Review: Basso Diamante, racefiets voor puristen

Review: Basso Diamante, racefiets voor puristen

De Basso Diamante is een handgemaakte Italiaanse carbon racemachine. Het merk bestaat al 40 jaar en maakt al zijn carbon frames in de eigen fabriek in Italië.

De Diamante valt vooral op door zijn eigenzinnige voorkant. De voorvork is semi-geïntegreerd. Daarmee doet Basso mee aan de ‘slam the stem’ rage. Je kunt er dus heel diep mee zitten. Voor wie dat niet wil leveren ze er een ‘comfort kit’ bij, waarmee je 2 centimeter hoger uitkomt. Dankzij conisch gevormde spacers blijven de aerodynamische vormen daarbij behouden.

De wielbasis is kort en de hoek die de vork maakt ten opzichte van de grond is 73,5 graden. De combinatie zorgt voor een uiterst wendbare fietsen/" 7136 target="_self">fiets. De standaard Diamante (Ultegra) met aluminium Microtech-wielen kost 4775 euro. Je kunt echter altijd zelf kiezen welke groepset je er op wilt en wat voor wielen er in komen. De prijs kan daarmee oplopen tot boven de 10 mille.

Messcherp en onverzoenlijk

De Diamante is zoals gezegd een fietsen/" 7136 target="_self">fiets die stuurt als een scheermes. Maar voor comfort moet je niet bij deze Italiaan aankomen. Het moet vooral snel gaan. Het San Marco Regale-zadel is bijvoorbeeld serieus stevig en smal. De 23 millimeter banden helpen ook al niet mee om de ergste schokken te dempen. Beide snel op te lossen, een ander zadel is zo geplaatst (als je daar behoefte aan hebt) en het frame kan ook 25 millimeter banden aan. Maar in de basis blijft dit een racefiets voor puristen.

Niet remmen maar aanzetten

Onze testfiets had carbon wielen van Microtech, het huismerk van Basso. Zoals Bontrager bij Trek en Supra bij Sensa. Voor het remmen hebben ze eigen blokjes in de Ultegra-remhoeven gestopt. Die doen het redelijk, maar niet zo goed als we van moderne carbon wielen/blokken combi’s gewend zijn. Enve, Bontrager, Zipp en DT doen dat beter, zeker in natte omstandigheden.

Specificaties

Gewicht: 7,4 kg (58 cm)
Frame: carbon
Vork: carbon
Groepset: Shimano Ultegra 52/36, 11-28
Wielen: Microtech M150 carbon clinchers
Zadel: San Marco Regale Carbon FX
Banden: 23 mm Michelin Pro 4 Service Course

Artikel in samenwerking met Immediate Media

Share this post