Getest: Mavic Cosmic SL Ultimate schoenen

Getest: Mavic Cosmic SL Ultimate schoenen

Licht en snel, zo omschrijft het Franse Mavic de Cosmic SL Ultimate schoenen. Met een gewicht van slechts 199 gram (maat 42) klopt dat eerste helemaal. De gele schoenen zijn gemaakt voor klimmers en niet voor niets rijden de mannen van AG2R La Mondiale met deze pareltjes.

Over de Cosmic SL Ultimate

Carbon voert de boventoon bij de Cosmic SL Ultimate schoen, die mede door oud-prof en tegenwoordig Mavic ambassadeur Fränk Schleck is ontwikkeld. De onderkant van de schoen zit er vol mee, want de buitenzool is van Full Carbon (Energy SLR) en daarmee liefst 10 gram lichter (en stijver) dan voorgaande buitenzolen van Mavic. De bovenkant van de schoen bestaat uit TPU-onderdelen (Thermoplastic polyurethane) dat is gelast aan ultralichte gaaspanelen. Je voet blijft daardoor koel en door de anatomische leest (met genoeg ruimte voor je tenen) goed op zijn plek zitten.

Mavic maakt voor de Cosmic SL Ultimate geen gebruik van haar eigen Ergo Dial-sluiting, maar van BOA IP1. Hierdoor is je schoen met een simpele draai aan het wieletje strakker en losser te verstellen, iets dat vooral handig is tijdens het fietsen.

Mavic Cosmic SL Ultimate
Geen Ergo Dial meer, maar een BOA-aansluiting.

“Tijdens het klimmen zet je veel druk op je voeten. Daarom hebben wij de Cosmic SL Ultimate ontwikkeld. Niet alleen om gewicht te besparen, maar ook om efficiënter met je krachtoverdracht om te gaan. Wij hebben iets gecreëerd waarbij elke watt direct naar je pedalen gaat”, zei Mavic bij de lancering van de schoenen.

Specificaties:
– Ergo Fit SL binnenzool
– Full Carbon Energy SLR buitenzool
– BOA IP1 sluiting
– Geleverd met schoenentasje
– 6,5 mm stapelhoogte
– Hielsteun
– Breed bij de tenen
– Kleur: Geel
– Gewicht: Mavic claimt 199 gram bij maat 42, bij maat 45 1/3 kwam ik uit op 230 gram
– Adviesprijs: €380

Kanariegeel

Wow! Dat was mijn eerste indruk toen ik de knalgele schoenen zag. Ze ogen supersnel en voelen heel licht aan, precies zoals verwacht. Als je de schoenen aandoet, merk je gelijk dat je te maken hebt met een wel heel dunne zool en je nagenoeg niets aan hebt. De schoen weegt niks en zit echt als gegoten. Wat mij ook opvalt is de lage enkelkraag. Ideaal, want tijdens lange trainingsritten wil ik mijn enkel wel eens openhalen door wilde bewegingen.

Mavic Cosmic SL Ultimate
Opvallen met deze schoenen doe je zeker..

Mavic heeft bij de Cosmic SL Ultimate ook de binnenkant aangepakt. Je tenen hebben alle ruimte door de bredere voorkant, en dat merk je direct. Geen vervelende drukpunten of weinig beweegruimte, maar gewoon een comfortabele zitting. De zool voel je ook zitten, maar niet op een vervelende manier. De binnenzool ziet er een beetje uit als een waterglijbaan, waarbij je plots een duikeling naar beneden maakt. Die ‘duik’ maakt je voorvoet, waardoor je meer kracht op je pedalen kunt zetten. Een mooie toevoeging.

Verder ziet de Cosmic SL Ultimate er heel strak uit en is de bovenkant mooi afgewerkt. Door de felgele kleur is het eigenlijk zonde om ze vies te maken en zou je ze het liefst prominent in de woonkamer willen zetten, mits je huisgenoot het daarmee eens is..

Lage enkelsteun, fijne pasvorm

De eerste keer dat ik ging trainen met de Cosmic SL Ultimate was het even wennen. De schoen zit buitengewoon comfortabel, maar ik moest even wennen aan de lage enkelsteun. Lang duurde dat niet, want een dag later was ik er al helemaal aan gewend en voelde het alsof ik al jáááren met de Mavic-schoen fietsen/" 7136 target="_self">fiets. De knalgele kleur zorgde er bij mij in ieder geval voor dat ik met veel moraal op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets stapte, want qua uiterlijk valt er niets op- of aan te merken aan de Cosmic SL Ultimate.

Mavic Cosmic SL Ultimate
Pads aan de achterkant van de schoen. De kussentjes zorgen voor een heel comfortabel gevoel.

Het trainen verliep prima en zonder problemen wat betreft de schoen. Meestal krijg ik op mijn hiel blaren als ik nieuwe schoenen draag, maar dat was allemaal niet aan de orde, met dank aan de pads. Het voordeel van de beweegruimte bij je tenen merkte ik enkele dagen later toen ik met mijn oude fietsschoenen op pad ging. Plots zaten de anders zo fijn zittende schoenen een stuk minder comfortabel en was ik blijkbaar al iets teveel gehecht geraakt aan mijn gele stappers. Het resultaat: blaren aan de zijkant van mijn voorvoet door de wrijving, heel fijn..

Topschoen, alleen de prijs…

Na een paar trainingen heb ik nog steeds geen minpunten kunnen vinden. De schoen zit buitengewoon fijn, is enorm licht en oogt supersnel. Daarnaast is de schoen erg luchtig en ideaal voor trainingsritten in warm weer. Ik had totaal geen last van oververhitte-, zweet- of branderige voeten. De Mavic Cosmic SL Ultimate is weliswaar ontwikkeld voor klimmers, maar dat maakt nauwelijks iets uit; in de Hollandse polder doen ze ook gewoon hun ding.

Het enige minpuntje is natuurlijk de prijs. Met een bedrag van €380 is het niet een schoen om eventjes online te bestellen, al wijkt de maat in tegenstelling tot andere schoenmerken niet af van je ‘normale’ schoenmaat en zou je de gok kunnen wagen. Van alle door Mavic gemaakte schoenen is alleen de Comete Ultimate duurder (zacht prijsje: €1000…). Mavic heeft dus meer te bieden voor schappelijkere prijzen, maar als je opzoek bent naar kwaliteit dan ben je bij de Cosmic SL Ultimate aan het juiste adres.

Mavic Cosmic SL Ultimate
Lichte schoenen voor een stevige prijs.
Plus en minpunten:

+ Comfortabel
+ Lichtgewicht
+ Makkelijke sluiting
+ Fijne zool

– Hoge prijs
– Alleen in het geel beschikbaar

Mavic Cosmic SL Ultimate  Mavic Cosmic SL Ultimate  Mavic Cosmic SL Ultimate  Mavic Cosmic SL Ultimate

Share this post