Getest: BBB bikepackgear

Getest: BBB bikepackgear

We kennen Apidura, Re-strap en nog wat andere bekende ‘tassenboeren’ maar meer en meer mainstream merken en fabrikanten van accessoires maken inmiddels bikepackgear. Zo ook BBB dat een bijzonder betaalbare tassenlijn heeft ontwikkelt met een aantal mooie noviteiten.

We testen uit het assortiment de stuurtas – of noem het een harnas – en de zadeltas. Beide zijn niet heel groot maar zo ontworpen dat je zeer vrij bent in de hoeveelheid liters die je meesleept. De zadeltas in het bijzonder is eigenlijk niet echt een tas maar lijkt meer op een dichtgestikt harnas. zoals we dat van de stuurtas ook kennen. BBB heeft iets slims bedacht. Waar normaal zadeltassen vast zitten aan de rail van het zadel en de zadelpen en waar de zadeltas vervolgens nagenoeg horizontaal naar achter steekt gebruikt BBB bijna dezelfde tactiek maar plaatst de straps van de zadelpenbevestiging zo dat deze veel lager op de pen komen. Waarbij wel geldt dat hoe verder je zadelpen uit het frame steekt, des te beter je deze constructie kunt uitvoeren. Voordeel? Doordat de tas niet horizontaal maar veel meer verticaal achter je fietsen/" 7136 target="_self">fiets hangt blijft deze dicht bij de fietsen/" 7136 target="_self">fiets en heeft daardoor veel minder impact op de rij-eigenschappen. Slingerende tassen wanneer je aanzet of staand een beklimming aanvat is daardoor beperkt tot een minimum. En dat is fijn! Een klein verschil in montage maar een enorm verschil in gevoel tijdens het rijden en voor mij een absolute plus voor deze tas tegenover heel veel andere.


Een leeg harnas…

De BBB tas is verder gemaakt van simpele, stevige en makkelijk schoon te maken materialen en is zoals gezegd eigenlijk een basis voor een drybag die in de tas schuift. De meegeleverde drybag heeft een inhoud van 10 liter maar deze vervangen we snel voor eentje van Topeak. Waarom? De BBB drybag heeft geen vacuum ventiel waardoor je hem niet heel compact kunt samendrukken. De overgebleven lucht in de tas zorgt voor meer instabiliteit.  We gebruiken voor de verdere test een Topeak van 8 liter. Meer dan groot genoeg om diverse kleding en overige artikelen mee te nemen tijdens een meerdaagse.


De drybag zit vast met een enkele strap.

De tas plaatsen we op een gravelfiets en een mtb. De meeste kilometers maken we ermee op een moderne Fully. De tas is zoals gezegd nagenoeg horizontaal geplaatst en met meerdere strips stevig vast gebonden aan de zadelpen. De drybag of tent die je in de houder plaatst wordt stevig vastgegespt met een brede band in de lengterichting. Dit is ook direct het enige nadeel. Wanneer je niet te veel mee wilt nemen is de boel niet heel stevig vast te sjorren. Go big or go home dus?


De waterdichte onderkant kan tegen een stootje en dient direct als spatbord.

Stuurtas

Front Fellow heet de stuurtas, of noem het beter een harnas waar BBB de bikepacker mee wil plezieren. Een stevig soort hangmat dat met twee stuurbevestigingen en een bevestiging rondom het balhoofd of vork op zijn plaats word gehouden. De stuurbevestigingen zijn stevig en met extra straps uitgevoerd. Zo blijft de boel stevig op zijn plaats zitten.

Het harnas zelf is vrij compact. Zo past het niet alleen op mountainbike sturen maar ook tussen je remhendels. En is de meegeleverde dryback te klein? Dan neem je gewoon een grotere of strap je de slaapzak rechtstreeks op zijn plaats. Tijdens onze testdagen plaatsten we al het slaap gerelateerde materiaal dat we nodig hadden voorin. Dat houdt in: Slaapzak, matje, slaapkleding, oplaadgear. Een tent namen we met het mooie weer niet mee.

De klittenband strip binnenin is een mooi detail, want de andere kant van de strip houdt de drybag mooi op zijn plaats. Zo kun je in een afdaling nooit iets verliezen. Ook de straps om de boel mee vast te gespen blijven stevig zitten en hoeven niet continu te worden aangetrokken.


De tas blijft ook zonder straps gewoon hangen…

…Klittenband doet zijn werk.

Conclusie

De BBB Seat Sidekick (€79,95) en Front Fellow (€59,95) kunnen prima concurreren met grote merken als Apidura of de Burra Burra collectie van Specialized. BBB maakt ook nog de TopPack (24,95) en Middle Mate (39,95). Bikepack Gear word zo wel heel aantrekkelijk om te proberen.

+Betaalbaar
+Degelijk
+Slimme constructie

– Drybag zonder vacuum ventiel
– Straps zadeltas

Share this post