Getest: 9x mountainbike handschoenen

Getest: 9x mountainbike handschoenen

Ze beschermen je bij valpartijen, ook helpen je ze grip houden op de soms gladde grips. Je krijgt geen vieze handen als je eens een tak of twee vastpakt om die bocht wat gaver te maken. Handschoenen met lange vingers zijn prettig op de mountainbike. We testen tien paar en zetten onze bevindingen op een rijtje.

Je kunt natuurlijk Blenki-style zonder handschoenen het bos is. Je handen en onderarmen houden zo dezelfde kleur. Uit veiligheidsoverwegingen raden we toch aan om met handschoenen aan de paden op te rijden. Handschoenen met lange vingers zijn er in allerlei soorten en maten. Van flinterdun tot uitgebreide versies met ondersteunende kussentjes en diverse sluitsystemen. De handschoenen die we getest hebben zijn over het algemeen dun, XC en trailproof. Met voldoende grip en weinig poespas.

BBB Freezone

Deze Freezone handschoenen van BBB zijn zeer stevig uitgevoerd en volgepropt met diverse features. Alle geteste handschoenen proberen we in maat medium. De handschoen past goed, zit lekker passend. Geen te ruime handpalm. De vingers zijn aardig voorgevormd en dat is prettig.

De bovenkant is versterkt en verstevigd terwijl de handpalm en duim van suède zijn gemaakt. Dit geeft lekker veel grip. Ook de siliconen strips op de vingers dragen hieraan bij. Deze strips zorgen er ook voor dat je een touchscreen kan bedienen. Minder vind ik de extra dikke ‘gelpads’ in de handpalm. Sommige vinden die ondersteuning zeker fijn, mij zit het in de weg en ik mis het ‘gevoel’ met het stuur. De velcrosluiting is goed geplaatst en lekker degelijk. De Freezone is een vrij dikke, stevige handschoen. Warm als het hoogzomer is, maar wel een model dat je echt beschermd wanneer je eens een schuiver maakt.

+ Stevig en degelijk
– Gelpads

€39,95
Maat S tm XXL
Informatie

Supacaz SupaG

Retecool zijn deze handschoenen van Supacaz. Eerst een oil slick print om je vrienden mee het licht uit de ogen te schijnen. Blijken die dingen later ook nog licht te geven in het donker. De print reflecteert namelijk. Lekker veilig dus! Als winterhandschoenen zijn ze echter niet echt geschikt. De handschoenen zijn flinterdun en puur gemaakt voor cross-country gebruik of zelfs op de weg. Ik fietste er veel mee tijdens het veldritseizoen.

De Handpalm is gemaakt van ‘Clarino’ Een stevig opgeruwd materiaal wat zorgt voor heerlijk veel grip. Een paar kleine geleide draadjes in de wijsvinger geven toegang tot je smartphone. Let wel op, De handschoenen zijn in het begin vrij stug. Die dingen aan en uit trekken duurt ongeveer net zolang als een halve training!

+ Looks
– Pasvorm

€49,95
Maat S tm XXL
Informatie

Handup Braap

Simpele handschoenen met hippe prints. Dat is zo’n beetje de basisstrategie van Handup. Een Amerikaans merk wat voornamelijk handschoenen produceert. Deze fel gele versie dragen we lange tijd. Het ‘lipje’ helpt je om de handschoenen makkelijk aan te trekken. De siliconen tekst op de handpalm is niet alleen cool, hij zorgt ook voor extra grip. Net als veel handschoenen is de handpalm van clarino leer wat lekker duurzaam is.

Was je de handschoenen veel, dan worden ze wel een stuk minder fel van kleur. Het enige wat we niet zo prettig vinden is de ruime afwerking aan de binnenzijde. De ‘losse’ randjes voel je rondom je vingertoppen. Dat irriteert soms.

+ Braaaaap
– Afwerking binnenkant

€29,99
XXS tm XL
Informatie

Sportful Full Grip

Een merk als Sportful kennen we vooral vanuit de wielersport. De Full grip handschoenen horen dan ook vooral bij hun ‘gravel’ range. Kun je natuurlijk prima mee mountainbiken, geen probleem.

De pasvorm van de Full grip handschoen is prettig. Met de velcro strip sluit je ze stevig. De dikke gel pads zijn vrij hoog geplaatst en zitten bij mij niet op de plaats waar ze horen. De diverse verstevigingen rondom duim, en handpalm maken het geheel lekker duurzaam. Onhandig is het dat je de handschoenen continue moet uittrekken wanneer je even je telefoon wilt bedienen. Aan touchscreen bediening is simpelweg niet gedacht.

