Getest: Mavic Crossmax Elite CM

Getest: Mavic Crossmax Elite CM

In de zomermaanden heb ik veel fijne ritjes gemaakt met mijn knalgele Mavic-schoenen. De Cosmic Ultimate SL schoenen zaten als gegoten, dus was ik benieuwd of ook de MTB-schoenen van Mavic mij konden bekoren. Hoe de Crossmax Elite CM mij beviel? Dat lees je hieronder.

Crossmax Elite CM

Na wat gegoogle op mountainbikeschoenen kwam ik uiteindelijk uit bij Mavic. De meeste schoenen op andere site’s oogden neutraal en ‘saai’, terwijl ik op de site van Mavic juist iets opvallendere creaties tegenkwam. Heel onlogisch dat MTB-schoenen neutraal ogen is het niet, want wat heb je aan bijvoorbeeld knalgele schoenen als ze binnen de kortste keren zwart zien van de modder? Afijn, de rood-zwarte Crossmax Elite CM is voor mij de gulden middenweg.

Mavic heeft zo’n 18 mountainbikeschoenen op voorraad, onderverdeeld in de categorieën cross-country, trail en all-mountain. De Crossmax behoort tot de eerste categorie: cross-country. De Crossmax-serie bestaat uit zes schoenen en varieert in prijs tussen de €110 tot €350. De Crossmax Elite CM zit een beetje in het middensegment en kost €180.

Specificaties:
– Energy Grip Terra buitenzool
– OrthoLite binnenzool
– Ergo Dial QR sluitystseem en twee straps
– Winddicht en waterafstotend
– Clima Mavic constructie
– Compatibel met MTB-pedaalsystemen met SPD-norm, 2 gaats
– Maten van 38 tot en met 48 2/3
– Prijs: €180, onder andere hier te bestellen.

Clima Mavic

Het eerste dat opvalt is een stuk ‘enkelbescherming’. Een Neopreen kussen rondom de enkel moet voorkomen dat water en/of modder de schoen binnendringt. In combinatie met de Clima Mavic constructie, dat op de voorkant van de schoen zit, is de kans op een waterballet in je schoen erg klein. Daarmee is gelijk het verschil met de Crossmax Elite (zonder Clima Mavic) uitgelegd. Die schoen is twee tientjes goedkoper.

Mavic Crossmax Elite CM
De Crossmax Elite CM heeft twee straps en een Ergo Dial QR-sluiting.

De buitenzool is van glasvezelversterkt Polyamide met rubberen noppen van Contagrip voor extra houvast. Schoenenmerk Salomon maakt voor traillopers ook gebruik van Contagrip noppen, dus moet het bijna wel voor genoeg grip zorgen. De binnenzool is van Ortholite (ErgoFit3d), maar dat is op een ophoging ter hoogte van je middenvoet na niet bijzonder. Het verstelsysteem bestaat uit twee straps met klittenband en Ergo Dial QR.

Fijne schoenen

De schoen ziet er qua uiterlijk prima uit. De neus is roodgekleurd en de rest van de schoen is nagenoeg zwart met her en der in het klein het gele logo van Mavic. In tegenstelling tot de Cosmic Ultimate SL prijkt de naam van Mavic niet pontificaal op de zijkant, dat is in mijn optiek al een flink pluspunt.

De eerste ritjes moest ik even wennen aan de schoenen. Het aandoen gaat door de hoge instap wat lastiger, maar is wel goed te doen. Bij koude temperaturen geeft de schoen niet echt mee, dus is het dragen van dikke sokken echt een pré. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat het met dikke sokken erg krap zit, zeker als de schoen zelf al klein uitvalt. Ben je van plan om deze schoenen puur en alleen in de winter te gebruiken in combinatie met dikke sokken? Neem dan geen risico en koop een maatje meer.

Mavic Crossmax Elite CM
Een harde neus, uitgerust met de Clima Mavic constructie.

Het draaisysteem vind ik echt heel fijn. Bij andere draaisystemen moet je soms veel moeite doen om het verschil tussen aan- en opendraaien te zien, maar bij Mavic zie je het koordje direct langer of kleiner worden. Het draaien gaat ook heel simpel en kost nauwelijks kracht. Zelfs met handschoenen aan is het makkelijk om de schoen nog te verstellen. Ideaal!

Veel grip

Soms moet je in het veld van je fietsen/" 7136 target="_self">fiets afstappen en een stukje lopen. Met de Crossmax Elite CM is dat geen enkel probleem, want je hebt veel grip. De rubberen noppen van Contagrip geven je echt veel houvast waardoor uit-of wegglijden geen optie is. Mocht je voor een tocht of wedstrijd toch wat zekerheid willen inbouwen, dan is het mogelijk om twee spikepunten eronder te monteren.

Mavic Crossmax Elite CM
Aan grip geen gebrek, je hebt de mogelijkheid om twee spikepunten eronder te monteren.

Is het volledig waterdicht? Nee, wel waterafstotend. De kleine regenbuitjes kan de Crossmax Elite CM prima trotseren, maar aanhoudende regenbuien zijn niet zijn ding. De Clima Mavic constructie houdt de voorkant nog goed droog, maar halverwege de schoen ter hoogte van het sluitsysteem dringt er toch wat water naar binnen. De extra enkelbescherming doet wel prima zijn werk en voorkomt dat er water via je enkel de schoen bereikt. Veel last heb ik van natte voeten niet gehad.

Lees ook

Getest: 9 paar winterschoenen, geen koude voeten meer

Doen?
Kopen? Ik heb geen goede reden om ze niet te kopen. Ze zitten comfortabel, de zool is goed stijf en snel koud krijg je het niet met de Crossmax Elite CM. Een nadeel kan zijn dat de schoen niet volledig waterdicht is, maar zolang er geen plensbui op je valt is het niet nodig om je daar zorgen over te maken.

Mavic Crossmax Elite CM
Nagenoeg waterdicht, alleen kan er hier nog wel wat water binnendringen.

Ben je toe aan nieuwe mountainbikeschoenen van prima kwaliteit, die niet al te zwaar aanvoelen en je ook op loopstukken veel grip geven? Dan kan dit een goede match zijn.. Voor €180 haal je de Mavic Crossmax Elite CM in huis.

Plus- en minpunten:
+ Goede prijs-kwaliteitverhouding
+ Veel grip
+ Stijf en comfortabel

– Niet helemaal waterdicht

Share this post