Fietsdeelsystemen in België en Luxemburg

Fietsdeelsystemen in België en Luxemburg

Nieuws

donderdag 31 mei, 2018

In België zijn er een aantal steden met een eigen fietsdeelsysteem. Welke ga jij op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets verkennen: Antwerpen, Brussel of het minder bekende – maar niet minder mooie – Namen? Maar ook Luxemburg is prima met een deelfiets te verkennen.

Antwerpen: Velo

Antwerpen is een van de populairste steden van België en zeer goed per fietsen/" 7136 target="_self">fiets te bezichtigen. Bijvoorbeeld met Velo, het fietsdeelsysteem van de stad. Rond de Singel en de Linkeroever vind je verschillende stations waar je fietsen kunt meenemen en stallen. Bij een station toets je de twee codes op je pas in, waarna je het slotnummer van je fietsen/" 7136 target="_self">fiets te zien krijgt. Bij het terugbrengen, plaats je de fietsen/" 7136 target="_self">fiets in een leeg slotwaar een groen lampje brandt. Wacht tot het lampje stopt met knipperen en controleer of de fietsen/" 7136 target="_self">fiets goed vast staat. Toets bij de terminal je twee codes weer in en wacht tot je de melding krijgt dat je de fietsen/" 7136 target="_self">fiets goed hebt teruggebracht. Een dagkaart kost €4 en een weekkaart €10. Hiermee rijd je het eerste half uur gratis. Het tweede halfuur betaal je €0,50, het derde halfuur €1 en daarna €5 voor elk begonnen uur.

Brussel: Villo!

In de Europese hoofdstad wordt veel gefietst en er komen veel toeristen. Niet geheel onverwacht heeft Brussel dan ook een eigen fietsdeelsysteem: Villo!. Verspreid over de stad staan stations waar je de fietsen kunt ophalen of stallen. Hier kun je je met een abonnementskaart of 1- of 7-daags ticket aanmelden voor een fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Om een fietsen/" 7136 target="_self">fiets terug te zetten, moet je de fietsen/" 7136 target="_self">fiets aan een paal vergrendelen. Als je een geluidssignaal hoort en een lampje ziet branden, dan staat de fietsen/" 7136 target="_self">fiets goed. Een dagticket kost €1,60 en een weekticket €7,90. Het eerste halfuur is daarmee gratis. Het tweede halfuur kost €0,50 en daarna loopt de prijs op: €1 voor het tweede uur, waarna de prijs oploopt naar €2.

Namen: Li Bia Vélo

Namen (Namur) is de hoofdstad van het Waals gewest. De stad heeft een prachtig historisch centrum en ligt in een mooie omgeving aan de Maas. Hier vind je het fietsdeelsysteem Li Bia Vélo. Met een dag- of weekkaart meld je je aan bij een terminal en kun je een fietsen/" 7136 target="_self">fiets kiezen. Zoek deze fietsen/" 7136 target="_self">fiets op en druk op de knop bij het fietsslot. Om een fietsen/" 7136 target="_self">fiets terug te brengen, zet je een fietsen/" 7136 target="_self">fiets terug en wacht je tot je een geluidssignaal hoort en een lampje ziet branden. Voor een dag- of weekkaart betaal je respectievelijk €1 en €3. Hiermee kun je het eerste halfuur gratis rijden. Het volgende halfuur kost je €0,50 en het derde halfuur €1. Daarna betaal je €2 per half uur.

Luxemburg – Velóh

De mooie en compacte stad Luxemburg heeft een eigen deelfietssysteem: Velóh. In ruim 75 stations staan enkele honderden fietsen, die je met een weekabonnement kunt huren. Hiervoor meld je je aan bij de terminal bij een station en volg je de instructies op. Voor een weekabonnement betaal je €1. Na het eerste halfuur gratis fietsen, betaal je €1 per extra uur met een maximum van €5 per dag.


Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.