt. Voor­ deel van de kleur is dat je precies ziet waar je nog moet smeren en wanneer. Blijft het zitten? Ja. Bij normaal gebruik op de weg of in het veld ondervinden we geen problemen. Een modderbad heeft wél invloed. De wax beschermt en smeert de buitenzijde. Dat is fijn. Maar je ketting gaat niet langer mee. Daarvoor zul je toch echt meer vloei­ baar materiaal moeten inzetten. Spul dat zich wél tussen de schakels kan nestelen. Vloeibare was zou dit kun­ nen doen. Maar dan kun je net zo goed ‘ouderwets’ je ketting gaan uitkoken en onderdompelen.

Even iets anders, maar of het functioneel is…

Share this post