Scicon Elan, fraai zadel van een tassenfabrikant

Scicon Elan, fraai zadel van een tassenfabrikant

Scicon kennen wij vooral van de prima fietstassen. Maar ze gaan hun aanbod uitbreiden met andere artikelen. Het eerste bewijs daarvan is dit zadel. Ze noemen hem de Scicon Elan. En uiteraard moet een beetje hip zadel een innovatief systeem bevatten, Scicon heeft daar de prachtige naam ‘Power Ergo Design’ voor bedacht.

Scicon is onderdeel van de ASG groep, een vrij grote speler in sportartikelen. ASG Bike Science is hier ook onderdeel van. Zij bieden een professioneel bike fitting systeem. Scicon werkte met deze dochteronderneming samen om het -in hun ogen- perfecte lichtgewicht zadel te ontwikkelen.

Druk vermijden

Niklas Quetri is ontwikkelaar bij ASG Bike Science. Hij vertelt; “Het Elan zadel is ontwikkelt om de druk op het lichaam tijdens lange ritten te verlagen. Vooral in aerodynamische positie. Tegelijk is geprobeerd om bij een wat meer rechtop houding comfort toe te voegen”. Volgens Niklas is het in aero-positie op een wegfiets rijden te vergelijken met het beklimmen van een steile helling op de mountainbike. Zoals bij de meeste moderne zadel is ‘de neus’ kort gehouden. Hierdoor kun je diep zitten, en is er voldoende ruimte voor heuprotatie. Het zadel moet dan ook geschikt zijn voor zowel race als mtb.

Tijdens de ontwikkeling van het zadel zijn zowel profs als amateurs gebruikt bij het testen. En dan ook nog uit verschillende disciplines. Bikefitters en bewegingswetenschappers werkten samen om een zo perfect mogelijk zadel te creëren. Er is daarbij veel gebruik gemaakt van dynamische testen met drukmeting. De uitkomst is dit Scicon Elan zadel, iets breder en iets korter dan wat er gemiddeld op de markt is. Het deel waar je met je zitbotjes op zit is breed, het wordt gevolg door een licht golvend profiel. In het midden zit een spleet om de druk op je ‘zachte delen’ te verminderen.

Het zadel is gemaakt van een met carbonvezels versterkte polymeer. De rails is van unidirectioneel carbon en het dek van een kunststof, samen het Power Ergo Design. Volgens opgave weegt het zadel 199 gram. Er is 1 maat, 148mm breed en 248mm lang. Vanaf nu te koop voor 199 euro.

Special edition package

Om de lanceren van het nieuwe product te vieren is er een Special Edition Package gemaakt. Die kun je alleen kopen op www.sciconbags.com. Het is een genummerde serie waar je een speciale zadeltas, binnenband, plakkers, bandenlichter, CO2 houder en een ‘owners card’ bij krijgt. De gaat €249,- kosten.

Meer info: sciconbags.com/elan-saddle

Share this post