Getest: Thule Easyfold XT3

Getest: Thule Easyfold XT3

Ja, de Opel Zafira Business Executive waarmee we op pad waren is niet bepaald een kleine auto. Wat heet: er passen met gemak vier volwassenen en twee kinderen in! En als je de stoelen platgooit, schuif je er zo een paar fietsen in. Handig als je met je vaste fietsmaatje op weg bent naar een toertocht, maar als je met je gezin en alle bagage die daarbij hoort onderweg bent naar je vakantiebestemming, dan ontkom je niet aan een fietsdrager.

Ik zette voor een trip naar de Alpen de nieuwe EasyFold XT3 van Thule op de trekhaak van de Zafira. De opvouwbare Easyfold was al goed, gezien de testresultaten uit het verleden. Maar wat goed is, kan toch nog beter, zo blijkt uit deze nieuwste versie met de toevoeging ‘XT’ in de naam. Niet dat je je ouwe EasyFold nu direct bij het grofvuil moet zetten, integendeel. Maar Thule is er wel in geslaagd de EasyFold op een aantal belangrijke punten te verbeteren, met name op het vlak van gebruiksvriendelijkheid en inzetbereik.

Dat begint al met de fietsen die er op passen; ik ging op pad met drie dikke all-mountain mtb’s, met extra dikke 2.6 inch banden, een lange wielbasis en brede sturen. Geen probleem, past er prima op, alle drie. Alleen even de zadels omlaag doen en het stuur van de achterste fietsen/" 7136 target="_self">fiets een slag draaien. De drie koppelstangen laten zich makkelijker dan voorheen los- en vastmaken, met praktische ratelspanners zet je de wielen vast. Veilig: de ‘bek’ die de framebuizen omsluit is voorzien van een aandraaimomentbeveiliging, zodat je niet per abuis je lichtgewicht carbon frame in stukken draait.

Andere fijne verbeteringen ten opzichte van het vorige model: het op- en afkoppelen van de drager gaat stukken gemakkelijker. De spanhendel staat nu dwars op de drager, waardoor je er veel makkelijk bij kunt. En dankzij de twee geïntegreerde wieltjes onderaan hoef je niet meer te sjouwen, maar kan je lekker rollen. Prettig als je de auto niet vlakbij je huis hebt staan. Het makkelijke kantelsysteem om ruimte te geven aan de achterklep is gebleven, evenals de stabiele fixatie aan de trekhaak. De Thule EasyFold XT3, voor drie fietsen dus, kost €819,-, voor de tweefietsversie, de XT2, is de adviesprijs honderd euro minder. Nee, dat is niet bepaald een koopje. Maar je krijgt er wel veel kwaliteit en gebruiksgemak voor terug.

En als je even Googlet vind je ze zeker voordeliger, bijvoorbeeld bij Futurumshop waar je de 3-fietsen/" 7136 target="_self">fiets versie tegenkomt voor €627,95. Heb je genoeg aan 2 fietsen, dan ben je klaar voor €555,95!

Share this post