4 tips voor fietsen met een mondmasker

4 tips voor fietsen met een mondmasker

Nieuws

woensdag 5 augustus, 2020

In Rotterdam en Amsterdam is het dragen van een mondkapje op drukke plekken vanaf 5 augustus verplicht. Ook op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Dat laatste kan voor veel mensen vervelend zijn, omdat je tijdens net bewegen toch minder vrij kan ademen.

Belangrijk is om je fietstocht iets aan te passen. Ga voor een minder groot aantal kilometers of zorg ervoor dat je zo kort mogelijk door een gebied fietst waar een mondkapje verplicht is. Bekijk hier waar je precies een mondmasker moet dragen. Moet je er toch langs? Met deze tips helpen we je op weg.

Let op je ademhaling

Als we bewegen, versnelt onze ademhaling. Wees je daar bewust van en zorg ervoor dat je goed in- en uitademt. Een mondkapje kan een benauwend gevoel geven, maar alleen als je niet rustig blijft ademen. Gun jezelf ook wat tijd om aan het mondkapje te wennen voordat je sneller gaat fietsen. Merk je dat je ademhaling te erg versneld of wordt je licht(er) in je hoofd? Pauzeer dan even.

fietsen/" 7136 target="_self">Fiets minder lang

Voor nu geldt de mondkapjesplicht alleen voor de drukke gebieden en zal je niet zo snel 60 kilometer gaan fietsen in de binnenstad van Rotterdam. Maar mocht de plicht zich uitbreiden, dan is het verstandig om minder lange tochten te maken. Zo beperk je de tijd dat je met een mondkapje op hoeft te fietsen. Ben je gewend aan het mondkapje? Dan kun je het aantal kilometers op gaan schalen.

fietsen/" 7136 target="_self">Fiets minder snel

Dit heeft eigenlijk rechtstreeks te maken met het letten op je ademhaling. Je fietstempo wat lager leggen zorgt voor minder inspanning en maakt de fietstocht minder intensief. Gun jezelf wat meer pauzes en neem de tijd om aan het mondkapje te wennen.

Berg je mondkapje goed op

Zorg dat je een afsluitbaar plastic of stoffen zakje meeneemt waar je de gebruikte mondkapjes in kunt doen. Als je herbruikbare mondkapjes hebt, kun je ze daarin bewaren tot je ze thuis in de wasmachine kunt doen. De wegwerpkapjes kun je bewaren tot je ze weg kunt gooien. Deze kun je maar 1 keer gebruiken.


Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *