Getest: Koroyd Techniek. Smith forefront 2 vs Endura MT 500

Getest: Koroyd Techniek. Smith forefront 2 vs Endura MT 500

Het ziet eruit als een stapel rietjes. Of een soort verlaten broedplaats voor de bijtjes. De honingraatstructuur die je steeds vaker terugziet in helmen heet Koroyd.

Veel merken gebruiken bij het ontwikkelen van hun helm of protectiegear een eigen veiligheidssysteem. Vaak een intern ‘skelet’ wat de helm bijeen houdt wanneer het een flinke impact te verwerken krijgt. Een aantal jaar terug kwam daar Mips. Poc was één van de eerste merken die het systeem gebruikte. Bij Mips draait de helm om een extra ‘schaal’ binnen in de helm waardoor minder wrijving ontstaat bij een valpartij. Poc heeft Mips inmiddels ingeruild voor ‘Spin’. Spin bestaat uit een aantal zachte kussentjes binnenin de helm die een vergelijkbare functie invullen als Mips.

Buiten Mips en Spin is daar ook nog Koroyd. Het systeem/merk is onafhankelijk en bestaat al sinds 2010. Vanuit Monaco werkt een klein groepje mensen aan de ontwikkeling en perfectionering van het merk. In de fietsindustrie zijn Smith en Endura de twee merken die het meeste met dit systeem werken. Koroyd vind je niet alleen terug in helmen maar ook bijvoorbeeld in rugzakken als backprotector.

Hoe werkt het?
Zoals gezegd bestaat de Koroyd ‘honingraat’ uit allerlei ‘rietjes’. Die rietjes zijn opgebouwd uit een binnen en buitenkant. De buitenkant is halfhoog en deze zitten – door middel van verhitting – aan elkaar verlijmd. Die flinterdunne binnenste rietjes hebben een dikte van 0,09 millimeter en functioneren als kreukelzone. Doordat de rietjes zo dun zijn kunnen ze in allerlei vormen aan elkaar worden gelijmd. Niet alleen plat maar ook driedimensionale vormen zoals de bolle vorm van een helm zijn geen probleem. Een koryd schaal zoals gebruikt binnenin een helm is ongeveer een centimeter dik. Ruim een centimeter extra bescherming dus. De Koryd schaal zorgt voor extra demping bij impact en beperkt zo de kans op letselschade. De schaal zelf is niet sterk genoeg om een helm van te maken en zit dus altijd verwerkt in een hardshell.

Koroyd werkt als een kreukelzone

Endura MT500

Het Schotse Endura werkt al een tijdje met de Koroyd Techniek en de MT500 mountainbike helm is het paradepaardje uit de collectie. Endura heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt en de helm uitgerust met allerlei mooie details.


Eerst de basis. De helm weegt 335 gram in maat medium en dat is 10 gram lichter dan opgegeven. De helm is verkrijgbaar in drie maten. We fietsten met de M/L versie (55-59cm). Met een omtrek van 55 centimeter zit mijn bescheiden hoofdje net op de grens en ik moet het sluitsysteem dan ook behoorlijk aandrijven wil ik ervoor zorgen dat de boel op zijn plaats blijft.

De pasvorm is lekker ‘rond’ geen knelpunten aan de zijkant dus. Hij valt aan de achterzijde behoorlijk ver rondom de oren. Een prettig zittende helm waarbij niet niet veel afstelwerk is vereist.

De MT500 is verkrijgbaar in vier kleuren en bijzonder mooi afgewerkt. De buitenzijde is volledig voorzien van een kunststof schaal in drie delen/kleuren en loopt aan de achterkant tot binnenin de helm door. Aan de binnenzijde vind je verwisselbare kussentjes en een eenvoudig te verstellen stelsysteem. Zowel in de hoogte als de lengte is het stelsysteem te verschuiven. Losser of strakker draaien doe je met de knop aan de achterzijde. Dit is één van de weinige verbeterpunten van de helm. De knop is vrij klein en heeft niet bepaald duidelijke ‘klikjes’. Een mooie Boa knop of een hardere klik tussen de verschillende standjes zou het geheel compleet maken.

