Terugblikken met de HideMyMirror, een spiegel voor op de fiets

Terugblikken met de HideMyMirror, een spiegel voor op de fiets

Begin januari kun je terugblikken op wat vorig jaar geweest is. Ik kreeg bijvoorbeeld in december deze kleine HideMyMirror achteruitkijkspiegel om te testen, ik werd er een beetje lacherig van, het leek me een vrij nutteloze gadget. In mijn fietsleven heb ik nooit het gevoel gehad een spiegel te missen. Maar, zoals altijd, we gaan gewoon met open vizier de test in. Na er aardig wat ritjes mee gemaakt te hebben denk ik er toch iets genuanceerder over.

Erg klein

Het spiegeltje komt uit de koker van mijn ex-collega Mathijs Wagenaar, die tegenwoordig bekender is van zijn verstopte fietsbel (HideMyBell) dan van zijn werk voor fietsen/" 7136 target="_self">Fiets. Ondertussen is zijn assortiment verstopte accessoires aardig gegroeid. Hij verkoopt alles tegenwoordig onder de CloseTheGap paraplu. Verschillende mounts, een spatbordje, een minuscuul vuilnisbakje, speciale mtb-grips en nu dus ook deze spiegel. Nou ja, spiegel, er mag best ‘-tje’ achter, want het is maar een klein gevalletje. Je stopt hem in je stuureind in plaats van de dop die normaal gesproken je stuurlint vasthoudt en die ervoor zorgt dat jij niet gespietst wordt als je onverhoopt in je stuur valt. Dat gaat erg makkelijk, met een inbussleuteltje draai je hem vast en klaar ben je.

Je kunt de spiegel, als je hem dicht klikt, nauwelijks onderscheiden van een normale stuurdop. Qua gewicht stelt het ook allemaal weinig voor. Als je hem open klikt, merk je dat je het spiegeldeel in alle standen kunt draaien dankzij het kogelgewrichtje dat als scharnier dient. Zo is er altijd een optimale kijkhoek te creëren.

In de praktijk

Over naar de praktijk. Zoals ik in de inleiding al zeg, ik kan me niet herinneren dat ik ooit behoefte heb gehad aan een spiegel op mijn racefiets. Ik was daarom nogal sceptisch over het nut van zo’n ding. Wat me echter verbaasde is hoeveel je ziet in zo’n klein spiegeltje. En ook dat ie niet verschuift op slecht wegdek. Dat komt vooral doordat het spiegeldeel zelf nauwelijks iets weegt. Bij zo’n eerste rit ga je uiteraard vaak bewust even in de spiegel kijken. Met de handen op het stuur zit mijn onderarm helaas in de weg. Die moet ik dan een beetje buigen om iets te zien. Met de handjes op de shifters of in de beugels is het zicht wel prima. Ik fietsen/" 7136 target="_self">fiets veel in Flevoland, dus mijn uitzicht bevatte vooral de lege wegen achter mij. Daar heb je hem dus niet voor nodig. Na de eerste paar ritten was ik dan ook nog niet zo overtuigd van het nut.

Na een ritje met een fietsmaat merkte ik dat ik de spiegel een keer gebruikte om te zien of hij er al bijna aankwam na een sanitaire stop. De eerste keer dat ik hem onbewust gebruikte. Bij deelname aan een graveltochtje was ik bij de start nog aan het vertellen dat ik hem weinig gebruikte. Tijdens de tocht merkte ik echter dat ik geregeld even checkte of mijn partner in crime nog in het wiel zat. Nadeel was wel dat, als hij rechts van mij reed, ik hem niet in de spiegel zag. Daarvoor zou je er eigenlijk twee moeten hebben, in beide stuureinden één. Bij het linksaf slaan had ik soms de neiging om even in de spiegel te kijken in plaats van over mijn schouder. Je went er dus kennelijk toch aan. Voordeel van een spiegel is dat je geen gekke zwenkbewegingen maakt als je achterom kijkt. We kennen allemaal het verschijnsel van die ‘gewone’ fietsers voor ons die, als we bellen, eerst omkijken wat er aan komt. Onderwijl zwenken ze een meter naar links waardoor ze nog meer in de weg rijden. Daar zijn spiegels zeker een uitkomst voor.

Kopen?

Dan de hamvraag, zou ik hem kopen? Euh, dat vind ik een lastige. Ik denk het niet, want over mijn schouder of onder mijn arm kijken gaat net zo makkelijk en voor €24,95 kun je ook een heleboel Belgische biertjes bestellen 😁. Ik heb nooit een spiegel gemist en denk dat ik ook prima kan verder leven zonder een HideMyMirror. Maar ik ga hem ook niet van mijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets halen, dus stiekem vind ik hem best handig. Als ik in een drukkere omgeving zou wonen, of (nog) ouder zou zijn met wellicht bijbehorende stijve ledematen zou ik het zeker overwegen. Nog een klein nadeeltje dat ik moet benoemen is dat ik nog geen rit heb kunnen starten zonder de spiegel opnieuw te moeten afstellen. Ik zet hem in de schuur tegen iets aan, of duw hem per ongeluk met mijn benen opzij als ik de schuur in loop. Afstellen is gelukkig wel zo gedaan.

Meer info: closethegap.cc/nl/. Bestellen kan ook op Futurumshop.nl

CloseTheGap maakte zelf onderstaand filmpje, krijg je een goed idee van de werking.


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.


Share this post