Getest: Mavic XA Matryx

Getest: Mavic XA Matryx

Amer Sports, een grote holding met diverse bekende outdoor merken als Arc’Teryx of Peak Performance in de portefeuille heeft sinds een aantal jaren ook beslag gelegd op het Franse Mavic en Salomon. Die laatste kennen we voornamelijk van de trailrun / wandelschoenen terwijl Mavic al sinds jaar en dag hoogwaardige race en mountainbike wielen maakt. Buiten wielen timmert Mavic al een flinke tijd aan de weg als het gaat om ‘apparel & equipment’. Kleding en schoenen zeg maar. En dat een holding met diverse mooie merken zorgt voor een prettige kruisbestuiving zien we terug bij de hier geteste Matryx schoenen.

In de kern is het namelijk bijna een Salomon Speedcross schoen. Vergelijkbare soepele zool met bijbehorend profiel. Een profiel dat zeer veel grip biedt. Het is tenslotte gemaakt voor de snelste menselijke klimgeiten. Ook de bovenzijde lijkt op dat van de Salomon schoenen. Het eigen ontwikkelde Matryx materiaal wat eigenlijk een weefsel is van het in Nederland ontwikkelde Dyneema zorgt ervoor dat het geheel nauwelijks rekbaar is en daardoor lekker degelijk.

Links de Salomon Speedcross, Rechts de Mavic Matryx

Sluiten doe je met een soort koord. Hieromheen zit een sluiting gemonteerd. Wederom identiek aan de Speedcross schoenen. Na het straktrekken van de ‘veter’ prop je het resterende deel in het ‘zakje’ bij de tong. Met een stevige velcro strap is ook de bovenzijde van de schoen goed te stellen.

Draagcomfort

Wanneer we de schoenen aanschieten merken we direct weer de pasvorm zoals we van Mavic gewend zijn. Vrij smal met een spitse neus. We gebruiken de schoenen onder andere tijdens de Tuscany Trail. Een 570 kilometer lange bikepack race door Toscane. Waarom kiezen we daar voor deze schoenen? Met name omdat de Matryx schoenen zo soepel zijn dat we ze thuis al aantrekken en met schoenplaatjes en al in het vliegtuig stappen. Tijdens een bikepack race wil je tenslotte zo min mogelijk meenemen.

Wandelen gaat dus zeer makkelijk. Dusdanig prettig dat de schoenen nauwelijks nog voelen als fietsschoenen. Nu moet er ook gefietst worden. We kiezen daarom pedalen met behoorlijk wat platform. De Look X-Track met cage. De zool is oké, maar verre van stijf. Even flink aanzetten en je voelt het pedaal door de zool drukken. Geen aanrader voor wedstrijd gebruik dus.

Na flink wat dagen fietsen voelt het geheel vertrouwd aan. Wel hebben we de zooltjes vervangen door een model dat meer ondersteuning biedt. De schoenen zitten als gegoten maar qua voetbed lijkt er nauwelijks aandacht aan besteed te zijn. Het sluitsysteem werkt prima en blijft ook na een lange dag goed steun bieden. De Dyneema stof is sterk en duurzaam.

We kunnen de Matryx schoenen van harte aanraden aan allerlei soorten fietsers. Want hoewel ik er mee ben gaan bikepacken, zijn er nog wel wat andere doelgroepen te bedenken die met dit schoeisel vooruit kunnen. Denk hierbij aan mountainbiken in onherbergzaam gebied of een hele andere tak van sport: Duathlon. De zool van deze schoen is dusdanig soepel dat je bij een korte afstand cross-duathlon niet van schoenen hoeft te wisselen. Extra winst! ook hippe forenzen kunnen mee participeren bij de Mavic matryx club. Met €180,- geen heel goedkope schoen, wel een kwaliteitsproduct. Ow, ook in het zwart verkrijgbaar.

Share this post