Getest: Ekoï Legende, een retro worstenhelm

Getest: Ekoï Legende, een retro worstenhelm

Afgelopen zomer werd door Ekoï de Legende-helm gepresenteerd. De opvallende helm werd ontworpen door Benjamin Blanchard en in 2018 uitvoerig getest door AG2R-renner Romain Bardet. Wij hebben hem ook onder de loep genomen!

Ekoï Legende

De Legende is een helm met een knipoog naar het verleden. Worstenhelmen zijn nog van ver voor mijn tijd, maar natuurlijk heb ik wel de foto’s gezien van renners met leren banden over hun hoofd. Bij de Legende-helm zit er qua uiterlijk niks van leer bij, of je moet de leren tas waarin de helm wordt geleverd meerekenen.

De helm ziet er luchtig uit. Met liefst 28 ventilatiegaten is de helm dat ook, merkte ik later tijdens het testen. Ik ontving de Legende in de rood-wit-blauwe uitvoering, waarbij de middelste drie buizen zijn uitgerust in de Franse driekleur (of toch Nederlands?). De rest van de helm is zwart, waarbij op de voorkant van de witte buis een kleine ‘e’ staat en aan de zijkant met witte letters ‘Ekoi’. De achterkant is in mijn geval gepersonaliseerd met mijn naam. Een grappige toevoeging en het maakt je helm eigen.

Ekoï Legende
Leuke toevoeging: je kunt je helm personaliseren. Het kost niks extra.

De helm is dus luchtig en met een opgegeven gewicht van slechts 235 gram enorm licht. Ik was vooral benieuwd hoe de helm zou zitten, want qua uiterlijk is er niets mis met de Legende. Bij het opdoen van de helm kwam ik het eerste minpuntje al tegen: de magneetsluiting. Ik ben daar geen fan van en vind het altijd irritant onder je kin hangen. Een simpele kliksluiting werkt vaak beter en is minder pontificaal aanwezig, met zo’n magnetische sluiting draag je echt iets mee. De straps voelen ook hard aan.

De rest van de helm is makkelijk aan te passen met het verticale en horizontale verstelsysteem. De padding is niet dik, maar daar heeft Ekoï iets op gevonden door drie soorten kussentjes op te sturen. Het dunste kussentje is 3 millimeter dik, de middelste is 6 millimeter en de dikste is 9 millimeter. Een fijne toevoeging, want met padding van 3 millimeter vond ik het niet fijn rijden. Je voelt dan alle drukpunten duidelijk zitten en ik kreeg er zelfs wat hoofdpijn van. Na het veranderen van de padding had ik daar geen last meer van, al bleef de voorkant van de binnenschaal wel tegen mijn hoofd drukken.

Ekoï Legende
De straps zitten niet heel fijn, alsmede de magneetsluiting. Het oogt ook erg groot en aanwezig.

Specificaties:
– EPS schuim
– Kooi van polypropyleen
– Gemaakt in Italië
– Geleverd met leren tas, tasje met foto van Bardet, insectennet, mini-helm en extra kussentjes
– Magnetische sluiting
– 28 ventilatiegaten
– Maten: S/M (55/58 centimeter) en L/XL (59/62 cm)
– Gewicht: 235 gram (maat S/M) en 255 gram (L/XL)
– Beschikbaar in 9 verschillende kleuren
– Prijs: €200, hier te koop.

Goede ventilatie, niet heel comfortabel

Als je af en toe op de site van Ekoï kijkt, heb je ongetwijfeld gezien dat het Franse bedrijf strooit met kortingsacties. De kans dat je de Legende-helm ooit in de aanbieding zal zien is klein, want de helm maakt deel uit van de Premium collectie en zal daardoor niet voor minder dan de adviesprijs van €200 worden aangeboden. De helm is in 9 verschillende kleuren te koop en wordt geleverd met een leren tas, een opbergtasje met daarop een foto van Romain Bardet, een mini-helm (waar je niks aan hebt), een insectennetje en extra padding. Aan de service ligt het dus niet.

Ekoï Legende 2018
Qua ventilatie een fijne helm voor op de weg, maar ook in het bos staat hij zijn mannetje.

Is de helm de prijs van €200 waard? Qua ventilatie zeker, maar wat betreft comfort kan het beter. In de koude wintermaanden heb je weinig aan de Legende-helm en zijn 28 ventilatiegaten, maar als het straks weer warmer wordt en/of je behoefte hebt aan een luchtige helm, dan is de Legende ideaal. Helaas is de helm niet enorm comfortabel en ondervond ik tijdens mijn trainingsritten veel hinder van de straps en magneetsluiting. Voor de prijs van €200 vind ik de Legende aan de iets te hoge kant, maar daar krijg je dan wel weer een gepersonaliseerde helm en allerlei attributen voor terug.

Als ik de Legende vergelijk met andere helmen in dezelfde prijscategorie, vind ik de ABUS GameChanger en MET Manta (die is zelfs goedkoper) fijner zitten. Bergop zal je echter meer aan de Legende hebben dan aan eerdergenoemde helmen die vooral op het vlakke hun werk doen. Kortom: probeer de Ekoï uit en oordeel zelf!

Plus- en minpunten:

+ Lekker retro
+ Goede ventilatie
+ Lichtgewicht

– Niet heel comfortabel
– Sluitsysteem niet fijn

Ekoï Legende
Padding van 3 millimeter aan de binnenkant, er is ook keuze uit kussentjes van 6 en 9 mm.

Ekoï Legende
Je krijgt er o.a. een leren tasje bij en een mini-helm. Leuke accessoires!

Share this post