Review: Orbea Orca Aero M20 Team

Review: Orbea Orca Aero M20 Team

Heel veel Spaanse racefietsen zien we niet in onze contreien. Merken als BH en Orbea zijn vooral groot in het thuisland en in andere delen van de wereld. En dat is jammer omdat er voldoende moois uit Spanje komt. Deze Orbea Orca bijvoorbeeld.

Sinds 2004

Destijds was Orbea een van de eersten die een opvallende carbon racer bracht. Vloeiend overlopende buizen, met monostay, full carbon voorvork met 1 1/8 lagers en uiteraard nog met een bracket met schroefdraad. De naam Orca is er nu nog steeds. En er zijn meerdere versies, 33 om precies te zijn. En dat zijn alleen nog maar de modellen met velgremmen; voor 2019 staan er ook uitvoeringen met schijfremmen op het programma. Dit is de Aero M20 Team.

Het aerodynamische karakter is direct zichtbaar. Vooral de indrukwekkende staande aero buis met uitsparing voor het achterwiel, de laag aangezette achtervork en de platte zadelpen vallen op. Het frame weegt respectievelijk 1130/400 gram, compleet 8,15 kilo. Torsiestijfheid 122 Nm, bracketstijfheid 46. De Orca Aero M20 is er in 47 t/m 60.

Velgremmen

Deze zwarte M20 heeft ‘direct mount’ remmen. En een pressfit bracket, interne kabelvoering, een nauw aansluitende full carbon voorvork met twee maten lagers en een ‘eigenwijze’ constructie bij de stuurpen. Het is een standaard ‘ronde’ stuurpen, maar er zit een spoiler op gemonteerd waardoor de pen keurig aansluit op de driehoekige aero spacers. Schroef je de topcap los, dan kun je ook de ‘spoiler’ verwijderen. De M20 is afgemonteerd met een 11-speed Shimano Ultegra groep. Met Vision 35 wielen en Rubino’s en de al genoemde ‘cockpit’. Prima bij de term ‘aero’ passend. Hoewel… een 50/34? Beter een 52/36.

Stijf

Lekker gooien en smijten, geen probleem. Scherp een bocht insturen, daar is de Orbea dol op. Technisch is er niks op aan te merken. Strak en licht, stijf. Vooral stijf. Het is natuurlijk nog wel steeds een wat harde bak; maar dat mag ook wel voor een aero… Het is, zoals die hier staat, een behoorlijk indrukwekkende racer. Dat komt ook omdat het een maat 57 is ( geschikt voor rijders met een lengte vanaf 1 meter 85 ) en de vorm van de buizen natuurlijk. De reach van een maat 57 is 398 en de stack 585.

Voor wie?

De fietsen/" 7136 target="_self">fiets is er in vijf kleurencombi’s en je kunt de Orca ook in een custom design bestellen. Ben je in de markt voor een aero racer dan zouden wij deze Spanjaard zeker eens ‘checken’. Ook al omdat het een vrij zeldzame verschijning is op onze fietspaden. Eigenlijk is er niet zo veel veranderd qua aantrekkingskracht! Alleen zijn er anno 2018 nog veel meer aero racers op de markt en kan de Aero M20 Team aansluiten in het rijtje Aeroad, Foil en Venge. Maakt dit de Aero M20 Team minder? Nee. Met een prijs van € 3299,- is deze Orbea netjes geprijsd. Er zitten ook geen ‘gekke’ onderdelen op, alles past en klopt. Dus…

Meer info: orbea.com

Fotografie: Remco Veurink

Share this post