Review: Stevens Super Prestige Disc

Review: Stevens Super Prestige Disc

Stevens is de laatste weken meer in het nieuws geweest dan dat ze wilden… Tenminste, dat denken we. Het oorspronkelijke plan: knoepertgroene crossers leveren aan Crelan en alvast plannen maken voor 2019. Alleen: de soap rond WvA gooide roet in het eten. Afijn, nu koerste Wout wel op zijn Stevens Super Prestige, maar dan in rood uitgevoerd en afgemonteerd met SRAM Red eTap.

Neon Green

Hoe dit verder gaat? Wij weten dat ook (nog) niet. Ondertussen staat deze SP in ‘Neon Green’ lekker te glanzen in het bos. En in de showroom. De Super Prestige Disc bestaat al jaren, voor 2018 is het geheel op de schop genomen. En voortaan ook alleen maar als ‘disc’ versie te koop. Er zijn drie complete modellen en er is een frameset. Materiaal is carbon, met zeer scherpe lijnen. Iets aflopende bovenbuis, rechte staande achtervorken met veel ruimte voor de modder, steekassen, flatmount en een nieuwe doorvoer voor de derailleurkabels door de onderbuis.

Een full carbon voorvork ook met ‘flat mount’ aansluiting. En een geïntegreerde ketting ‘vanger’ achter het ‘36’ kettingblad. Het frame weegt rond de 1100 gram, de vork ruim 400 gram. Deze groene ‘crossert’ heeft een Ultegra 8020 groep met nieuwe RX achterderailleur, 160 mm schijven, DT Swiss C1800 Spline-wielset, Schwalbe X-One 33-banden en Scorpo delen.

8,3 kilo

8,3 kilo. Het is een pure crosser. Gebouwd om volle bak en op hoge snelheid een parcours af te raffelen. Je kunt daar als rijder op vertrouwen: het frame is stijf, de zithouding is bij een ‘54’ met een balhoofdbuis lengte van 13,5 cm, een bovenbuis van 53,4 cm en een stack en reach van 559 en 379 gewoon ‘race’. OK, er zit een 100 mm stuurpen op, dat is dan weer vrij kort. Het is geen Endurance racer. Je zit vrij gestrekt, de Stevens is super strak en gaat als een dolle de bospaden over. Meer is het niet. En zeker ook niet minder. Ben je op zoek naar zoiets als ‘comfort’ dan ben je aan het verkeerde adres. Ja, je kunt wat doen met bandenspanning, maar de soepelheid moet toch echt uit je eigen lijf komen… Aanbevolen: core oefeningen! 3049 euro kost de SP.

Meer info: stevensbikes.de

Share this post