Nieuw: Giant TCR Advanced SL Disc

Nieuw: Giant TCR Advanced SL Disc

Meer dan 20 jaar geleden schudde de Giant TCR (Total Compact Road) de racewereld wakker met zijn toen revolutionaire geometrie en constructie. De compacte geometrie was zo extreem dat de TCR aanvankelijk  A. niet in de smaak viel en B. niet eens toegelaten werd in de koers. Maar dat veranderde en zie: bijna elke fietsen/" 7136 target="_self">fiets op de markt is een compact frame. Met dank aan renners als Jalabert en Beloki (zoek die maar eens op youtube).

Als een dief in de nacht

Het 2021 TCR-frame is nu in zijn negende versie met deze update. Wel een beetje ‘als een dief in de nacht’. De oorspronkelijke intro was in Taiwan gepland maar ja… De renners van CCC rijden ook al met de nieuweling, maar ja renners… En toch is de fietsen/" 7136 target="_self">fiets er nu; nou ja, hij wordt binnenkort leverbaar in de Benelux. Net als veel andere merken heeft Giant gekeken naar geoptimaliseerde aerodynamica, maar de TCR blijft nog steeds hun allround racefiets. Er is een nieuwe vorm van de onderbuis die breder is en nu afgerond is aan de voorkant. De vork is ook iets veranderd, maar over het algemeen is de hele fietsen/" 7136 target="_self">fiets vooral licht aangepast en verder geperfectioneerd.

6,75 kilo

Hoe is dat zichtbaar: de nieuwe TCR is tegelijk slanker en ‘hoekiger’: de achterzijde is vrij gladjes, de onderbuis en de balhoofdbuis lijken wel vierhoekig. We hebben de meest luxe versie kunnen wegen: een M/L weegt zonder pedalen maar inclusief twee bidonhouders 6,75 kilo. En dat is de SL met SRAM Red eTap Disc, Cadex wielen en banden en Giant Connect delen. De leiding van de voorrem loopt nog gewoon buitenlangs -gelukkig!- en we moeten wel al even melden dat het duurste frame ook alleen maar ‘E’ ready is.

ISP

Even wat punten op een rijtje: 765 gram voor een los TCR Advanced SL Disc frame (maat M). De SL heeft een I(ntegrated)S(eat)P(ost). Een zogenaamd Truncated ellipse’ tube profiel zorgt voor een betere aerodynamica en dus 34 seconden sneller dan de ‘oude’ TCR(over 40km met 200 watt). Banden tot 32mm passen in de schijfrem uitvoering, 28 mm voor de velgrem versie -ja, er zal nog steeds een velgremversie zijn; zelfs op de SL, Advanced Pro en Advanced frames.  De Advanced Pro Disc en Advanced Disc frames krijgen ook een update. In fietsen/" 7136 target="_self">FIETS 6 een eerste test. Prijzen zijn nog niet bekend…

Share this post