Getest: Garmin 520 Plus MTB bundle

Getest: Garmin 520 Plus MTB bundle

Duizenden kilometers, talloze uren en ontelbaar veel avonturen heb ik samen met mijn oude Garmin Edge 500 beleefd. Een oersaai computertje met intens trage software. Maar wel een computer met alle functionaliteiten die ik nodig had. En vooral een computertje dat verschrikkelijk lang mee gaat en je nooit in de steek laat. Garmin stuurt me op pad met een computer van deze tijd. De opvolger van de opvolger. De Edge 520 Plus MTB


In de verpakking vinden we de computer terug welke ongeveer hetzelfde formaat heeft als ‘die oude’ 500 en ook nagenoeg dezelfde afmetingen en schermgrootte als zijn grote concurrent: De Wahoo Bolt. Verder krijgen we een mooie stevige verstelbare stuurmount, diverse normale mounts en een afstandsbediening geleverd. Rondom de computer zit een mooi siliconen hoesje en het apparaat wordt deels opgeladen geleverd waardoor je direct op pad kunt.

Hardware
Na wat instelwerk checken we alle functies. Garmin maakt al lang geen computers meer die alleen nog kunnen navigeren en bijhouden hoe ver en hard je hebt gefietst.

Deze 520 heeft in tegenstelling tot de huidige trend geen touchscreen. Een dikke plus voor de mountainbikers. Nattigheid of transpiratievocht maken computers met een touchscreen vaak onbruikbaar gedurende de rit. De knoppen aan de voor en zijkant zijn goed te bedienen en werken alleen nadat je ze duidelijk en hard indrukt. Het bijgeleverde siliconen hoesje belemmert de werking van de knoppen nogal en is daarom vooral leuk om te zien.

Het kleurenscherm is duidelijk en heeft voldoende contrast. Ook in de zon. De batterij in de computer gaat lang mee, zeker in vergelijking met de computers uit garmin’s 1000 series. 15 uur word geclaimd. Zelf meten we ongeveer 11 a 12 uur. Ruim voldoende dus en met een kleine powerbank kun je eventueel de accu zelfs tijdens het fietsen bijladen.

De bijgeleverde mount is een chique stukje plastic. Makkelijk instelbaar en bruikbaar op alle mogelijk mountainbikesturen, ook wanneer je een korte stuurpen of oversized stuur hebt. De hoek is eenvoudig te bepalen waardoor je altijd goed zicht hebt op het scherm.


De steun boven de stuurpen…. of ervoor. No problemo.

Software en menustructuur
Garmin mag dan al jaren de baas zijn op de fiets-navigatie markt, Garmin maakt ook al jaren computers waarvan de software eigenlijk niet helemaal ‘on point’ is. Ook bij deze 520 zijn er een aantal opmerkelijke keuzes gemaakt als het gaat om de bediening van de computer. Zo zit de ‘enter’ knop in tegenstelling tot nagenoeg alle eerdere computers niet rechts onder maar rechts boven, waardoor je continue de verkeerde keuze maakt. We wennen er maar moeilijk aan. Veel simpele functies zitten verstopt achter diverse menu’s en submenus waardoor je voor een simpele handeling vaak even moet zoeken. Bijvoorbeeld even in en uitzoomen om te oriënteren waar je zit is er niet bij. Hiervoor moet je een apart menu in om te kiezen op welk niveau je wilt navigeren. Terug inzoomen betekend dus wederom door dat menu scrollen.

Functies
Buiten de gebruikelijke functies die we verwachten van een fietscomputer zit de 520 vol met functies waarvan ik me oprecht afvraag hoeveel mensen ze daadwerkelijk gaan gebruiken. De gemiddelde fietser is prima tevreden met al zijn fiets-statistieken, een duidelijke kaart met navigatie en een snelle upload naar Strava. Met de 520 krijg je natuurlijk al deze statistieken. Je krijgt turn by turn navigatie op de geïntegreerde kaart (een flinke verbetering!) Ook brengt de computer je binnen no-time terug naar start als je het helemaal beu bent of herberekent het apparaat de track voor je in een paar tellen wanneer je uit koers bent geraakt.Turn-By-Turn


Herberekenen gaat in een handomdraai.

In het rijtje extra functies vinden we ongeval detectie wat vooral handig is wanneer je alleen gaat fietsen. Wanneer de computer afwijkende impact meet en je niet snel genoeg reageert gaat er automatisch een bericht uit -inclusief je huidige locatie- naar voor-ingestelde contacten. Mooi! fietsen/" 7136 target="_self">Fiets je wel veel met andere dan heb je ‘Grouptrack’ en ‘Rider-to-rider messaging’. Met Grouptrack kun je op de kaart zien waar je maten zich bevinden. Als het goed is naast je of achter je. Een functie die wij in de praktijk nooit gaan gebruiken net als Rider-to-rider messaging. korte vooraf ingestelde berichten om je fietsvrienden te verwittigen als je gelost bent of in panne bent gevallen. Hartstikke leuk maar eenieder grijpt als eerste naar zijn gsm in plaats van z’n navigatie apparaat toch?

fietsen/" 7136 target="_self">Fiets je vaak alleen en op nogal uitdagend terrein? Dan is er livetrack. Een functie die behoorlijk wat vraagt van het batterijvermogen maar je wel in staat stelt het thuisfront live mee te laten kijken waar je bent. In sommige gevaarlijke situaties hartstikke nuttig.

