Getest: Cervélo Áspero GRX RX810 gravelbike

Getest: Cervélo Áspero GRX RX810 gravelbike

Op 1 januari 2021 stapte Jumbo-Visma over van Bianchi op Cervélo. Het crossende goudhaantje Wout Van Aert zou dan volgend seizoen met de Áspero gravelbike de concurrentie aan moeten gaan met MVDP. Joris Nieuwenhuis reed al een seizoen op de Áspero, zij het met wat technische aanpassingen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een performance gravelbike en een crossfiets?

We gaan met de Áspero het veld in, rijden eindeloos singletracks, over drassige slootkanten en pakken op snelheid de laatste asfaltbocht richting de finish. Uiteraard is deze testfiets helemaal afgestemd op het gravelen, met een aangepast Easton gravelstuur en 40 millimeter Panaracer Gravel King-bandjes. We krijgen al snel een goed beeld van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets. De BB drop (de afstand tussen de grond en het bottom bracket) ligt bijna 1 centimeter lager, en dat merk je goed in singletracks en bij kort draaiende bochten. Je bent verplicht om net een fractie van een seconde later dan normaal je aanzet na de bocht in te zetten, om te voorkomen dat je pedaal de grond raakt.

Cervélo Áspero

Dat is het eerste grote verschil met de hardcore crossfietsen. Wat het stuurgedrag van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets betreft, bij het insturen van een lopende bocht wekt de Cervélo altijd de indruk enigszins vertraagd te reageren. Zoals een oude Mercedes met de eerste stuurbekrachtiging, weliswaar een heel mooie Mercedes…

Het frame kan een heel brede band kwijt, maar er is niet erg veel ruimte tussen band en staande zitbuis. Dit kon wel eens ophopingen geven bij zware modder en klei. Aangezien je in het wedstrijd veldrijden niet breder mag gaan dan 33 millimeter tubes, heeft de brede achterbrug voor een crossfiets weinig meerwaarde. Nadat we de modder en singletracks achter ons hebben gelaten, knallen we een glooiende gravelstrook op. We pakken het stuur in zijn naar buiten staande beugels en leggen ons plat. Hier is deze fietsen/" 7136 target="_self">fiets voor gemaakt! Natuurlijk kun je met deze gravelbike een zaterdagochtend competitiecross rijden, maar profs stellen nu eenmaal hogere eisen. Cervélo zal serieus aan de slag moeten om met een wedstrijdklare cyclocrosser te komen!

Cervélo Áspero

Cervelo Aspero
Gravelstuur van Easton.

Cervelo Aspero
Kabelgeleider.

Cervelo Aspero

Share this post