Getest: Endura PRO SL helm en FS260-Pro bril

Getest: Endura PRO SL helm en FS260-Pro bril

Endura kennen we natuurlijk van de MTB-helmen, maar het in 1990 opgerichte Britse bedrijf beschikt ook over helmen voor wegwielrenners. Wij ontvingen de Endura PRO SL, voortgebouwd op de MTB-helm MT500, en de FS260-Pro bril.

Over de Endura PRO SL helm

In tegenstelling tot de meeste fietshelmen maakt Endura geen gebruik van EPS schuim, maar is net zoals bij de MT500 de Koroyd-constructie toegepast. Bij een onverhoopte val zorgt de Koroyd-laag voor een goede schokabsorptie en verlaagt het de kans op ernstig hoofdletsel. De vele buisjes vangen bij een val de hardste klappen op. Meer over Koroyd vind je in onderstaand filmpje.

Alles komt volgens Endura samen in de PRO SL: een laag gewicht, exceptionele ventilatie, een aantal nieuwe functies en een prachtig uiterlijk. Over smaak valt natuurlijk te twisten. De PRO SL oogt erg groot en is nogal opvallend. De groene Koroyd-buisjes zie je in dit geval van heel ver al door de witte buitenschaal heen, maar toch heeft het niet iets lelijks. In het wit-groen valt het dus op, maar gelukkig is de helm in meerdere kleuren beschikbaar (zoals volledig zwart en volledig blauw) en daarbij zie je het nauwelijks.

Endura PRO SL

Specificaties
Endura PRO SL helm
– Koroyd-constructie
– Bril in voorkant van de helm weg te steken
– Draaisluiting
– Pads makkelijk vervangbaar en te wassen
– Maat S/M (51-56), M/L (55-59) EN L/XL (58-63)
– Gewicht: 238 gram (bij maat M/L)
– Prijs: €199,99

FS260-Pro bril

De bijgeleverde bril oogt snel en mooi. De polycarbonaat (met anti-fog laag) lens biedt 100% UV-bescherming en heeft rubberen beweegbare pootjes met ribbels voor optimaal draagcomfort. De lens is makkelijk te vervangen door een lens met lagere VLT en een lens voor regenachtige omstandigheden. Verder is de bovenkant van het frame uitgerust met een klein rubberen strookje voor net dat beetje extra comfort.

FS260-Pro bril

Specificaties
FS260-Pro bril
– Anti-fog laag
– Polycarbonaat glazen
– Geleverd met 2 extra glazen
– Verstelbaar rubberen neusstukje
– Geleverd met handige opbergdoos en poetsdoek
– 100% UV-bescherming
– One size fits all
– Kleuren: wit en zwart
– Gewicht: 31 gram
– Prijs: €89,95

Even wennen

Toegegeven: mijn eerste indruk van de helm was niet opperbest. De Endura PRO SL oogt groot en heeft niet het uiterlijk van een typische aerohelm. Bij het opdoen merkte ik dat ik waarschijnlijk een maat kleiner had moeten bestellen, want met mijn hoofdomtrek van 54 centimeter is de maat M/L net iets te groot. Een simpele draai aan de aansluiting zorgde ervoor dat de helm toch goed vast zat en ik veilig aan mijn training kon beginnen. Tijd om te rijden, maar niet voordat ik de FS260 bril uit het grappige brillendoosje in de vorm van een marathonbidon had gehaald.

Endura PRO SL en FS260-Pro bril

De pasvorm van de helm is redelijk, al merkte ik wel dat er aan de zijkanten teveel vrije ruimte zat en de luchtstroom niet helemaal goed werd afgevoerd. Door de dikke kussentjes in de binnenkant van de schaal was de gevoelstemperatuur namelijk al aardig opgelopen onder de helm en koelde dat helaas ook niet af. In tegenstelling tot andere helmen had ik nu echt het gevoel dat ik een helm op had. Door het gewicht kwam het (denk ik) niet, maar meer doordat de helm te los zat. Een tip als je van plan bent deze helm te kopen: bij twijfel liever een maat te klein dan te groot.

De FS260 bril zat tijdens het zonnige trainingsritje prima. Geen fijngeknepen oogjes door de felle zon, maar gewoon helder en goed zicht. Het is fijn dat het neusstukje makkelijk te verstellen is en dat ook de rubberen pootjes meebewegen. In het begin zat de bril namelijk iets te los, maar toen kwam ik erachter dat je de pootjes makkelijk kunt aanpassen naar je ideale pasvorm. Van de wind heb je met de FS260 bril geen last, maar wel van de onderkant van de lens. Bij mij schuurde het namelijk tegen de bovenkant van mijn wang en dat was behoorlijk irritant.. De bril is overigens heel makkelijk weg te steken in je helm.

FS260-Pro bril
De pootjes zijn makkelijk te verstellen.

Gewoon prima

Al met al zijn het prima spullen van Endura, maar zijn er ongetwijfeld betere helmen en brillen op de markt te vinden. Voor een helm van bijna €200 had ik iets meer verwacht, al is dat natuurlijk subjectief. De bril vind ik dan weer voor de schappelijke prijs van €89,95 een meevaller. Hij oogt gewoon prima, zit oké en je krijgt er nog twee extra glazen bij ook. De Endura PRO SL en FS260 krijgen van mij een voldoende.

Plus- en minpunten

+ Bij val minder kans op ernstig hoofdletsel door Koroyd
+ Prima helm voor op de weg of in het bos
+ Bril makkelijk weg te steken
+ Bril is niet duur

– Pasvorm van de helm
– Te dikke kussentjes
– Vervelende drukpunten van de lens

Endura PRO SL Helm Endura PRO SL Helm Endura PRO SL Helm

Meer weten over de producten van Endura? Ga dan naar hun site.

Share this post