Getest: de Rapha Commuter Jacket

Getest: de Rapha Commuter Jacket

De donkere, regenachtige dagen zijn nu echt begonnen. Na een fantastische zomer met lange, zonnige avonden is het nu echt tijd voor het najaar en de komende winter. De klok is weer een uur terug wat ervoor zorgt dat ik iedere dag weer in het donker naar huis moet fietsen. Om goed zichtbaar te zijn heb ik de afgelopen weken de Rapha Commuter Jacket getest. Deze gloednieuwe aanwinst in de Rapha familie is er eentje voor velen. Een schappelijke prijs met de kwaliteit zoals je die gewend bent van Rapha.

Voor de mensen die nog twijfelden of ze zichtbaar zijn in het donker, da’s vanaf nu verleden tijd. Met vier kleuren, waarvan er drie niet te missen zijn, ben je een opvallende verschijning op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets. De Rapha Commuter Jacket is te koop in de kleuren: Bright Orange, High-Vis Pink, Black en Chartreuse (lees: knalgeel). Ik ben de afgelopen weken de weg op gegaan met de laatste. Dagelijks fietsen/" 7136 target="_self">fiets ik zo’n 20 kilometer van- en naar het kantoor van fietsen/" 7136 target="_self">Fiets op mijn gewone stadsfiets. De afgelopen weken met veel wind, regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen én in het donker.

Het van origine Britse merk Rapha ken je al een tijdje van de high-end fietskleding die zij produceren. De laatste tijd zien we dat het merk het aanbod heeft uitgebreid en meer aansluit op de behoefte van elke fietser. Ze hebben nu bijvoorbeeld een volledige wieleroutfit voor €165,- en dus ook een waterproof en high visibility regenjack voor €120,-.

Dit Commuter Jacket is gemaakt van een ademende en duurzame microporeuze stof met hydrofobisch membraam en een DWR (Durable Water Repellent) behandeling voor extra waterdichtheid. Een hoop dure woorden die ervoor moeten zorgen dat jij droog blijft. De naden zijn van binnen geseald zodat er geen water door naar binnen kan lopen. Diezelfde binnenkant moet er wel voor zorgen dat het vocht dat jij zelf produceert wel goed naar buiten kan. De stof doet zijn werk en op de rug zit een ventilerende gleuf voor extra frisse lucht.

De test

Ik heb het jack zelf gedragen tussen de 8 en 18 graden in regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen en zonneschijn en moet bekennen dat ik een goede indruk heb. Van nature zweet ik nogal rap als ik flink doorfiets en dan is het dus fijn om een ademend jack te hebben. Uiteraard hangt het er vanaf wat voor kleding je onder het jack draagt. In de nazomer is het niet aan te raden met een dikkere trui op pad te gaan, dat is simpelweg te warm. In de ochtenden die de laatste weken echt weer koud waren vond ik het, ondanks dat ik een dikke trui op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets aan had, toch wat aan de frisse kant. Onder een graad of 7/8 raad ik je aan om te gaan voor een wat dikkere jas, wel zo fijn om niet koud op je werk aan te komen. Mocht je je echt warm aan willen kleden kan dat uiteraard wel. De pasvorm biedt ruimte om wat dikkere kleding te dragen. Zelf ben ik 1,89 en draag een maat M.

Terwijl ik het hierboven had over de kou is warm houden natuurlijk niet één van de unique selling points. Het jack komt het beste tot zijn recht tijdens de regenachtige ritjes. Terwijl het water met bakken uit de hemel kwam moest ik richting kantoor en gelukkig bleef ik écht droog. Een deel van de druppels blijft op het jack zitten, de andere glijden er eenvoudig vanaf. Je hoeft slechts één keer te wapperen en het jack ziet er weer uit als nieuw. Let wel even op, als je dit boven je eigen broek of schoenen doet dan heb je de regendruppels daar op zitten 😉. Om te testen of de Commuter Jacket echt waterdicht is trok ik toch de stoute schoenen aan en hield mijn arm een minuutje onder de kraan. Gelukkig deed de Commuter Jacket zijn werk, het water gleed er eenvoudig vanaf en de binnenkant was kurkdroog. Pluspunt!

Er zit een extra manchet in de mouw dat kou en regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen buiten houdt. En regenen, dat deed het de afgelopen weken weer eens flink. De capuchon bleef goed op m’n hoofd zitten tijdens het fietsen, ook als de wind op de kop stond. Straalt de zon? Dan kun je de capuchon eenvoudig weer naar binnen vouwen zodat deze niet zichtbaar is. Met elastiek stel je ‘m eenvoudig in, net zoals de onderkant rondom je taille. De rits is volledig waterdicht. De ritsen van de zakken dan weer niet maar die worden beschermt door een extra stukje stof voor de rits.

De focus van dit Commuter Jacket ligt dus op de waterdichtheid én op zichtbaarheid. Aan de achterkant is de onderkant voorzien van een reflecterend patroon met het Rapha logo. Speciaal gepositioneerd zodat je een rugzak kunt dragen én gezien kunt worden. De kleur van het jack helpt hier ook stevig aan mee. Ik hou d’r wel van, zo’n opvallende verschijning. Wat ik wel een nadeel vond is dat je eventuele vlekken nogal snel ziet. Even ergens tegen aan lopen of stoten en je ziet een vlek op die knalgele jas. Mijn eerste vlekje voelde een beetje alsof ik voor het eerst met m’n witte sneakers door de modder liep.

Onze conclusie

Voor een prijs van €120,- krijg je de Rapha kwaliteit zoals je gewend bent, ben je zichtbaar en zorg je ervoor dat je tijdens natte dagen droog op je werk aankomt. Kortom een goeie aankoop voor een zeer schappelijk bedrag. Het jack is te koop, voor zowel dames als heren, op de website van Rapha.

Toon je zichtbaarheid tijdens Light the Night

Op donderdag 29 november organiseert Rapha een unieke Light the Night Ride. Met start en finish bij het Rapha Clubhouse in Amsterdam wordt dit een geweldige ervaring. Om 7 uur verzamelen om vervolgens zo’n 60 kilometer over de donkere wegen van Noord-Holland te rijden richting Het Paard van Marken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer met de lichtjes van de stad. Vervolgens rijd je in de groep weer terug naar Amsterdam. De laatste 6 kilometer brengt je langs het Amsterdam Light Festival met prachtige lichtshows langs de grachten. Samen sluit je de avond af met een hapje en een drankje in het Rapha Clubhouse.

Het samen uit, samen thuis principe geldt hier bij uitstek. Deze social ride moet een onvergetelijke ervaring voor iedereen zijn. Verlichting en zichtbare kleding zijn verplicht!

Wil jij daar bij zijn? Je kunt je geheel gratis aanmelden via deze link.

Share this post