Getest: Suomy Gun Wind

Getest: Suomy Gun Wind

Het is misschien niet het allerbekendste helmenmerk, maar toch heeft Suomy een ruim assortiment aan racehelmen in huis. Wij pikten de Suomy Gun Wind eruit en hebben hem getest.

Over de Suomy Gun Wind

Heel vaak kom je de Gun Wind niet tegen. ‘Vroeger’ reden de profs van Lampre-Merida met de Suomy-helm, maar sinds de verhuizing van die ploeg naar het Midden-Oosten is het Italiaanse Suomy alleen sponsor van Cofidis en Veranda’s Willems-Crelan. Wout van Aert was de bekendste helmdrager van Suomy en reed een tijdje met een customized Gun Wind in de rondte. Na het ontbinden van zijn contract met Sniper Cycling Team (het management achter Veranda’s Willems-Crelan) fietst hij met een Bontrager-helm op zijn hoofd. Alleen Cofidis is als profploeg nu nog verbonden aan Suomy.

Wout van Aert 2018
Van Aert met de Gun Wind. Het was ook direct de laatste keer…

De Gun Wind is een lichte en sterke helm met goede luchtdoorstroming. Het uiterlijk van de Gun Wind is allerminst opvallend te noemen, zoals bijna alle Suomy-helmen. Het ziet er buitengewoon luchtig en ‘open’ uit, waarbij de polycarbonaat buitenschaal is verbonden met de polystyreen binnenschaal. Vooral de vele ventilatiegaten op de bovenkant van de helm vallen op. Met een beetje (of heel veel) fantasie doet de helm denken aan een wasbord. Het logo van Suomy pronkt op de voorzijde en aan beide zijkanten. Dat had naar mijn mening iets minder nadrukkelijk aanwezig mogen zijn, want zo mooi is het logo niet.

Specificaties:
– Inmold technologie
– Biaxial afstelsysteem
– Hypo-allergene en antibacteriële materialen
– 230 gram (maat 54-58) en 250 gram (59-62)
– Verkrijgbaar in 2 maten: XS/M (54-58 cm) en L/XXL (59-62 cm)
– 22 kleurcombinaties
– Adviesprijs: €199,95, hier te koop.

Fijne helm

Ik beleef al enkele maanden veel plezier aan de Gun Wind. De helm zit inderdaad erg luchtig, heeft een goede luchtdoorstroming en zorgt daarmee voor fijne ventilatie. Met liefst 24 ventilatiegaten is er aan verkoeling dus geen gebrek, maar ook qua comfort kom je niets tekort. De binnenkant van de schaal is bedekt met veel – en vooral dikke – padding, waardoor je geen last hebt van vervelende drukpunten.

Suomy Gun Wind
Dikke padding. Aan comfort geen gebrek bij de Gun Wind.

Het mooie van de Gun Wind is dat hij voor meerdere disciplines te gebruiken is. Dat is natuurlijk bij meer helmen het geval, maar zowel in het veld als op de weg misstaat hij niet. In het bos kan de temperatuur onder je helm snel oplopen, dus is het fijn als je een helm draagt met goede ventilatie. Zelfs met een bivakmuts op blijft de pasvorm goed en wordt het geen sauna. Zoveel ventilatiegaten heeft natuurlijk ook een keerzijde, want bij een lage temperatuur met erg veel wind snijdt de wind wel door je helm.

Verstellen

Wat kan er beter? Wat mij betreft weinig, al zijn er natuurlijk altijd verbeterpuntjes. Het Biaxial verstelsysteem werkt goed en je kunt de helm makkelijk losser en strakker draaien, maar verticaal is het niet mogelijk om al fietsend te schuiven met het afstelsysteem. Nu moet je de strip losklikken, de lengte opnieuw aanpassen en het weer vastklikken. Een kleine moeite, maar het kan veel makkelijker. Nog een minpunt: je kunt je bril niet wegsteken in de helm.

Suomy Gun Wind

De Suomy Gun Wind heeft een adviesprijs van €199,95, maar online is de helm voor veel minder te vinden. Als je de Gun Wind koopt, krijg je er een insectennetje en helmtasje bij. De kans dat de helm niet in je favoriete kleur te vinden is, is heel erg klein. Met liefst 22 kleurcombinaties zit er altijd wel iets voor je bij.

Doen?

Dan dé vraag: zou ik hem zelf kopen? Het antwoord is ‘ja’. De Gun Wind is echt een heel fijne helm met een goede pasvorm, fijne ventilatie en een zacht prijsje. Natuurlijk is een adviesprijs van €199,95 aan de hoge kant, maar zoals eerder aangegeven is hij voor soms bijna de helft te vinden. Dat is de helm meer dan waard, dus zal ik – als je zoekt naar een luchtige helm voor niet al te veel geld – niet twijfelen en gewoon je slag slaan. Voorlopig maak ik mijn rondjes nog wel met deze topper!

Plus- en minpunten:
+ Goede ventilatie
+ Fijne pasvorm
+ Prima prijs/kwaliteitsverhouding

– Bril niet weg te steken


Opvallend uiterlijk..


De achterkant is ook erg ‘open’.

Suomy Gun Wind
Je kunt makkelijk door de helm heen kijken. 

Share this post