Getest: Limar Ultralight+

Getest: Limar Ultralight+

Het zou de lichtste helm op de markt moeten zijn. Of er niet nog ergens iets lichters te vinden is weet ik niet maar ons model bleef bij 179 gram steken op de weegschaal. En dat is niet bepaald zwaar! De helm waar onder andere Direct Energie, de franse ploeg waar Nikkie Terpstra inmiddels deel van uitmaakt mee rijdt is een mooi stukje dieet techniek.

Limar, een Italiaans merk maakt fietshelmen voor de racefiets en mountainbike. Van full face modellen tot deze ultra lichte racehelm. We zijn de hele zomer op pad geweest met de helm die zoals gezegd in maat M 179 gram weegt. Dit model is gemaakt uit één stuk Polystyreen met daaromheen een harde kunststof schaal. De helm telt  24 ventilatieopeningen waarbij de voorste 7 voorzien zijn van een gaas. Geen wespen of ander binnenvliegend ongedierte dus!


De helm is vrij laag en heeft een redelijk smalle pasvorm. Mijn schedel, 55 centimeter omtrek, paste goed in de medium (53 tot 57 centimeter opgegeven) maar sluit aan de zijkanten wel behoorlijk passend aan. Voor veel mensen zal de L dus beter passen.

Limar heeft er alles aan gedaan de helm zo licht mogelijk te maken. zo zijn de helmbandjes geperforeerd en is het stelsysteem aan de achterkant erg minimalistisch. De grote knop versteld redelijk makkelijk maar er zit weinig gevoel in. Een verbeterpuntje.


Rondom de kinband zit nog een extra stukje stof om schuren te voorkomen. Deze kan er ook af. Scheelt weer gewicht!
Een impact test hebben we met de Limar gelukkig niet hoeven doen. Valpartijen zijn ons bespaard gebleven. De helm zit -mits hij je goed past- prettig en blijft makkelijk op zijn plaats zitten. Doordat het stelsysteem aan de achterkant deels los zit vind de helm zelf zijn weg op je hoofd en schuift daardoor nauwelijks naar voren in tegenstelling tot veel andere modellen. De grote hoeveelheid ventilatiesleuven zorgt voor een goede luchtdoorstroming. Een warm gevoel of overmatig transpireren is er dan ook niet bij. Een prima helm voor de hete dagen tijdens de komende zomervakantie.

Limar maakt de Ultralight+ in heel veel verschillende kleuren. De adviesprijs is €179,95 maar met een beetje goed zoeken kun je voor net 100 piek al slagen. Zoals bijvoorbeeld hier.

Share this post