Getest: Northwave extreme XCM 2 GTX winterschoen

Getest: Northwave extreme XCM 2 GTX winterschoen

Het was even slikken. In de winterschoenen test geen Northwave schoenen. Door een vertraagde productie waren ze niet op tijd binnen om mee getest te worden. Beter laat dan nooit zijn de paradepaardjes van Northwave alsnog getest.

Foto’s: Remco Veurink

Extreme!

Northwave gaat al jaren mee als het gaat om winterschoenen. Alle kennis die ze hebben word in de vernieuwde Extreme XCM 2 GTX gebruikt. Ik begin met de buitenkant. Rondom de schoen zijn er reflecterende details voor een beetje zichtbaarheid. De gehele schoen heeft een thermische coating om de warmte goed vast te houden. Als materiaal is er voor Gore-Tex Duratherm gekozen. Deze is water en winddicht. Hij ziet er mooi uit, zonder al te veel poespas. Eén draaiknop om aan te spannen en één hendel om de spanning eraf te halen.

Om de schoen aan te sluiten gebruiken ze het X-Frame systeem. Daar zijn ze zo van overtuigd dat ze er gelijk patent op gelegd hebben. De bovenste kraag bestaat uit één stuk neopreen. Geen klittenband of ritsen, enkel een lus om hem makkelijk aan te trekken. De binnenzool heeft een zachte fleece bovenkant. Maar liefst 4 lagen aluminium zit er in de binnenzool om de kou van onderuit niet binnen te laten. De carbon buitenzool heeft een index stijfheid score van 12. Een hoge score, zeker voor een mountainbike winterschoen. De gleuf voor de schoenplaatjes is erg lang, dus goed voor degene die de plaatjes graag ver vooruit of achteruit willen. De noppen zijn middelhoog. Nog hogere noppen zijn los te koop.

Testing 1,2,3

Net als de andere schoenen ondergaat de Extreme dezelfde testen. De warmte test maakt gelijk duidelijk dat ze hun naam waardig zijn. Na een half uur bij -10 is het tamelijk warm. In vergelijking met de andere schoenen zit hij bij de beste van de klas en krijgen ze een welverdiende 9.

Afkoeling na 5 min: -1.2 graden
Afkoeling na 10 min: -3.3 graden
Afkoeling na 15 min: -6 graden
Afkoeling na 20 min: -8.6 graden
Afkoeling na 30 min: -12.3 graden

Kanttekening hierbij is uiteraard dat er geen lichaamswarmte of bewegingswarmte is tijdens deze test. Ben je lekker aan het fietsen buiten gaat je voet niet 12 graden kouder zijn na 30 minuten.

Dan de waterdichtheidstest. Tuinslang weer aangesloten en stopwatch bij de hand. De sensor zit voor in de schoen. De kraag word wel nat en zwaarder, maar er gaat niets doorheen. Het water voorop de schoen valt er gewoon af en word niet opgenomen. Door de coating komt er helemaal geen water binnen. Droge voetjes gegarandeerd! Een dikke 10 voor waterdichtheid.

Praktijk

De testen waren goed, dus ik verwachtte er wel wat van. Deze praktijk ervaring gaat meer lijken op een ode aan de schoen, dus ik vertel je eerst het nadeel. De prijs is aan de hoge kant. Een set kost 299,99 euro. Voor een schoen die je alleen maar in de winter draagt een flinke investering. Dit gezegd te hebben kan ik je verder vertellen waarom de schoen het geld waard is. Je voeten blijven warm en droog in de Extreme XCM 2 GTX schoenen. Het enige water dat soms binnen kwam was door de stof van een natte broek.


Wij gebruiken adviesverkoopprijzen in onze testen. Online kom je de artikelen vaak wel wat voordeliger tegen. Bij Futurumshop zijn deze Northwave schoenen bijvoorbeeld 269,95 euro, via deze link.


Van koude voeten heb ik geen last gehad. De schoen is zo warm dat ik zelfs last kreeg van zweetvoeten. Ze komen het best tot hun recht als de temperaturen onder 0 kruipen. Het aantrekken is een beetje wurmen door de kraag uit één stuk, maar door aan de lus te trekken komt je er wel in. Het X-frame sluitsysteem is goed. Deze sluit vooral aan op de wreef. Draai niet te hard aan de sluiting, want hij zit al snel te strak. De ruimte rond de tenen is opvallend ruim. Je kunt wiebelen met je tenen, maar de schoen zit zeker niet los. Aan de achterkant zit de hiel strak. Dit in combinatie met de stijve zool geeft het idee dat je met een normale schoen op pad bent. Zelfs met een dikke handschoen aan is de SLW2 dial sluiting makkelijk te gebruiken. De grip onder de zool is meer dan voldoende. Het vlagschip van Northwave is een dure schoen, maar een droom om te dragen tijdens de meest barre omstandigheden.

Northwave Extreme XCM 2 GTX

Afwerking: 9
Warmte: 9
Waterdichtheid: 10
Gewicht per paar in maat 43: 914 gram
Beschikbare maten: 39-48
Prijs: € 299,99
Webadres: northwave.com
Eindcijfer: 9

Plus/minpunten:
+ ruimte vooraan
+ 100% waterdicht
+ lekker warm
– prijzig

Share this post