Getest: Shimano S3100X NPU+ overschoenen

Getest: Shimano S3100X NPU+ overschoenen

Als het er ooit weer voor was, dan afgelopen dagen. Warme overschoenen die je voeten ook droog moeten houden. Ik testte de S3100X, neopreen overschoenen van Shimano. Ze zijn voor cross-country gebruik, en zouden het dus vooral op de mtb of gravelracer goed moeten doen.

De overschoenen zijn gemaakt van 3 millimeter dik neopreen, waar een PU coating overheen zit. Dat maakt ze goed waterdicht en makkelijk weer schoon te krijgen. Onderop een dikke klittenbandsluiting in het midden van de voet, voldoende ruimte voor je schoenplaatjes en een gestikte rand als bescherming tegen het slijten. De naden zijn getaped, de rits is winddicht en sluit je aan de bovenkant nog af met stukje klittenband. Op de neus zit extra versterking. Het felgele uiterlijk maakt dat je goed zichtbaar bent voor overig verkeer en everzwijnen. Achterop vind je tenslotte nog een reflecterend strookje naast de rits.

Lees ook

Getest: 9 paar winterschoenen, geen koude voeten meer

Praktijk

In de praktijk blijkt het spul inderdaad goed waterdicht. Alleen loopt het water er in echt natte omstandigheden natuurlijk alsnog in via de bovenkant. Dat kun je deels voorkomen door je broek er overheen in plaats van onder te doen, of je doet er nog een paar strakke cyclingaiters overheen. Aandoen gaat heel makkelijk. Eerst je overschoenen aan, die trek je omhoog tot je kuit. Dan je schoenen aan, waarna je de overschoen eenvoudig naar beneden over je schoenen heen trekt. Het materiaal is lekker elastisch. Met mijn maat 47 past XXL er prima omheen. De pasvorm is sowieso erg fijn. De overschoenen sluiten overal goed aan, zonder te knellen. Ook rondom de hiel, waar overschoenen soms wat lubberen, is de aansluiting perfect.

Afgelopen zaterdag reed ik er de strandrace in Egmond mee. Bij het naar de start fietsen plensde het, dus direct vanaf de auto liep het water via mijn broekspijpen naar binnen, ik was vergeten ze er overheen te doen. Moet ik wel zeggen dat het vrij extreem was. Het water werd door mijn dikke banden als was het een tuinslang rechtstreeks op mijn onderbenen gespoten. Dat was even erg koud, maar het neopreen werkt als bij een surfpak. Zodra het water opgewarmd is, blijft het warm. Voor korte ritjes dus geen probleem en zo’n strandrace rijd je toch vol gas, dan ben je zo warm.

Wat ik wel mis is een extra lusje onderop ter hoogte van je tenen. Dat voorkomt dat de overschoenen omhoog komen als je door mul zand of modder loopt. Dat lusje zit er dus niet en zorgde er voor dat ik ze 2x opnieuw over de voorkant van mijn schoen moest trekken. Bij eerdere toertochtjes gebeurde dat ook, als ik even van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets ging bij de verzorgingspost in het bos bijvoorbeeld. Nadeel van zo’n lusje is wel dat je ze lastiger over je schoen krijgt, maar toch ben ik er voorstander van.

Ik heb deze overschoenen gedragen bij temperaturen tussen -2 en een graad of 7. Dat is ook zo’n beetje het bereik, te warm is ook niet lekker. Als het nog kouder is heb ik liever winterschoenen. Mijn voeten bleven lekker warm, alleen kruipt via de onderkant na een tijdje toch de kou naar binnen als het echt vriest. Dat ligt vooral aan de gebruikte schoenen overigens. Een overschoen kan daar niet veel aan doen omdat daar nu eenmaal geen isolatiemateriaal zit.

Conclusie

Kopen? Ja! Als je tenminste niet vaak door blubber of zand wilt gaan lopen. Ze zijn lekker warm, fraai afgewerkt, de zichtbaarheid is een plus en de pasvorm perfect. De adviesverkoopprijs is 45 euro, maar zoals vaak is even Googlen een goed idee als je minder wilt betalen.

Share this post