Zin om te Zwiften, maar hoe dan?

Zin om te Zwiften, maar hoe dan?

Zwift, je hebt er vast al van gehoord of voorbij zien komen op jouw Strava-feed bij één van je vrienden. De populariteit van de online game is sinds de bèta versie van september 2014 exponentieel gegroeid. Niet zo raar, want Zwift weet je trainingen te mixen met het plezier van gamen. Je rijdt in virtuele werelden samen met een community en dat motiveert. Fitter worden, terwijl je aan het genieten bent. Hoe mooi kan het zijn.

Zwift is erg uitgebreid en in dit artikel willen we je wegwijs te maken in de basics. Het is dus een game waar je via je fietstrainer op kunt rijden. Er zijn heel veel verschillende type trainers (Tacx, wahoo, Elite etc.) die werken met het online programma. Je kunt zelfs verbinden met je snelheidsmeter, maar voor het echte Zwift-gevoel zou je een smart trainer moeten hebben. Deze communiceert namelijk met Zwift en zo wordt de weerstand aangepast aan de wegen die je berijdt. Op het scherm zie je dat je bergop gaat maar je voelt het ook direct. Is het vlak dan voelt het ook vlak en als je in het wiel zit vergt dat minder kracht dan wanneer je op kop rijdt. Je ervaart een heel realistische beleving op elk parcours dat je rijdt.

Je trainer verbind je via Bluetooth of een ANT+ dongel met een computer. Dit kan een pc (Windows) of Mac zijn, maar Zwift werkt ook op je iPad, iPhone, Apple TV of Android toestel. Om te zien of jouw toestel de juiste specificaties heeft kun je het beste even op de website kijken of in het overzichtje. (support.zwift.com/)

Daarnaast kun je als fanatieke fietser ook je hartslagmeter, cadansmeter en vermogensmeter koppelen. Zo kun je tot in detail je trainingen uitvoeren.

Zodra je Zwift op je apparaat hebt gedownload kun je vertrekken. Je hebt wel internet nodig en natuurlijk een fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Of je moet beschikken over een Wattbike of één van de nieuwste Smart-bikes op de markt zoals de Neo Bike van Tacx of de Kickr-bike van Wahoo.

Om te zwiften moet je eerst een account aanmaken. Na de eerste maal inloggen mag je Zwift 7 dagen gratis testen om te ontdekken of het iets voor je is. Maak je een account via je iPhone of Apple TV, dan Kan je 7 dagen en 25 kilometer gratis gebruiken op het moment dat je Join Now selecteert. Na die 7 dagen kost Zwift € 14,99 per maand en is zonder contract. Kinderen tot 16 jaar kunnen overigens gebruikmaken van een gratis account mits ze schriftelijke toestemming hebben van hun ouders. Je moet overigens wel ouder zijn dan 5 jaar. Op zwift.com vind je hier meer info over.

Let’s have some fun!

Als je inlogt, koppel je je fietstrainer en andere accessoires aan Zwift en kun je beginnen. Zwift werkt simpel en spreekt voor zich. Je kunt jouw virtuele ik aankleden en de fietsen/" 7136 target="_self">fiets geven die voor jou beschikbaar is. Dit pakket breidt zich uit naarmate je level stijgt. Je kunt in de Dropshop verschillende spullen ‘kopen’. Je verdient drops, de virtuele Zwift-valuta, door te zwiften. Kort gezegd, hoe meer je zwift, hoe vetter je fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Het maakt overigens ook nog verschil in weerstand of je een virtuele klimfiets hebt of een zwaardere aero racer. Bergop is de klimfiets sneller en op het vlakke de aero fietsen/" 7136 target="_self">fiets. In de Zwift-races maakt dit wel degelijk verschil. Net echt.

Zwift kent op dit moment zeven werelden, waarvan Watopia de grootste is. Met 114 kilometer aan wegen kun je daar zeker je ei kwijt. Het parcours bevat vlakke stukken, heuvels en bergen zoals Alpe du Zwift. Dit is een virtuele versie van de Alpe d’Huez, waarbij de stijgingspercentages en de bochten identiek zijn aan het origineel, alleen de omgeving verschilt. In bocht 7 staan oranje tentjes ter ere van die gekke Hollanders die daar tijdens de Tour de Oranje Bocht bevolken. Hierdoor is Bocht 7 berucht geworden in de gehele wielerwereld. Sommige gedeeltes van Watopia zijn alleen toegankelijk wanneer je een bepaald level hebt of via een event of meetup, maar het grootste gedeelte is voor iedereen vrij. Er bestaan verschillende routes die je kunt volgen, waarvan het Vulcano Circuit met 4 kilometer en 20 hoogtemeters de kortste is en The Uber Pretzel de langste route met 128 kilometer en 2384 hoogtemeters.