Endura heeft een riante klep voorzien aan de voorzijde welke flink te verstellen is. Laag wanneer je aan het rijden bent maar hij kan omhoog zodat er plaats is om je goggle kwijt te kunnen. Die goggle blijft op zijn plek zitten door de band aan de achterzijde aan de daarvoor bestemde clip vast te klemmen.


De klep in lage stand…


En omhoog…


Je goggle kan geen kant op…

fietsen/" 7136 target="_self">Fiets je veel met een actioncam of een lamp dan heeft Endura een eigen clip ontwikkelt die perfect boven op de helm past. Geen lelijke straps, of tape op je mooie helm dus. Ideaal!

De helm heeft met 14 ventilatiesleuven niet een enorme luchtdoorstroming en als het warm is dan dan zijn er beter koelende modellen. de Koroyd structuur zit redelijk discreet verwerkt in de helm. Donkergrijs zijn de rietjes en zo vallen ze amper op. Je ziet ze amper en je voelt er niks van maar je kunt ze maar beter bij je hebben. Een valpartij is niet te vermijden wanneer je af en toe eens het randje opzoekt.

Koroyd!

De Endura MT500 is een zeer hoogwaardige luxe helm die te koop is voor €159,- En dat is een heel goede prijs kwaliteit verhouding. Een blijvertje in de kledingkast van de redactie.

Smith Forefront 2

Het andere merk met een uitgebreid portfolio Koroyd producten is het Amerikaanse Smith. De Forefront 2 met de gekende styling heeft wat weg van de koepel van R2-D2 of de helm van Marvin the Martian uit de serie ‘The Looney Toons’. Net als de Endura helm is de Forefront een zeer high-end stukje techniek. Met 385 gram verre van licht maar wel zeer fraai afgewerkt.

De helm met 18 ventilatiesleuven heeft een verstevigde EPS basis welke hierna is afgewerkt met een harde schaal bestaande uit twee delen. De ventilatiegaten zijn deels gedicht met het koroyd binnenwerk.

Keren we de helm binnenste buiten dan zien we binnenin ook nog een volledige Mips schaal. Niet enkel de Koroyd techniek maar ook nog Mips in deze helm dus. De  bandjes komen op een deftige manier vanuit de buitenschaal. Het stelsysteem is licht en is aan alle kanten te stellen. De draaiknop werkt fijn en geeft een duidelijke ‘klik’ Wil je de stelband hoger/lager of verder naar voren dan is dat ook te stellen. Dit is wel een beetje prullen omdat het systeem deels verstopt zit onder de Mips schaal.

De helm heeft net als de MT500 een fijne ronde pasvorm. Zo’n ‘ik zet hem op en klaar is kees’ ding. Meteen goed. De Forefront, te koop in drie kleuren, heeft ook een verstelbare klep. Echter kan deze niet zó hoog dat je goggle goed onder de klep blijft zitten.

De klep in lage stand…

En in hoge stand…

Lange tijd was Smith slecht vertegenwoordigd op de Nederlandse markt. Sinds enkele maanden is het Limburgse Tehava echter met het merk aan de slag en zodoende is het inmiddels bij diverse winkels weer te koop. Goedkoop is het merk echter niet. €200,- volgens het boekje.

Conclusie
Zowel Smith als Endura hebben een zeer mooie hoogwaardige helm gecreëerd. De Koroyd techniek is een mooie toevoeging zowel qua functionaliteit als qua uiterlijk. Beide helmen lijken veel op elkaar. De pasvorm is nagenoeg hetzelfde en ook qua ventilatie merken we geen duidelijk verschil. De Endura is verkrijgbaar in een aantal opvallende kleuren en mooie details als de Gopro houder. De Smith heeft dan weer de volledige Mips schaal binnenin.

Vanaf €150,- heb je met één van de twee een zeer mooie helm welke zonder problemen een aantal jaar mee gaat en je koppie meer dan voldoende beschermt. Zeker de moeite eens te proberen.

Share this post