Getest: Voorjaarskleding. Maap vs Void

Getest: Voorjaarskleding. Maap vs Void

De winter lijken we bijna overgeslagen te hebben maar de tijd voor korte broek en korte mouwen kan nog best even duren. Daarom hebben we twee stijlvolle kits getest voor deze tijd van het jaar. Twee keer blauw. Twee keer lekker eigentijds en twee keer van hoge kwaliteit.

Void

We reden de winter door met de Void Fall jersey en bijpassende broek. En als die in de was zat was het tijd voor de Maap Escape Pro Winter Jersey en de daarbij behorende broek.
Void is afkomstig uit Zweden en verkoopt hun kleding voornamelijk via het internet. Zweden weten wel raad met een beetje kou dus met deze kleding moet het wel goed zitten, denken we zo. We krijgen het hele rataplan toegestuurd. We testen het shirt met bijbehorende broek én beenstukken.

Eerst het shirt maar. Het Fall shirt mag dus al vanaf de herfst gedragen worden. We hadden hem daarom ook graag aan tijdens de crosstrainingen. De stof is vrij dun. Een goed ondershirt is dan ook aan te raden anders heb je het alsnog koud. De pasvorm van het shirt is anders dan anders. De mouwen zijn lekker lang. Dat is prettig, voor mij althans. De lengte van het shirt is redelijk kort terwijl rondom de schouders en borst er behoorlijk wat stof over is. Waarschijnlijk heeft er een Viking als paspop gediend.

Het shirt heeft een stevige rits met behoorlijk groot ‘hangertje’. Prettig wanneer je handschoenen draagt. Aan de achterzijde zien we de klassieke zakjes. Drie stuks natuurlijk. Er is duidelijk wat meer stof gebruikt voor de zakjes zodat je er makkelijker wat in kwijt kunt. Aan de rechterkant zit nog een klein extra zakje. Waterdicht en met rits. Handig voor je sleutels of (beschaafd formaat) telefoon.

De broek er één die we graag dragen maar ook een uit de zovele. Een niet al te strakke pasvorm, geen onnodige hoeveelheid delen stof. Gewoon een vrij neutrale goede zwarte broek. Makkelijk te combineren met andere setjes. De zeem is niet heel dik of stevig. Het is juist een vrij zachte padding. De zeem is wel vrij groot en loopt rondom de dijen redelijk ver door. De stiksels zijn vlak afgewerkt om irritatie te voorkomen.

Aan de onderzijde van de redelijk lange pijpen zijn grippers van +/- 5 centimeter lengte bevestigd. Zo blijft de broek wel op zijn plek. De grippers zijn fijn van materiaal. Prettiger dan van die grove banden die je elders soms ziet.

De bijbehorende beenstukken zijn verre van goedkoop, maar misschien wel het prettigst van het hele setje. De voorgevormde delen passen prettig rondom mijn benen en bovendien zijn ze lang zat voor de Hollander met maat ‘stelten’. Aan de onderzijde vinden we een ritsje. Lang genoeg om de beenstukken ver genoeg open te ritsen om ze eventueel onderweg over je schoenen uit te doen. Aan de bovenzijde een smalle griprand. De beenstukken zijn aan de bovenzijde redelijk ruim. Fijn voor de sprinters of minder getrainde renners.

In totaal ben je zo’n 355 euro kwijt voor de set. Goedkoop is anders maar we hebben het al wel extremer gezien. Vooral de broek vinden we vrij prijzig voor wat je krijgt. We hebben de laatste tijd diverse andere broeken getest die de helft kosten en zeker niet onderdoen voor dit exemplaar. Denk aan broeken van Ekoi, Agu of TD Sportswear. Allemaal een vergelijkbare pasvorm en zeem maar minder kostbaar. Het shirt is erg prettig en zullen we de komende tijd nog graag aan hebben.

Maap

Maap komt all the way from Australia. En hoewel het daar altijd zomer lijkt maken ze toch een beperkte lijn winter/voorjaarskleding. Je vindt Maap beperkt in de winkel maar kunt het ook gewoon op hun site bestellen. Sinds een klein jaar heeft het merk voorraad in Europa waardoor de leveringen snel zijn en je geen gedoe hebt met importheffingen.

De Thermal base broek en het Escape Pro winter shirt zijn beduidend dikker en meer gevoerd dan de kit van Void. Waar de Void kleding een beetje alledaags en wat eenvoudig aanvoelt qua materialen heb je bij de set van Maap wel meteen het gevoel je iets bijzonder om je schouders hebt hangen. Het shirt is nogal strak gesneden. Noem het gerust ‘pro pasvorm’. De mouwen zijn wederom lekker lang, prettig! De boord daarentegen is dan weer erg krap. Eventjes je hand erdoor proppen dus. Als gevolg daarvan sluit deze vervolgens wel mooi af en dat houdt de koude wind buiten. Erg prettig en maar weinig shirts hebben dit zo mooi! De rest van het shirt sluit ook overal mooi aan. Het voor en achterpand had best een centimeter of vijf langer mogen zijn. Zeker als je achter iets uit je zak wilt pakken en ongeveer bij je schouderbladen moet beginnen met vissen. De zakjes zitten behoorlijk hoog. Heel veel past er alsnog niet in aangezien ze nogal strak op het shirt zitten.

De stof zelf is aan de binnenzijde behoorlijk opgeruwd en lekker warm. Ook is het geheel redelijk dik en dat geeft behoorlijk wat warmte. Een nauwsluitend ondershirt en je bent gesetteld tot een graad of vijf.

Wanneer we de broek bekijken heeft deze globaal dezelfde mooie eigenschappen als het shirt. De broek zit strak, sluit overal flink aan en heeft vrij strakke bretels. Een echt race modelletje. Het prettige van zo’n strakke broek vind ik altijd dat de zeem erg goed op zijn plaats blijft zitten. Ook wanneer je zelf nogal op het zadel heen en weer schuift.

De stof die wordt gebruikt voor de broek is net als het shirt opgeruwd en gevoerd. Dat zien we niet vaak! Meestal zijn winterbroeken steviger of winddicht. Maar zo’n prettige warme stof was een aangename verrassing en tijdens de frisse dagen in het bos erg prettig. Vaak zijn het de bovenbenen die het minst beschermd zijn tegen de koude. Nu niet meer.

Een stevige vrij ruime zeem zit er in de broek gestikt. Het V stiksel laat de zeem bijna naadloos in de broek overlopen. Een must voor zo’n dure broek als deze.

Een setje Maap kleding is verre van goedkoop maar bij het uitpakken van het setje werd al duidelijk dat we hier te maken hebben met erg mooie kwaliteit en doordachte keuzes. Na een winter intensief gebruikt zien de spullen er nog uit als nieuw en voelt het elke keer weer alsof we er een stukje professioneler uitzien.

Verdict

Tweemaal in smurfblauw. De kit van Void moet in deze het onderspit delven tegen de kleding uit Australië. Het pakkie van Maap is met €375 aardig aan de prijs. Dat zal niemand ontkennen. De rustige styling, luxe details en bijzonder fraaie afwerking en pasvorm maken het wel kleding van het hoogste niveau. Mooi spul!

Maap
+ Voering broek
+Lange mouwen
Hoge zakken
Maap Escape Pro winter shirt €170,-
Maap Thermal Base bib €205,-

Void
+Kwaliteit beenstukken
+Afwerking shirt
Pasvorm shirt
Void Fall shirt €130,-
Void Bib shorts €160,-
Void Armour beenstukken €65,-

Share this post