Watopia is de hoofd-wereld en is altijd beschikbaar om te rijden. Daarnaast is er een gast-wereld, die telkens wisselt volgens een agenda en die je dan kunt kiezen. Dit is altijd een van de volgende werelden; Richmond (WK parcours 2015), New York, Innsbruck (WK parcours 2018), London en de laatste toevoeging Yorkshire (WK parcours 2019). De werelden van de WK parcoursen zijn uitgebreider dan dat ene rondje waar het kampioenschap plaatsvond. We missen nog één wereld en dat is Bologna. Dit is een event parcours dat gebouwd is naar aanleiding van de Giro Proloog van dit jaar. Precies dit parcours kun je rijden tijdens events.

De werelden zijn heel divers en zien er mooi uit. Je ziet herkenningspunten als de Tower Bridge, maar ook rijd je het ene moment door een woestijn langs een dinosaurus om even later te klimmen tussen de apen in een jungle.

Op Zwift kun je gewoon rondrijden, een route volgen of zelf kiezen waar je naartoe gaat. Kies je voor de heuvels of liever vlak, het is allemaal mogelijk. Daarnaast kun je deelnemen aan groepsritten of wedstrijden die per niveau worden ingedeeld of werk je je in het zweet tijdens een groeps-workout. Je kunt ook individuele workouts volgen, waarbij je precies kunt trainen wat je wilt.

Meerijden met profs

Er zijn dagelijks meer dan 300 events, voor elk wat wils. Ook zijn er regelmatig uitdagingen of gezamenlijke programma’s zoals Tour de Zwift of Zwift Academy. Een goede stimulans om dat extra ritje te doen.

Wanneer je inlogt, zie je welke profs er op dat moment rondrijden op Zwift. Je zult verbaasd zijn wie je allemaal kunt tegenkomen. Je kunt dan vervolgens met hem of haar meerijden. Je wordt dan naast de prof gedropt en trappen maar. Kijken hoe lang je het volhoudt. Wie weet rijd je ineens naast Geraint Thomas, Anna van der Breggen, Robert Gesink of Laurens ten Dam. Natuurlijk rijden er nog veel meer rond. Zo reed ik een tijdje geleden in het wiel bij Bauke Mollema. Hij deed zijn rondjes op het Vulcano Circuit en ik zag dat zijn snelste rondje een stuk beter was dan de rondetijden die wij reden. Via de Zwift-chat daagde ik Bauke uit om één rondje vol te gaan. Ik was heel benieuwd of ik in zijn wiel kon volgen. Het is maar 4 kilometer en niet lastig. Hij zei niet direct wat terug, maar bij de volgende doorkomst gaf hij ineens vol gas. Vlak voor de finish moest ik hem laten gaan. Ik helemaal gesloopt natuurlijk, maar ik vond het enorm lachen om te doen. Bauke stuurde me later nog een berichtje op Instagram. ‘Goed gereden!’ Ik heb hem meteen uitgelegd hoe de chat werkt.

Dat vind ik dus het leukste aan Zwift. Dat je het niet alleen doet. Via de Companion app of je toetsenbord kun je chatten met andere Zwifters en heb je de leukste gesprekken. Onderweg geef je ze een duimpje omhoog oftewel een ‘Ride On’. In de Facebookgroep van Zwift Nederland vind je andere geïnteresseerden, die je graag helpen met eventuele vragen of elkaar motiveren voor een volgend event. Vanaf oktober is Zwift NL ook begonnen met hun eigen ritten op dinsdag- en donderdagavond. Je zit dan wel thuis op je trainer te zweten, maar voor je gevoel ben je niet alleen. Voor mij werkt dit erg goed.

De Companion app is ook handig om events op te vinden. Welke groepsrit wil je rijden of wanneer kun je je volledig uitleven in de volgende koers. Ook kun je andere Zwifters zoeken en volgen. Als ze jou ook volgen kun je met de Meetup functie met ze afspreken en heb je je eigen groepje waar je samen mee kan vertrekken. Je vindt ook de activiteiten van jezelf en degene die je volgt in de app, net als de meeste uitslagen van de koersen.

In het programma heb je ook verschillende FTP tests, 1000+ workouts en een aantal flexibele trainingsprogramma’s die je kunt volgen. Doe een FTP test om je niveau te bepalen. Kies een workout die zich automatisch aanpast aan jouw FTP. Wil je ergens naartoe werken, dan kun je een trainingsplan volgen dat aangepast is aan jouw wensen. Dat zit allemaal standaard in Zwift.

Er zijn veel redenen om op Zwift te rijden. Op een trainer rijden is erg effectief. Elke trap is raak en je kunt perfect je intervallen uitvoeren. Als de kleine ligt te slapen kun jij snel even een uurtje Watopia meepakken of het WK parcours verkennen. Het is niet koud en van de virtuele regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen word je niet nat. Allemaal waar, maar waar het volgens mij om draait en waarom Zwift zo’n succes is, is omdat het gewoon leuk is om te doen. Voor elk wat wils en voor velen is het zelfs verslavend. Dat je fitter dan ooit uit de winter komt is mooi meegenomen, maar voor mij is het plezier het belangrijkste, en dat heb ik zeker. Dus ik zou zeggen: Start de computer op, zet die ventilator maar aan, pak je handdoek en ik zie je op Watopia.

Ride On!

Share this post