Eerste indruk: Fox stepcast 34 voorvork

Eerste indruk: Fox stepcast 34 voorvork

In tijden waar alles ruiger groter en leuker moet bracht Fox in 2016 de Stepcast vork op de markt. Een ultra lichtgewicht crosscountry vork met 32 millimeter dikke binnenpoten. De vork is één van de lichtste en soepel werkende vorken die je op de markt kunt kopen maar het inperken van het gewicht heeft één nadeel. Vraag een willekeurige mountainbike freak naar zijn mening over de Fox Stepcast 32 en je krijgt steevast hetzelfde antwoord. De vork werkt prima maar hij is zo slap als een vaatdoek. Een ‘noodle’ zoals ze in het Engels mooi zeggen. Rijd je hard berg af en ben je te enthousiast met de voorrem dan voel je de vork werkelijk alle kanten op flexen. Ook bij een ultiem sprintje voel je de vork behoorlijk vervormen.

Fox heeft inmiddels een oplossing op de markt gebracht. De langverwachte combinatie tussen de sublieme werking en het lichte gewicht van de 32 Stepcast in combinatie met de 34 millimeter binnenpoten van hun trailvork. De ultieme XC vork waar we op zaten te wachten is daar. Stijf, soepel, licht en massa’s instelmogelijkheden. We reden er een dag mee in de bergen om het verschil te proberen.

De 32 blijft gewoon in het gamma omdat het nu eenmaal de lichtste is. Rijd je enkel XC en af en toe een verdwaalde marathon dan ga je dat met de 32 ook prima redden. Houd je van een beetje meer, zowel qua terrein als rijstijl maar wil je jezelf wel pushen bergop waardoor een overdaad aan vering niet nodig is dan is de nieuwe 34 je ideale vork.

De stijfheid komt ver overeen met de normale 34 vork die Fox al jaren op de markt heeft terwijl de veereigenschappen dan weer over gelepeld zijn uit de 32. Luchtdruk en compressie zijn in te stellen net als de rebound en je hebt keuze uit 2 of 3 verstelmogelijkheden als het gaat om lock-out zowel in versie voor op de vork als op het stuur.

Met een gewicht van 1630 gram is de 34 ongeveer 300 gram zwaarder dan de 32. Een marge die te overkomen is voor het vertrouwen en de extra controle die je ervoor terug krijgt.

We reden met de 34 gemonteerd in een 100 millimeter Scott Spark uitgerust met een luxe afmontage en in de stromende regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen. De trails waren glad en de wortels voelden als ijs. Een perfect moment om op pad te gaan. De modder in. Ondanks de drab was het verschil in controle bij onverwachte rukken aan het stuur duidelijk merkbaar.

Remmen is weer remmen in plaats van op en neer flexen en dat komt de hele rijbeleving ten goede. Er zullen altijd mensen kiezen voor de meest lichtgewicht vork maar persoonlijk zou ik eerder kiezen voor de extra stabiliteit. Binnenkort gaan we voor langere tijd op pad met de Fox Stepcast 34 en testen we hem op diverse terreinen.

Het werkpaard waar we mee op pad mochten

Share this post