Bikeshield, bescherm je fiets tegen krassen

Bikeshield, bescherm je fiets tegen krassen

Fietsontwerpers zijn leuke mensen, maar het zou fijn zijn als ze wat meer rekening zouden houden met kabelvoering. Er zijn helaas veel fietsen die, nieuw uit de winkel, kabels hebben die bij iedere stuurbeweging over je mooie glanzende lak schuren. Met krassen, doffe plekken, of (als je liever fietst dan poetst zoals ik) dikke groeven tot gevolg.

Dat kun je voorkomen door een stukje beschermende plakfolie te gebruiken. Dat spul is er van diverse fabrikanten. Ik gebruikte dit keer die van Bikeshield. Dat plakken doe je bij voorkeur direct na het ophalen van je nieuwe karretje. Door gewoon even rustig het stuur te draaien kun je al wel voorspellen waar de kabels/leidingen de lak gaan raken op je balhoofdbuis. Een klein stukje transparante folie op die plek voorkomt dan schade. Van een afstandje zie je het niet eens zitten. Deze Bikeshield variant is iets dikker dan sommige andere en wat silicone-achtig qua structuur. Het spul kan dan ook wel een stootje hebben. Als je grote vlakken plakt verdwijnen eventuele luchtbelletjes na een paar dagen vanzelf. Er zit zelfs een uv-block in, waardoor de stickers niet na verloop van tijd vergelen.

Wees er op tijd bij

Op de voorbeeldfoto’s zie je o.a. mijn eigen grijze gravelracer, waarvan ik me al 2 jaar voornam iets te doen aan de schurende leidingen. Nu dus veel te laat, maar wel een mooi voorbeeld van hoeveel schade die zandkorreltjes tussen leidingen en lak kunnen aanrichten. Het aluminium is zelfs flink weggesleten. Voor het mooie zou ik daar eigenlijk een likje verf overheen moeten doen voor ik de plakker bevestig, maar ach, het is ook wel weer een mooi aandenken aan alle toffe ritten die we samen al gemaakt hebben 😁.

Veel te laat, maar zo wordt het in ieder geval niet erger.

Plakken voor beginners

Bevestigen is übersimpel. Het deel waar de plakker komt even ontvetten, sticker er op en klaar is Clara. De plekken die het meest te leiden hebben zijn meestal je cranks (door je schoenen), balhoofdbuis (kabels) en chainstay (klapperende ketting). Wil je je fietsen/" 7136 target="_self">fiets echt kras- en steenslagvrij houden, dan plak je ook nog stickers op je voorvork en de onderkant van de schuine buis. Mag er echt helemaal geen krasje op komen, dan moet je lekker op binnen op Zwift gaan fietsen. Kom op, het is wel een gebruiksartikel hè.

Bikeshield levert verschillende pakketjes voor verschillende doeleinden. Zit de juiste maat sticker voor het deel dat je wilt beschermen er niet bij, dan kun je ook zelf een stuk knippen uit een groot vel. Knip de hoekjes dan even een beetje afgerond, dat voorkomt de kans op losgaan. De plakkracht is heel goed en dit soort stickers blijven een flinke poos zitten. Goedkoop is het misschien niet, voor een paar transparante stickertjes, maar dat verdien je wel weer terug in de inruilprijs. En zeg nou zelf, als je zoveel geld hebt uitgegeven aan een nieuwe fietsen/" 7136 target="_self">fiets, dan wil je die toch ook mooi houden?!

Keuzepakketten

De verschillende opties bij Bikeshield (te koop bij de betere fietsenwinkels. Importeur Busybee kan je vast aan verkooppunten helpen):

Fullpack oversized
2 x Tube shield large, 1x Chain Stay, 1x Cable shield, 4x Head kit
€ 39,95

Fullpack regular
1x Tube Small, 1x Tube Medium, 1x Cableshield en 1x Stay/Head kit
€ 27,95

Halfpack
1x Bikeshield Medium (50x10cm), 1x Stay/Head kit (3,8x25cm en 2x 2x3cm)
€ 23,95

Tubeshield Large
1x 50 x 15 cm € 22,95

Forkshield
Past op alle geveerde en vaste vorken. 2x 28 x 9cm
€ 12,95

Cableshield
4x oval 1,5x5cm en 1x 3,2x6cm
€ 6,95

Stay/head shield
1x 3,8 x 25 cm en 2 x 2x3cm
€ 7,95

Crankshield
6x 180x30mm voor  de cranks
€ 12,95

Andere mogelijkheden

Die slijtageplekken kun je ook voorkomen door het gebruik van afstandhouders/kabelmantels op de kabels/leidingen. Dat werkt echter niet zo goed als dit soort stickerwerk, want het schuurt dan nog steeds een beetje tussen mantel en lak.

Er is van alles in de handel, PRO heeft bijvoorbeeld een combinatiesetje met transparante sticker voor de chainstay, kabelmantel en eindkapjes/dopjes voor € 10,95.


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.


Share this post