Livetrack is hier wel op zijn plaats.

Praktijk
De 520 die wij hebben gekregen heeft inmiddels half Europa gezien. We navigeerden er de Torino-Nice bikepack rally mee. Beklommen de hoogst mogelijke top van Europa en fietsten in Nederland, België en Duitsland met het apparaat. Ik kan niks anders zeggen dan dat de basisfuncties en vooral het navigeren probleemloos werkt. Na een klein beetje aanpassen zijn we gewend aan de kleuren en het compacte scherm. De computer is lekker rap waardoor je ook in het bos gewoon lekker door kunt fietsen en niet geregeld hoeft te wachten tot het pijltje op het scherm je weer heeft bijgebeend. Zoals al aangegeven drukken we geregeld op knoppen waar we helemaal niet op hoeven te drukken doordat de menustructuur niet heel duidelijk is en dat is wel iets wat de gebruiksvriendelijkheid tegen werkt.

Rechts boven is enter, rechts onderin ‘terug’.

De eerste keer dat we een route op de Garmin willen plaatsen zitten we even te prullen. De 520 heeft geen Wifi (huh?) maar enkel bluetooth. We hebben weinig tijd en gebruiken daarom ouderwets het usb kabeltje om de .Fit file op het apparaat te plaatsen. Later downloaden we de Connect app om via de smartphone routes te kunnen uploaden naar het apparaat. Zo soepel als met bijvoorbeeld een Wahoo gaat dat nog niet. Het koppelen de eerste keer is verre van gestroomlijnd maar het is al een enorme plus dat je niet perse meer een computer nodig hebt. Zo kun je tenminste ook op reis makkelijk routes importeren wanneer je nieuwe fietsvrienden ontmoet op het terras en ze je de weg willen laten zien.

Eenmaal op pad gaat het navigeren zoals al gezegd probleemloos. het uitzoomen om ons te oriënteren als we eens willen weten hoe ver we van de auto zitten is een drama in vergelijking met de oude Garmin computers waar je gewoon lekker over het de kaart kon scrollen. Waarom is zo’n veel gebruikte functie verdwenen?

We hebben de bijgeleverde afstandsbediening inmiddels ook gemonteerd. Een gadget waar we het nut nog niet helemaal van in hebben gezien. Het is inderdaad best handig dat je door de menu’s kunt scrollen met twee handen aan het stuur. Maar wanneer ik tijd heb om naar het scherm te kijken dan is het terrein dusdanig simpel dat ik ook een hand van het stuur kan halen. De meerwaarde voor een extra gadget op het stuur om je hand niet 30 centimeter te verplaatsen is wat mij betreft dan ook nihil.

Wanneer we stoppen met fietsen willen we natuurlijk niets liever dan al onze indrukwekkende data delen. Zoals gezegd heeft de 520 geen Wifi dus dit zul je via bluetooth naar je smartphone moeten sturen die de boel vervolgens upload naar Garmin Connect, Strava of Trainingpeaks waar Garmin een samenwerking mee heeft. Net als met Trailforks trouwens. Een app die in Nederland niet enorm veel gebruikt wordt. Logisch ook want er zijn niet zoveel trails hier, enkel vaste routes en die staan duidelijk aangegeven. Maar ben je in het buitenland en heb je trek in wat vette paden dan kun je jezelf op de kaart makkelijk oriënteren. Via de trailforks app kun je op zoek naar alle gave trails in de buurt van je bestemming. Trailforks is wereldwijd behoorlijk gerespecteerd door bikers en wordt dan ook goed bijgehouden. Een handige tool!


Met een GPS computer kom je nog eens ergens.

Conclusie
De Edge 520 plus MTB is een mooi compact apparaat geschikt voor bikers die gewoon willen biken en daarbij een duidelijke routebegeleiding nodig hebben. Dit doet de computer dan ook perfect. De bijgeleverde mount is stevig en mooi. De 520 concurreert met de Wahoo Bolt welke net zo groot is en bekend staat om zijn simpele werking en duidelijke functies. Garmin heeft met de 520 een soort kleine 1030 gemaakt terwijl de biker die een kleine compacte navigatiecomputer wil vooral op zoek is naar een Garmin 705 uit vervlogen tijden met techniek uit de moderne tijd. Garmin zou er dan ook slim aan doen een computer te maken met de kaartlees skills van de 520 maar zonder alle extra functies en gadgets die 80% van de mensen niet gebruiken. Als de kostbare ontwikkelingstijd dan de word gebruikt om een duidelijke gebruiksvriendelijke menustructuur te creëren met een mega batterij en snelle transfers van routes via de app dan zitten ze gebakken. De prijs van €349,99 is voor de computer inclusief kaart oké maar een stukje kostbaarder dan de concurrent.

Share this post