Getest: POC DO Half Blade EF zonnebril

Getest: POC DO Half Blade EF zonnebril

Elke wielrenner kent de brillen of helmen van POC wel. Het Zweedse bedrijf heeft er een handje van om op te vallen met haar creaties, zo ook met de POC DO Half Blade racebril. De duurzame bril is speciaal voor wegwielrenners ontwikkeld en is met een gewicht van slechts 32 gram erg licht.

 Wij hebben de POC DO Half Blade getest!

Over de POC DO Half Blade

De DO Half Blade is geschikt voor trainingsritjes en wedstrijden in de felle zon. Dankzij de anti-condens laag beslaat je bril niet en zijn de lenzen ook bestand tegen vlekken, zweet- en regendruppels. De polycarbonaat lenzen (categorie 3) zijn van het alom gerespecteerde Carl Zeiss en bieden je 100% UV-bescherming. Naast het donkere glas is er ook een doorzichtige lens toegevoegd, maar dat beschermt je minder tegen de zon en is meer voor sobere weersomstandigheden geschikt.
 Wij ontvingen de POC DO Half Blade. Het verschil met de DO Blade zit hem in het frame, want bij de Half Blade ‘ontbreekt’ de onderkant. Hierdoor heb je minder het idee dat je door een bril kijkt en is je zicht breder.

Specificaties
:
32 gram
– Polycarbonaat lenzen (bestand tegen valpartijen)
– Verstelbaar neusstuk
– Frameloos bodemgedeelte
– Anti-fog en ripel behandeling (beslaat niet, bestand tegen zweetdruppels)
– Lens type: PC lens – Carl Zeiss Vision
– Lens categorie 3 (helder en zonnig weer, felle zon)
– VLT (Visible Light Transmission): 10% (het houdt 90% van het zonlicht tegen)
– Prijs: €219,00 (o.a. te koop bij Futurumshop voor een mooie korting)

Bijgevoegd:
– Do Blade Sparelens Clear 90.0 (natuurlijke kleur, VLT 90% en lens categorie 0)

Mooi roze is niet lelijk

Toen de pakketbezorger voor de deur stond met een redelijk grote doos, had ik niet verwacht dat ik zou tekenen voor een POC-bril. Eenmaal de doos geopend, zat daarin een kleine witte box met een knalroze POC DO Half Blade. Mooi roze is niet lelijk, zeker niet als het in de kleuren van wielerploeg EF Education First is.

Toen ik de POC-brillen voorbij zag komen, vond ik de meeste brillen maar saai ogen. Simpel zwart is niet echt mijn ding, dus was ik blij dat POC mij een roze versie had opgestuurd. Naast de bril zat er ook een brillenkoker in de doos met een doorzichtige lens. Hierdoor heb je eigenlijk voor alle weersomstandigheden wel een mooie lens op voorraad en is het alleen een kwestie van het klepje open duwen en de lens vervangen. Hier moet je een beetje kracht bij gebruiken.

De Half Blade is niet alleen een lichtgewicht, maar heeft ook een mooie pasvorm. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht, want de bril oogt groot en ik heb een smal gezicht. Mede dankzij het rubberen neusstukje blijft de bril gewoon keurig op je neus zitten. Kortom: de eerste indruk is heel goed.

Geen last van de druppels

In de Nederlandse ‘bloedhitte’ ging ik op pad om de bril te testen. Met een temperatuur van boven de 30 graden was het een mooi moment om te kijken of de bril echt zweetbestendig is. Binnen enkele minuten (nee, dat ligt niet aan de conditie) druppelden de eerste zweetdruppels al van mijn voorhoofd. Zoals gehoopt ‘gleden’ de druppels weg en kwamen ze niet op de bril terecht. De sporadische druppels die wel bleven zitten op het glas, gingen er zonder vlekken achter te laten ook netjes van af.

De bril zelf zit heel fijn. Ik was een beetje bang dat de felroze kleur mij in mijn ooghoek zou afleiden, maar door de frameloze onderkant wordt je zicht niet beperkt. Natuurlijk zie je het neusstuk zitten, maar als je gewoon recht vooruit kijkt is het niet storend. De POC-bril zit ook stevig op mijn neus en over mijn oren, waardoor je tijdens het fietsen amper het idee hebt dat je een bril draagt. Dat komt ook door het brede glas; het neemt je volledige zicht over.

Doet zijn werk

Of je het €219 waard vindt is aan jou, maar wat mij betreft is de POC DO Half Blade echt een aanrader. De bril ziet er mooi uit, zit lekker en doet gewoon zijn werk: zonlicht tegenhouden en je een plezierige tocht bezorgen. Op een terrasje zitten met een knalroze POC-bril in je normale outfit zou ik niet snel doen, maar op de racefiets steel je wel de blits!

Pluspunten
+ Breed en scherp zicht
+ Geen vlekken op je lens
+ Zit fijn

Minpunten
– Klepje openen kan makkelijker

Share this post