Nieuw: Hunt UD 36 wielen met carbon spaken

Nieuw: Hunt UD 36 wielen met carbon spaken

Dit mooie wielsetje is van Hunt, de 36 UD. Met 36 millimeter hoge velgen, maar meest in het oog springend zijn de spaken van carbon. Het levert een set op van slechts 1295 gram.

Volgens Hunt zijn de wielen 31% stijver dan de 36 Carbon Wide Aero met stalen spaken, het gaat daarbij om de laterale stijfheid. Vooral bijzonder is dat de spaken gewoon nastelbaar zijn als ‘normale’ spaken. De spaken kunnen bijzonder veel trekkracht aan, je kunt er 450 kilo aanhangen voordat ze Krak zeggen. Een gemiddelde stalen spaak begeeft het al bij 300 kilo. Toch zijn de carbon spaken lichter dan hun stalen evenknie. De wielen zijn getest door het Canyon DHB team en rijden komend weekend ook mee in tijdens het wk in Harrogate.

TaperLock

Bij de meeste full-carbon wielen zijn de spaken verlijmd met de naaf en de velg. De is uiteraard erg sterk, maar niet te servicen. De carbon spaken van Hunt hebben gewoon nippels. Ze zijn dus te stellen en te vervangen. De methode waarmee ze die nippels monteren noemen ze “TaperLock construction”. Aan de naafkant zit een aluminium huls die tijdens het maken van de spaak wordt geplaatst en die naar het breder uitlopende uiteinde wordt getrokken voor het afbakken. Aan de velgkant wordt een stalen nippel gebruikt op dezelfde manier, maar deze nippel heeft schroefdraad. Via de binnenkant van de velg kun je de spaken natrekken met een spaaksleutel.

De velgen hebben extra versteviging rondom de spaakgaten. Het patroon van stroken carbon is zodanig dat er steeds vanuit het spaakgat naar het velgbed een strookje komt, in oplopende hoek. Zo zit het meeste carbon bij het spaakgat en worden de krachten netjes verdeeld over de velg. De velgen zijn tubeless ready.

Specificaties

  • Velgen: Toray T700/T800 carbon-fibre. Griptec friction rembed met 3K verstevinging voor extra remkracht en slijtvastheid.
  • Spaken: Spokes | Ultra-high strength TaperLock UD carbon spokes, offering up to a 31% increase in stiffness against the 36 Carbon Wide Aero.
  • Naven:  Carbon Spoke optimised TaperLock SPRINT hubs, 15mm diameter 7075-T6 as. Vrijloop met 3 pallen, 7,5 graden aangrijppunt. Stalen spline op de body.
  • Lagers: CeramicSpeed Bearings
  • Inclusief: Snelspanners, remblokken, tubeless tape en ventielen, spaaksleutel.
  • Gewicht: 1295g
  • Prijs: 1600 euro
  • Max. rijdersgewicht: 100 kilo

Meer info: huntbikewheels.com

Share this post