5x uitdagende bergroutes in Europa

5x uitdagende bergroutes in Europa

De Stelvio en Mont Ventoux zijn bij (bijna) iedere fietser bekend, maar er zijn nog zo veel andere uitdagende bergroutes in Europa. Mocht jij niet vies zijn van een flinke klimtocht, dan zijn deze routes een mooie uitdaging. Zet ze op je bucketlist en laat het ons vooral weten als je er een (of meerdere) gefietst hebt! 

1. Collle del Sommeiller

Waar: Italië
Lengte:
26,3km
Gemiddelde stijging
6,5%
Maximale stijging: 12,5%
Hoogtemeters
:
1711m

Foto: Cycling-Challenges

Dit is er eentje voor de mtb’ers! De bergpas Colle del Sommeiller is te vinden in de Italiaanse regio Piëmont en heeft een hoogte van 2993 meter. Dit is de hoogste, met de auto (4×4) bereikbare en onverharde bergpas van de Alpen. De eerste 6km is weliswaar ‘verhard’, maar door extreme gaten in de weg, is juist dit stuk een behoorlijke uitdaging. De overige 20 onverharde kilometers zijn beter te doen, maar het blijft een flinke beklimming, waarbij je goed moet opletten. Vergeet ondertussen niet van het prachtige uitzicht te genieten!

2. Lysevegen Road

Waar: Noorwegen
Lengte:
29km
Maximale stijging:

Hoogtemeters:

Dit is de ‘Lysevegen Road’ in Noorwegen. Een 29km lange klim met 27 haarspeldbochten én een belachelijk mooi uitzicht! De weg is onderdeel van de Suleskarroad van Telemark via Setesdal en Sirdal naar Stavanger. Het hoogste punt van de route ligt bij Andersvatn lake, dat is 950m boven zeeniveau.

Vanaf Lysebotn fietsen/" 7136 target="_self">fiets je eerst door een 1100m lange tunnel, voordat je via 27 haarspeldbochten de berg op gaat. Bovenaan op 640m hoogte vind je het Øygardstøl panorama restaurant om even bij te komen van de beklimming en uiteraard te genieten van het geweldige uitzicht. En mocht je energie over hebben…Als je dan kan je vanaf hier beginnen aan de hike naar het beroemde Kjerag.

Wil je hier fietsen? De route is van mei tot oktober/november geopend (afhankelijk van de sneeuw).

3. Lacets de Montvernier

Waar: Frankrijk
Lengte:
3,4km
Gemiddelde stijging:
8,5%
Hoogtemeters:
227m

Foto: Michael Blann

Dicht bij huis én heel spectaculair. Dit zijn de 18 haarspeldbochten van Lacets de Montvernier in Frankrijk. De 3km lange route is onderdeel van de Col de Chaussy en ligt in Provence-Alpes-Cote d’Azur en begint in Pontamafrey-Montpascal. Een prachtige klim, waarbij je elke 120 meter een bocht van 180 graden maakt.

En heb je na deze 18 bochten nog energie over? Dan kan je door klimmen naar de Col de Chaussy of de Col de la Madeleine. Lees hier meer over deze prachtige route.

4. Passo del San Gottardo

Waar: Zwitserland
Lengte:
 12-13km
Gemiddelde stijging:
7,1%
Hoogtemeters:
930m

Dit is de ‘Passo del San Gottardo’ (St. Gotthard Pass). Een 12km lange klim met 930 hoogtemeters en een gemiddelde stijgingspercentage van 7,1%. Je hebt 2 mogelijkheden om de top te bereiken vanuit Airolo. Zo kan je de gewone asfaltweg met blauwe pijlen volgen óf je kiest ervoor om de witte pijlen naar de oude weg ‘Tremola’ te volgen. Dan rijd je het laatste stuk over de beroemde klinkertjes en geniet je van een nog mooier uitzicht!

5. Col du Noyer

Waar: Frankrijk
Lengte:
 12,5km
Gemiddelde stijging:
6-8%
Maximale stijging: 14%
Hoogtemeters:
750m

Kort, maar krachtig. Dat is deze Col du Noyer, gelegen tussen de Champsaur en de Dévoluy in de Zuidalpen. De prachtige klim begint al in het Franse dorpje Saint Bonnet, waarbij de eerste kilometers nog licht omhoog lopen is het vanaf le Noyer écht klimmen geblazen. Al zigzaggend fietsen/" 7136 target="_self">fiets je langs een steile bergwand omhoog, waarbij je zelfs een stuk van 14% meepakt!

De route is erg rustig, waardoor je bijna geen auto’s tegenkomt en dus ook rustig kunt genieten van het geweldige uitzicht over de vallei. Eenmaal boven aangekomen kan je er ook nog voor kiezen om de andere kant van de berg te beklimmen. Deze kant is een stuk minder steil en daardoor leuk te combineren met de zware kant.

Share this post