Drie factoren die van invloed zijn op de actieradius van je e-bike

Drie factoren die van invloed zijn op de actieradius van je e-bike

Nieuws

woensdag 18 juli, 2018

Bij de aankoop van een e-bike let je ongetwijfeld op de actieradius van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Voor veel fietsers is de teleurstelling dan ook groot als een fietsen/" 7136 target="_self">fiets de genoemde actieradius niet haalt. Dat komt omdat deze drie factoren vaak over het hoofd worden gezien.

Je zult waarschijnlijk denken: ‘een krachtiger motor zorgt voor een groter bereik.’ Niet onlogisch, maar behalve het vermogen van de motor, moet je ook op deze zaken letten.

1. De batterijcapaciteit

De capaciteit van de accu heeft enorm veel invloed op de actieradius van je e-bike. Je hebt namelijk niets aan een krachtige motor zonder ook een krachtige accu te hebben. Vaak zijn er verschillende waardes genoemd bij een accu: het aantal ampère, het voltage en soms ook de spanning in Watt. Om verschillende fietsen en accu’s met elkaar te vergelijken, moet je altijd kijken naar de spanning. Als je het aantal ampère en het voltage weet, kun je de spanning eenvoudig zelf uitrekenen door deze twee met elkaar te vermenigvuldigen.

Vervolgens kun je verschillende accu’s vergelijken. Ga er dan vanuit dat je per 100 Watt zo’n 12 à 14 kilometer met trapondersteuning kunt fietsen.

2. Het totaalgewicht

Een belangrijke factor die enorm voor de hand ligt, maar die toch vaak over het hoofd wordt gezien: het totale gewicht van de e-bike. Dit bestaat natuurlijk niet alleen maar uit het gewicht van de e-bike zelf, maar ook uit het gewicht van de bagage en de berijder. Het is natuurlijk logisch dat een zwaardere fietser minder ver komt met de e-bike dan een lichtere fietser.

3. De route

De route is natuurlijk ook van belang. Het spreekt voor zich dat een volledige vlakke route door de polder een stuk minder inspanning vraagt van jou en je e-bike dan een route door bijvoorbeeld de heuvels van Zuid-Limburg. Maar ook het aantal keer dat je moet stoppen onderweg – bijvoorbeeld door stoplichten – de conditie van het wegdek en de windrichting bepalen hoe hard een e-bike moet werken en dus hoe ver je met trapondersteuning kunt fietsen.

Bron: Bebat


Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *