Getest: ROKA GP-1x en CP-1x brillen

Getest: ROKA GP-1x en CP-1x brillen

Racebrillen moeten functioneel zijn en je bescherming bieden, maar ook het uiterlijk speelt een belangrijke rol in het maken van een keuze. Het Amerikaanse ROKA weet dat maar al te goed en stuurde ons een opvallend setje brillen op: de GP-1x en CP-1x.

Over ROKA

ROKA zag in 2013 het levenslicht. In een schuur in Texas werd er dat jaar gewerkt aan de snelste wetsuit ter wereld, maar het bleef voor ROKA niet alleen bij het maken van wetsuits. Eind 2016 werd de eerste brillencollectie toegevoegd aan de ROKA-lijn en sindsdien gaat het hard. Behalve triatleten, volleyballers, golfers en atleten maken uiteraard ook wielrenners gebruik van de Amerikaanse brillen. Onder andere wielerploeg Astana en Daniel Martin rijden met de ROKA’s.

Dat het bedrijf snel groeit is niet verwonderlijk, concludeerde ik bij het openen van mijn pakketje. Mijn eerste indruk van de toegestuurde GP-1x en CP-1x was simpelweg top. De GP-1x ontving ik met een vuurrood frame, terwijl ik voor de afwisseling de CP-1x in een wat koelere, blauw met witte versie kreeg opgestuurd. De GP-1x trok door het opvallende frame direct mijn aandacht. Niet omdat de kleur mij per sé aanspreekt, maar omdat de bril anders is dan normaal. Bij de meeste brillen ‘ontbreekt’ het frame aan de onderkant, maar bij de GP-1x is dat juist andersom en is de bovenkant frameloos. De CP-1x heeft een volledig frame.

ROKA CP-1x

De brillen ogen supersnel, maar zijn ook voorzien van alle gemakken. Zo zitten er ribbeltjes op de brillenveren voor extra comfort en zijn de brillen ultralicht (25 om 29 gram). De winst zit hem vooral in de pootjes: ze wegen bijna niks en voelen heel kwetsbaar aan. Wees gerust: ze breken heus niet zomaar.

GP en CP series

ROKA stuurde ons dus de CP- en GP-series op. De CP-serie is ontwikkeld voor sporters die op zoek zijn naar de lichtste, meest comfortabele en veiligste full framed bril. De GP-serie is meer gemaakt voor sporters die op onverhard terrein willen genieten van optimaal zicht, goede ventilatie en goed condenserende glazen. “We hebben deze stijlen ontwikkeld om beter te presteren dan de concurrenten op het gebied van gewicht, pasvorm en coating”, liet de CEO eerder weten. “Wij zien onszelf als bedrijf dat geen enkel detail laat liggen. Het is onze missie om de standaard opnieuw te definiëren.”

ROKA GP-1x

Leuk om te weten: op de website van ROKA krijg je de mogelijkheid om meerdere brillen uit te proberen. Je krijgt de kans om vier verschillende brillen te testen en als het niet goed is stuur je ze gewoon weer op en krijg je je geld terug. Ideaal om aan de pasvorm te wennen!

Specificaties
– Lichtgewicht (25 en 29 gram)
– Verkrijgbaar in GP-1, GP-1x en CP-1x
– GEKO fit
– C3 glazen
– Geleverd met meerdere glazen en neuspads
– Keuze uit 4 kleurcombinaties
– Makkelijk uit te proberen
– Hipper dan hip
– Adviesprijs: €200,36 (GP-1x) en €209,47 (CP-1x)

De test

Met veel moraal stapte ik de fietsen/" 7136 target="_self">fiets op, schijnbaar doet een kek brilletje wonderen. Bij het opdoen merkte ik direct dat de bril vederlicht is, maar niet heel vast op je oren zit. Aan de kwaliteit van het montuur ligt het zeker niet, maar bij een beetje knikkebollen en hoofdschudden beweegt de GP-1x bril al van je neus af. Gelukkig is er sinds kort ook een GP-1 versie die geschikt is voor smallere gezichten, wellicht past die beter.

ROKA GP-1x

Tijdens de training werd ik vergezeld door een heerlijk zonnetje. ‘Alles ziet er anders uit als de zon schijnt’, zong André van Duin ooit, maar in dit geval was dat ook echt zo. Met beide brillen was mijn zicht uitstekend en had ik nergens last van. Wel viel mij één ding op: de glazen van de GP-1x bril worden sneller vies dan de glazen van de CP-1x. Vooral de bovenkant (waar dus geen frame zit) was binnen no-time bedekt met zweetdruppels. Daarnaast zijn felle kleurtjes heel leuk, maar is het vervelend als het in je zichtveld zit. Bij de GP-1x had ik daar weinig last van en heb je vrij zicht, heel erg fijn. De CP-1x in het wit-blauw heeft sowieso al geen schreeuwerige kleuren en was ook heel fijn om mee te rijden.

Al met al zijn het prima brillen van ROKA en heb je echt een uniek product in handen. Het gewicht is top, de brillen zitten comfortabel en je hebt geweldig zicht tijdens zonnige tochten. De prijs is wel wat aan de hoge kant, maar daar krijg je dan wel een opvallende racebril voor terug. Mocht je twijfelen tussen de GP-1x en CP-1x zou ik je adviseren om voor de CP-1x te kiezen, al is dat natuurlijk mijn persoonlijke smaak.

ROKA CP-1x

Plus- en minpunten

+ Uiterlijk
+ Licht
+ Comfortabel

– Prijs

Meer informatie over ROKA vind je op hun site.

ROKA GP-1x ROKA GP-1x ROKA CP-1x ROKA CP-1x

Share this post