+ Luxe afwerking
– Telefoonbediening

€42,90
XS tm XXL
Informatie


Dharco Handschoenen heren

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Dharco komt uit Australie, niet gek als je eens iets hebt gemist van dit merk dus. Deze handschoenen zijn simpel, zeer soepel en aan de bovenkant flinterdun. Toch kunnen ze wel tegen een stootje. Na een jaar intensief gebruik zien ze er nog steeds prima uit. De handschoenen bieden weinig ondersteuning. Je gaat dan ook makkelijk glijden ‘in’ de handschoenen ten opzichte van het handvat.

Ook missen we een fatsoenlijke feature om je touchscreen mee te bedienen. De ingeweven draadjes doen het af en toe wel, maar net zo vaak ook niet. De duurzaamheid vs prijs maakt deze handschoenen ondanks de minpuntjes zeer interessant!

+ Duurzaamheid
– Ondersteuning

€22,90
S tm XL
Informatie


Fox Ranger

Verkrijgbaar in zeven kleuren en 5 maten. De Ranger handschoenen zijn stevig, simpel en gemaakt om te biken. De handpalm is gemaakt uit één stuk. Geen randen, geen naden of gel pads. Optimaal contact met je grips. Erg prettig! De flinke siliconen strips op de vingers zorgen voor nog meer grip. De focus bij deze handschoenen liggen vooral op bruikbaarheid en degelijkheid.

De touchscreen bruikbaarheid is zeer goed. Even een foto schieten kan prima met handschoenen aan. Wanneer we de handschoenen binnen kregen waren deze fel oranje. Na een keer wassen blijft er een bruin/oranje versie over. Een beetje jammer. Stevige handschoenen, lekker degelijk!
+ Stevigheid
– Kleur

€26,-
S tm XXL
Informatie

Dainese HG Caddo

Vers geleverd zijn deze handschoenen van Dainese. Flinterdun, met name in de handpalm. De handschoenen doen me denken aan de vorig jaar geteste ultralichte Specialized handschoenen. Door de dunne stof pakt het stuur lekker vast. Ook is de grip uitstekend, net als dat je de handschoenen makkelijk aan kunt trekken.

Wel zetten we onze vraagtekens bij de duurzaamheid. Handig is dat alle vingers geschikt zijn om je telefoon te bedienen. De handschoenen lopen behoorlijk hoor door, tot over de pols. Anders dan anders, maar zeker niet vervelend.

+ Pasvorm
– Kwetsbaar

€29,90,-
XS tm XXL
Informatie

Alpinestars Racer

Supersimpel, sterk, perfecte pasvorm en bergen grip. De Racer handschoenen zijn gemaakt om hard mee te fietsen. Zo mist elke vorm van ondersteuning. Dat vind ik persoonlijk prettig. Ook is je telefoon bedienen een ramp. Wel bieden ze enorm veel grip en blijven ook bij intensief gebruik heel. Dat is wel eens anders.

Een klein lipje moet het aantrekken makkelijker maken. Dit werkt niet echt, maar word ook niet gemist. De handschoenen zijn, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Dainese erg kort en stoppen voor de pols.

+ Grip
– Telefoonbediening

€26,90,-
S tm XXXL
Informatie

Specialized LoDown

Zeven verschillende ‘longfinger’ handschoenen heeft Specialized in het assortiment. De LoDown is simpel en doeltreffend. Geen velcro straps, ook geen verstevigingen. Wel een stevige Clarino handpalm welke lange tijd stevig blijft. De bovenkant is vrij dik en zal niet zomaar stuk gaan.

Niet voor niets worden deze handschoenen door mij dan ook geregeld gebruikt tijdens een ‘trail build’ sessie. Laat je telefoon trouwens maar in je zak zitten. Die reageert amper op de handschoenen.

+ Stevige bovenkant
– Telefoonbediening

€29,90,-
S tm XXL
Informatie

Conclusie

Negen sets handschoenen. Allemaal net even anders. Qua pasvorm, grip en duurzaamheid zijn de handschoenen van Alpinestars mijn favoriet. De leukste zijn sowieso van Handup. Vind je het prettig als de handschoenen wat ondersteunen, dan hebben de BBB handschoenen de fijnste gelpads. Sowieso zijn de handschoenen van BBB erg stevig en goed voorgevormd. Een aanrader.

Share this post