Getest: Scott Road Comp, appeltje voor de dorst

Getest: Scott Road Comp, appeltje voor de dorst

Een Boa-draaislutiing en een enkele strook klittenband; dan weet je dat je te maken hebt met een instapmodel. De Scott Road Comp Boa (een hele mond vol) is de schoen in het Scott-assortiment voor beginnende wielrenners. Wij hebben hem getest!

Scott

Werp een blik op de site van Scott en het water loopt je al in de mond. Het tegenwoordig Zwitserse bedrijf (van oorsprong Amerikaans) heeft naast bijvoorbeeld racefietsen en mountainbikes ook helmen en schoenen op voorraad. De Scott Road RC is de naam van het topsegment en bestaat uit de ‘gewone’ Scott Road RC, de SL, Ultimate en Lace Knit (veterschoen). Daar betaal je wel de hoofdprijs voor, want niet voor niets gebruiken de renners van onder andere Mitchelton-Scott die wegschoenen.

Ik richt mij op een paar prijsklassen lager en kom uit bij de Scott Road Comp. Je hebt de Comp in twee uitvoeringen: één met klittenband en een uitvoering met Boa én klittenband. We kozen voor de optie met Boa, want dat sluit vaak net wat beter dan klittenband en ziet er al een stuk meer ‘race’ uit. Smaken verschillen.

Scott Road Comp Boa

De Scott Road Comp Boa is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren: geel, rood, wit, zwart-wit, zwart en zwart-grijs. Ik ontving laatstgenoemde uitvoering. Het belangrijkste van de schoen is natuurlijk niet het uiterlijk, maar de stijfheid van de zool. De Comp Boa is door Scott geïndexeerd op een 6. Daarmee is de schoen ‘gemiddeld’ stijf. Logisch, want de buitenzool is gemaakt van Nylon en glasvezel; niet het allersterkste materiaal.

Comp Boa

Dat zie je overigens ook terug in de prijs. Voor een carbonschoen met maximale stijfheid leg je al gauw het dubbele neer van wat je voor de Comp Boa betaalt. Is het erg dat de schoen minder stijf is? Nee, want niet iedereen heeft daar behoefte aan. Voor een prof is het belangrijk om zoveel mogelijk kracht vanuit de benen over te brengen op de pedalen, maar voor een – met alle respect – zondagfietser is dat iets minder van belang en staat comfort hoger aangeschreven.

“De Scott Road Comp Boa bewijst dat een geweldige pasvorm en hoge prestaties niet altijd een duur prijskaartje heeft”, laat Scott weten in een verhaal over de schoen. “Hij is perfect voor veeleisende liefhebbers met een beperkt budget. Stijf genoeg om aan de eisen van prestatierenners te voorzien, maar ook comfortabel genoeg om de hele dag te dragen.” Dat belooft.

Specificaties:
– Buitenzool van Nylon en glasvezel
– ErgoLogic voorgevormde binnenzool
– Upper van Synthetisch leer
– Boa L6-sluiting en klittenband
– Verkrijgbaar in zes verschillende kleuren
– Maten: 40 t/m 48
– Opgegeven gewicht: 295 gram
– Adviesprijs: €119,95

Meer informatie over de schoenen van Scott vind je hier.

Scott Road Comp Boa
Scott Road Comp Boa

De stijfheid van de zool is belangrijk, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat een schoen lekker zit. Je hebt helemaal niets aan een superstijve zool als je zo snel mogelijk de schoen uit wil doen omdat het aan alle kanten irriteert. Dat heb ik bij de Comp Boa – gelukkig – totaal niet.

Comfortabel

Als eenmaal mijn voet in de schoen zit, valt het mij op dat het aan de binnenkant allemaal zacht aanvoelt. De anatomisch voorgevormde ErgoLogic binnenzool zit lekker comfortabel. Met een simpele draai aan de Boa L6-sluiting vouwt de zijkant van synthetisch leer zich om mijn voet. Het strookje klittenband heeft niet echt veel toegevoegde waarde, althans: niet merkbaar. De schoen dwingt je trouwens wel ‘naar voren’. Volgens Scott komt dat door de Torsion Fork, wat zorgt voor meer flexie.

De pasvorm is goed en de schoenmaat wijkt niet af van mijn normale schoenen. De Comp Boa is ook lekker licht en is echt zo’n schoen waar je op terugvalt als je moet kiezen uit meerdere modellen. Ik betrapte mijzelf erop dat als ik voor de schoenenkast stond ik vaker neigde naar de ‘goedkope instapper’ Comp Boa dan naar iets duurdere schoenen met minder comfort. Er is namelijk heel weinig mis met deze schoen. Het is een fijn appeltje voor de dorst en een prima back-up.

Scott Road Comp Boa
Scott Road Comp Boa

Natuurlijk kan de stijfheid beter, maar daar betaal je dan ook een hogere prijs voor. De Scott Road Comp Boa is voor minder dan €120 te koop en dat is een heel schappelijk bedrag. Je krijgt daar een schoen voor terug waar je ongetwijfeld veel fijne fietskilometers mee gaat maken. Vind je de schoen iets te ‘saai’? Zoals eerder vermeld is het ook mogelijk om de Comp Boa in een andere kleur te koop, zoals bijvoorbeeld rood of geel. Dat fleurt de boel al een beetje meer op.

Plus- en minpunten:
+ Goede prijs-kwaliteitsverhouding
+ Goede pasvorm
+ Comfortabel

– Klittenband en bijbehorende uitstraling

Share this post