Doorgetest: Specialized 2F0 Cliplite schoenen

Doorgetest: Specialized 2F0 Cliplite schoenen

Je zit al jaren op de mountainbike en hebt het wel gezien met die cross-country ritjes. Bij spannende afdalingen horen ook lastige klimmen. Non-stop fietsen is uitgesloten en dus heb je een paar schoenen nodig waar je eens een stukje op kunt stappen. Voor zowat alle bizarre uitstapjes die ik dit jaar en de tijd daarvoor heb gedaan ben ik op stap geweest met de Specialized 2F0 cliplite.

De groen zwarte uitvoering was de eerste kleurstelling die op de markt beschikbaar kwam. Een opvallende kleurstelling. Zeker in deze uit de kluiten gewassen maat 47. Een set weegt in deze uitvoering 995 gram. Niet licht. Wel degelijk heeft de tijd uitgewezen.

Van onder naar boven
De zool is gemaakt van stevig kunststof versterkt met een interne harde kunststof plaat. Het geheel is omgoten met een stevige laag ‘slipnot’ rubber. het patroon in de zool is redelijk ondiep en dat is dan ook direct één van de grootste nadelen van deze schoenen. Lopen is geen probleem en de schoenen voelen aan als een paar stevige sneakers. Maar moet je een stukje door het natte gras of over de gladde rotsen stappen dan heb je maar weinig grip. Een paar optionele noppen of een grover profiel zou hier een groot verschil maken.

Je hebt al lopend maar weinig te vertellen met de 2fo

De bevestiging voor de plaatjes loopt erg ver door naar achter zodat je de plaatjes meer onder het midden van de voeten kunt plaatsen. Ergonomisch misschien niet het meest ideaal maar in afdalingen wel vele malen prettiger om grote impact met de enkels op te vangen. In de schoenen hebben we de groene Body geometry zooltjes geplaatst. De voetboog wordt hier prettig mee ondersteunt. Een voelbaar verschil.


Auw! Een scherpe rots snijd de hele zijkant in één keer open.

De bovenzijde van de schoen is stevig. De neus is zeer ruim waardoor alle tenen voldoende ruimte hebben. De voorzijde is versterkt. Een keer een flinke steen raken in een afdaling wordt zo iets minder problematisch. De sterke bovenkant rekt niet uit en houdt goed zijn vorm. Na drie jaar gebruik kunnen we dat wel concluderen. De mesh stof is vrij dik en houdt zelfs water behoorlijk goed buiten. Even door een plas betekent zo niet direct natte voeten.

De achterkant van de schoen loopt aan de binnenkant verder door. Zo word de enkel verder beschermt. Een vrij standaard feature bij dit soort schoenen en van mij had het best nog wat hoger mogen doorlopen.
Sluiten doen de schoenen met twee makkelijk te verstellen, onderhouden en verwijderbare Boa S2 draaisluitingen. Draai ze los wanneer je aan de wandel bent en snoer je stevig aan in de downhills.

De binnenzijde had best wat hoger mogen doorlopen om extra bescherming te bieden..

Rijtest
Zoals gezegd is er een flinke tijd van de schoenen gebruik gemaakt. van tripjes tot boven de 3700 meter in de alpen naar dagen in het bikepark. De zool heeft dan ook flink wat geleden en de grip is daardoor nog minder. De stevige neus is zeer prettig. Door de tijd heen zijn er al behoorlijk wat stenen tegenaan gekomen en dat is te zien aan de scheuren in de stof.

Van extreme cyclocrosswedstrijden..


Tot downhill..


En van idioot lange wandelpassages…

Tot gravelbike avonturen. We gebruikten de 2Fo veel!


De boa’s voldoen nog als vanouds. Een spraytje op zijn tijd houdt de draaisluitingen soepel. Die gaan nog wel even mee.


De tong zit aan de binnenzijde vast in de schoen en dat is wel een aandachtspunt Zorg dat de tong altijd recht zit want anders ontstaat er behoorlijk wat wrijving op de wreef.

Conclusie
We reden duizenden kilometers met deze schoenen welke zitten als gegoten. We wandelen er minstens net zo prettig mee dan we fietsten en een lange dag in het zadel is geen enkel probleem. De ruime pasvorm, stevige zool en draaisluitingen zijn erg prettig. Een zool met flink wat meer grip, een hogere binnenzijde en daarmee meer bescherming rond het enkelgewricht en een smallere hak zodat je minder snel uit de schoen schiet zouden een welkome verbetering zijn op de huidige Cliplite schoenen. En na 4 modeljaren moet er ook wel een opvolger aan zitten te komen. Wij zijn benieuwd!

Specialized 2F0 Cliplite schoenen €199,90

Share this post