Is dit de toekomst van Gravel?

Is dit de toekomst van Gravel?

Gespot tijdens één van de befaamde Grinduro events afgelopen weekend. Een gravel fietsen/" 7136 target="_self">fiets met een wel erg robuust uiterlijk. Of is het een mountainbike met een krom stuur? Rijden we over een aantal jaar met z’n allen op een soort mat-zwarte John Deere met dropperpost? Het ziet er in ieder geval monsterlijk uit.

Wedstrijden uit de Grinduro serie bestaan uit een lange lus welke je als een soort toertocht afwerkt. Gedurende de rit zijn er diverse getimede stages. En waar dit bij Enduro enkel berg af gaat kan het bij deze events alle kanten op gaan. Een korte klim, een net iets te technische afdaling of gewoon een kilometer of twintig tegen de wind in. Degene met de snelste tijd aan het einde van de dag wint. Simpel.

Foto: theradavist.com

Grinduro rijdt je op een gravelfiets. Echter zijn de parcoursen vaak op het randje van wat normaal gezien onder ‘gravel’ wordt verstaan en de gemiddelde Hollander zal het al snel gekkenwerk vinden. De Amerikaanse framebouwer Evil, Bekend van hun volledig geveerde mountainbike frames met talloze scharnierpunten kwam daarom met dit prototype op de proppen.

Foto: theradavist.com

Over het frame is nog niet veel bekend, maar interessant is het zeer zeker. Waar een gravelfiets normaal geschikt is voor wielen in 700c (29 inch) met maximaal 40 tot 42 millimeter banden kan dit model 700×2.1 inch aan. Een vrij normale mountainbike band dus. Ook de reach en balhoofdhoek lijken 1 op 1 gekopieerd te zijn van een mountainbike frame. Dit vooral om de stuurpenlengte kort te houden en daarmee het stuurgedrag te optimaliseren.

Een interessante ontwikkeling. Op de weg zal het geen potten breken, Maar een gravelrit aan de kust van de middellandse zee zien we er wel mee zitten.

Share this post